Vlotter verkeer, veiligere wegen en een grotere leefkwaliteit. Dat is de bedoeling van het Masterplan 2020. De stad, de rand, de haven en het verkeer, alles moet erop vooruitgaan.
Vlotter verkeer, veiligere wegen en een grotere leefkwaliteit. Dat is de bedoeling van het Masterplan 2020. De stad, de rand, de haven en het verkeer, alles moet erop vooruitgaan.
Het Masterplan 2020, opgesteld in 2010, verzameld een zeer uiteenlopende waaier van multimodale maatregelen die de verkeersdrukte, de ongevallen en het sluipverkeer in en om Antwerpen aanpakken.
Zo wordt onder meer het openbaar vervoer sterker uitgebouwd. Verder komen er nieuwe, veilige fietsnetwerken en worden ook de waterwegen niet vergeten. De einddoelstelling: tegen 2020 moet de helft van alle verplaatsingen in de Antwerpse agglomeratie met het openbaar vervoer, te voet of op de fiets gebeuren.
Met het Routeplan 2030, dat deel uitmaakt van het akkoord rond de Oosterweelverbinding, krijgt het Masterplan 2020 een flinke uitbreiding. Zo maken we van Antwerpen een leefbare én vlot toegankelijke stadsregio.
Het bekendste project uit het Masterplan is ongetwijfeld Noorderlijn met als pronkstuk het nieuwe Operaplein. Dit project dankt zijn ontstaan aan het Masterplan en de daarin geplande tramuitbreidingen naar het noorden van de stad en het Eilandje. Ondertussen rijd tram 1 over het nieuwe Operaplein en via de vernieuwde Noorderleien naar de wijk Luchtbal, kan je terug de tram nemen in het vernieuwde metrostation Opera, rijdt tram 24 tot aan het Havenhuis en rijdt tram 7 over nieuwe sporen op het Eilandje. Het autoverkeer duikt via de nieuwe tunnels voor het autoverkeer onder het Operaplein door. De Rooseveltplaats heeft een nieuwe indeling gekregen met voor het Atheneum een nieuw pleintje waar reizigers rustig kunnen wachten op hun bus of tram.
Een ander bekend project uit dit plan is de Oosterweelverbinding. Op Linkeroever zijn de werken volop aan de gang. Nu de de omgevingsvergunning voor de werken op rechteroever is goedgekeurd zijn de eerste voorbereidende werken van start gegaan. De Oosterweelverbinding maakt de Ring rond en zorgt zo voor een betere mobiliteit. Antwerpen en zijn haven kunnen op die manier een motor blijven voor de Vlaamse en Europese economie. Na de aanleg van de Oosterweelverbinding, stuurt de toekomstige overkapping van de Ring de auto’s onder de grond. Zo komt er bovengronds ruimte vrij voor de Ringparken om goed te leven, met volop groen en schonere lucht.
Met de heraanleg van de IJzerlaan, de Slachthuislaan, de Noordersingel en de Turnhoutsepoort is het Singelfietspad verder afgewerkt richting noorden. Hier kan u vlot fietsen van aan de Scheldekaaien tot aan de Noorderlaan.
Of wat dacht u van de districtenroute? Een fietsroute die de kernen van de districten met elkaar verbindt langs de meest logische fietsverbindingen. Het wegwerken van de laatste ontbrekende schakels is vandaag in uitvoering.
Ook vervoer over water zit mee in het plan. Denk hierbij aan alle werken op en rond het Albertkanaal. Het verbreden van het kanaal en het verhogen van de vele bruggen over het kanaal om zo meer scheepvaart aan te trekken is volop aan de gang. Na de Brug van den Azijn wordt er vandaag volop gewerkt aan de Theunisbrug. Daarna is het de beurt aan de Hoogmolenbrug.
Om deze einddoelstelling te halen, werkt de Vlaamse overheid samen met een groot aantal partners waaronder Lantis (de vroegerer nv Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel of BAM), De Lijn, de provincie Antwerpen, de stad Antwerpen en de districten, het Antwerpse havenbedrijf en De Vlaamse Waterweg nv.
Een vlotte tramverbinding tussen het centrum, het Eilandje en het noorden van de stad.
Een herinrichting van de Slachthuislaan maakt meer plaats voor groen en fietsers. De laatste schakel naar een vernieuwde Singel.
Het fietsnetwerk in en rond Antwerpen wordt herbekeken, uitgebreid en verbeterd.
Vlot parkeren aan de rand van de stad, zo de tram op en op een mum van tijd in het centrum van de stad.