Brug van den Azijn

De Vlaamse Waterweg nv

Op 2 april 2018 opende de nieuwe brug van den Azijn over het Albertkanaal voor het verkeer. Op de nieuwe metalen boogbrug zijn er naast een rijbaan in elke richting ook brede fiets- en voetpaden aan beide kanten van de brug.

 

Waarom dit project?

Het Albertkanaal is het belangrijkste kanaal in Antwerpen. Er wordt jaarlijks meer dan 40 miljoen ton goederen over vervoerd. Het kanaal verbindt de haven van Antwerpen met het industriebekken van Luik. Alle bruggen over het kanaal worden aangepast aan de Europese normen. Met de nieuwe doorvaarthoogte van 9,10 meter kunnen de binnenvaartschepen meer containers vervoeren.  

Wat gebeurt er?

De werken aan de nieuwe brug zijn begin juli 2017 van start gegaan met het volledig afsluiten van de oude brug voor alle verkeer.  Na de afbraak in de zomer van 2017 kon de bouw van de nieuwe brug van start gaan. Op 2 april 2018 is de nieuwe brug in gebruik genomen.

Nieuwe boogbrug

De nieuwe boogbrug over het Albertkanaal is de standaard brug die u vandaag al op verschillende plaatsen langs het Albertkanaal kan tegenkomen. De brug overspant niet enkel het kanaal, maar ook de oeverstroken, waaronder de Vaartkaai en het jaagpad, aan beide kanten. 

De nieuwe brug is bovendien goed afgestemd op de noden van voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Zo zijn in beide richtingen vrije busbanen voorzien en vrijliggende éénrichtingsfietspaden en voetpaden.

Bekijk hier de bouw van de brug.

Wie werkt eraan mee?

De omgeving van het Albertkanaal in Merksem, Deurne, Schoten en Wijnegem omvat het tweede grootste bedrijventerrein van de provincie Antwerpen. Het is ook een buurt waar heel wat mensen graag wonen. Deze combinatie genereert divers verkeer.

De provincie werkt samen met haar vele partners, waaronder De Vlaamse Waterweg nv, aan een toekomstplan: ‘De Kanaalkant’. Dit heeft als doel om het gebied te transformeren tot een aangename woonplek waarbij bedrijven goed bereikbaar zijn. Deze brug is één van de acties rond wonen, werken, verkeer en een groene kwalitatieve omgeving die door verschillende overheden op het terrein uitgevoerd worden en bijdragen aan de realisatie van de toekomstvisie van de kanaalkant.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer