Districtenroute

Snelste fietsroute van district naar district

De districtenroute bundelt snelle en veelgebruikte fietsverbindingen in en tussen de districten Het is eigenlijk het grotere broertje van het Ring-fietspad. De route loopt van Petroleum Zuid door Hoboken, Wilrijk, Berchem, Mortsel, Borgerhout, Deurne, Schoten en Merksem tot aan de Luchtbal.

 

Waarom dit project?

De Districtenroute ligt tussen de Ring en de Krijgsbaan (R11) en is zo’n 20 km lang. De route sluit de veelgebruikte fietsverbindingen in en tussen de districten op elkaar aan. Het zijn de snelste en meest logische route voor de fietser. Daardoor lopen ze meestal langs drukke wegen (historische steenwegen die bijvoorbeeld van centrum naar centrum lopen).Op deze routes zorgen we voor veilige en comfortabele fietspaden.

De route is niet bewegwijzert en maakt deel uit van het Bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk van de provincie Antwerpen. Dit zijn routes die de woonkernen verbinden met attractiepolen zoals dorpskernen, winkelcentra, sportcentra, culturele centra, scholen en bedrijventerreinen.

Op het bestaande traject worden ook in 2019 een aantal ontbrekende fietsvoorzieningen aangelegd.

Wat gebeurt er?

Missing links Districtenroute

Sinds september 2017 is Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) bezig het wegwerken van 7 missing links:

In uitvoering

 • Fietspad Groenenborgerlaan in Wilrijk
  • januari tot en met maart 2019 - aanleg fietspaden
 • Fietspad Berkenrijslaan in Wilrijk
  • 12 november 2018 tot maart 2019 - aanleg fietspaden

Meer informatie over het verloop van deze werken kan u terugvinden op de website van het betreffende district. Tijdens de werken worden ook de nutsleidingen, zoals water, gas, elektriciteit en telefoon, vernieuwd.

Reeds uitgevoerd

 • Fietspad Ringlaan in Wilrijk
 • Fietspad Vosstraat in Berchem/Deurne/Borgerhout - kant luchthaven
  De rode toplaag van het fietspad wordt in de lente van 2019 aangebracht. Dit gebeurt 's nachts om de hinder voor de fietsers zo veel mogelijk te beperken.
 • Fietspad Bremweide in Deurne
 • Fietspad E. Steursstraat in Schoten
 • Fietspad Winkelstap in Merksem

Fruithoflaan

Op 10 januari start de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad in de groene middenberm van de Fruithoflaan. De stad behoudt hierbij maximaal het aantal waardevolle bomen in de straat. 

Voetgangersoversteken worden veiliger door de rijbaan plaatselijk te versmallen naar één rijstrook. Door de aanleg van het fietspad in de middenberm, blijft het autoverkeer wel over 2 x 2 rijstroken beschikken tussen de kruispunten. Ook het aantal parkeerplaatsen blijft behouden.

Alle info over het ontwerp en de werken kan u terugvinden op de website van district Berchem.

Ruimtevaartlaan

In de Ruimtevaartlaan is de zwarte asfalt vervangen door de typische rode asfalt van de huidige fietspaden. Op de bestaande verkeersdrempels is de fietsstraat doorgetrokken in rode betonstraatstenen.  Ook de voetpaden zijn volledig vernieuwd en aan het kruispunt met de Luchtvaartstraat is een voetpaduitstulping met enkele nieuwe bomen gemaakt . De huidige parkeerplaatsen blijven behouden in hun huidige staat.

Hier kan u het definitieve ontwerp raadplegen.

Luchtvaartstraat en Alfred Oststraat

Aansluitend op de Ruimtevaartlaan zijn ook de Alfred Oststraat en de Luchtvaartstraat ingericht als fietsstraat. Het huidige zwarte asfalt van de rijbaan is vervangen door het typische rode asfalt van fietspaden. Zowel de Alfred Oststraat, als het deel van de Luchtvaartstraat tot aan de Ruimtevaartstraat, zijn enkelrichting voor het autoverkeer naar de Vosstraat toe geworden. Automobilisten mogen de fietsers niet inhalen en mogen er niet sneller rijden dan 30 kilometer per uur. 

De kruispunten Alfred Oststraat – Luchtvaartstraat en Luchtvaartstraat – Ruimtevaartlaan is verhoogd aangelegd met bredere voetpaden en op de hoeken ruimte voor in totaal een 15-tal nieuwe bomen. De kruispunten zijn geen onderdeel van de fietsstraat, de fietser heeft geen voorrang op het verkeer uit de zijstraten.

Hier kan u het definitieve ontwerp raadplegen.

Wie werkt eraan mee?

Voor de aanleg van de districtenroute werken de stad Antwerpen, de betrokken districten en Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) nauw samen. Bouwheer voor de werken is BAM.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer