Zuidpark

AG Vespa, TRACTEBEL – ADR Architects – Georges Descombes i.s.m. Les Eclairagistes Associés & Erik De Waele
23 juni 2023
Opening Schippersdok

Op vrijdag 23 juni 2023 opent het tweede deel van Zuidpark. Dat is het centrale gedeelte tussen de Gillisplaats en de Museumstraat. Het volledige park is klaar tegen de lente van 2024.

Januari 2023
Werken voor de tweede en derde fase van Zuidpark

Aanleg fase 2 - Schippersdok  

De werken voor de aanleg van het tweede deel van Zuidpark, tussen de Gillisplaats en de Museumstraat, zijn volop bezig. Ondertussen zijn de Vlaamsekaai en de Waalsekaai in deze zone opnieuw bereikbaar. Onder de grote grasweide werd een ondergrondse buffer voor regenwater aangelegd. Daardoor wordt, bij hevige regen in de toekomst, het water opgevangen om wateroverlast in de wijk te vermijden. De parkaanleg boven op de buffer is ondertussen volop gestart. Er worden ook 2 grote waterbassins uitgegraven die het water van de Vlaamse- en Waalsekaai opvangen. Aan de ene zijde komen grote zittreden, aan de andere zijde komt oeverbeplanting. Het park in deze zone is klaar tegen de lente van 2023.

Aanleg fase 3 - Kooldok  

Sinds 3 oktober zijn ook de werken gestart voor de aanleg van het derde en laatste deel van Zuidpark, tussen de Scheldestraat en de Wapenstraat. Hier komen onder andere speeltuinen, een hondenloopzone, een speelfontein en een pergola.

Heraanleg Vlaamsekaai:
•    De nutswerken zijn volop lopende en zullen de komende weken afgewerkt worden.
•    Van 9 januari tot de zomer van 2023 wordt de Vlaamsekaai heraangelegd tussen de Scheldestraat en de Museumstraat. Er is geen gemotoriseerd verkeer mogelijk.
•    Alle horecaterrassen op de Vlaamse- en Waalsekaai tussen de Scheldestraat en de Museumstraat sluiten tot de zomer van 2023.
 
Heraanleg Waalsekaai
•    Sinds 3 oktober is de heraanleg van de Waalsekaai gestart, tussen de Scheldestraat en de Wapenstraat. Die werken duren nog tot de zomer van 2023. Er is geen gemotoriseerd verkeer mogelijk. In de zomer van 2023 zijn de Vlaamse- en Waalsekaai afgewerkt. De oplevering van het afgewerkte Zuidpark is voorzien tegen de lente van 2024.

Meer informatie over de bereikbaarheid is steeds te vinden op www.slimnaarantwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreeks link.

Lees meer
Oktober 2022
Start werken derde en laatste fase Zuidpark

Op maandag 3 oktober starten de werken voor het derde en laatste deel van het park, tussen de Scheldestraat en de Wapenstraat, boven het voormalige Kooldok. Hier komen onder andere speeltuinen, een hondenloopzone, een speelfontein op het Museumplein, en een deel van de voormalige hangar op de Scheldekaaien als pergola.

Impact werken 

Vanaf 3 oktober starten niet alleen de werken aan het laatste parkdeel, maar ook aan de Vlaamse- en Waalsekaai tussen de Scheldestraat en de Wapenstraat:


•    Op 3 oktober starten de nutswerken op de Vlaamsekaai tussen de Verlatstraat en de Scheldestraat, parkeren op de Vlaamsekaai in deze zone is niet meer mogelijk tot het einde van de werken begin 2023;
•    Het kruispunt met de Scheldestraat en de Vlaamsekaai wordt een aantal dagen afgesloten;
•    Ook de Verlatstraat en de Vorstermanstraat worden een aantal weken afgesloten richting de Vlaamsekaai;
•    Van 3 oktober tot de zomer van 2023 start de heraanleg van de Waalsekaai tussen de Scheldestraat en de Wapenstraat. Er is geen gemotoriseerd verkeer mogelijk;
•    Alle horecaterrassen tussen de Scheldestraat en de Wapenstraat op de Vlaamse- en Waalsekaai sluiten van 3 oktober ’22 tot de zomer van 2023. 
In de zomer van 2023 zullen zowel de Vlaamse- als de Waalsekaai volledig afgewerkt zijn. Het volledige Zuidpark zal klaar zijn tegen de lente van 2024.

Informatie over de bereikbaarheid is steeds te vinden op www.slimnaarantwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreeks link.

Stand van zaken werken fase 2

De werken voor de aanleg van het tweede deel van het park, boven het voormalige Schippersdok (tussen de Gillisplaats en de Museumstraat), zijn volop bezig. Naast een grote grasweide in het midden, twee waterbassins en ruime cirkelvormige zitbanken komt er ook een wandelpromenade tussen de dubbele bomenrij, en veel groen. Ook de Vlaamse- en Waalsekaai in dit gedeelte ondergaan een transformatie. Deze werken eindigen in de lente van 2023.

Vanaf 3 oktober is de Vlaamsekaai in deze zone opnieuw bereikbaar. De Waalsekaai zal tussen 3 en 28 oktober beperkt bereikbaar zijn voor bewoners; vanaf 28 oktober is ze opnieuw volledig bereikbaar vanuit de Luikstraat, de IJzerenpoortkaai en de Visserskaai.
 

Lees meer
27 juni 2022
Zuidpark

De zoektocht naar de nieuwe naam voor het park is afgelopen. In totaal stemden 3.696 mensen. De naam Zuidpark leverde 2.895 stemmen op en is daarmee de duidelijke winnaar. 

Mei 2022
Park zkt.naam

Kies mee hoe het nieuwe park zal heten.

Lees meer
20 mei 2022
Opening eerste deel park
Opening Steendok
Opening Steendok

Op vrijdag 20 mei vanaf 15 uur opent het eerste deel van het park op de Gedempte Zuiderdokken.

Lees meer
Januari 2022
Aanleg park fase 2 Gedempte Zuiderdokken - Schippersdok

Op maandag 10 januari starten de werken voor de aanleg van de tweede fase van het park op de Gedempte Zuiderdokken. Dat is het centrale gedeelte boven het voormalige Schippersdok.

De werken verlopen in 2 fases:

•    Fase 1: 10 januari 2021 - zomer 2022:

  • Aanleg van de riolering en heraanleg Waalsekaai tussen de Lakenstraat en de Wapenstraat en in het park
  • Vanaf 31/01: aanleg van de riolering en heraanleg Vlaamsekaai tussen de Gillisplaats en de Museumstraat

Tijdens deze fase zullen de woningen en handelszaken langs de Vlaamse- en Waalsekaai van Schippersdok niet bereikbaar zijn voor voertuigen. Indien u eigenaar bent van een parkeergarage kan u tijdens de werken een minderhindervergunning aanvragen bij de stad Antwerpen via het e-loket op www.antwerpen.be. Handelaars die hinder ondervinden, kunnen een hinderattest aanvragen via www.ondernemeninantwerpen.be

Op parking Schippersdok, parallel aan de Vlaamsekaai, wordt er een omleiding voorzien zodat de auto- en busparking bereikbaar blijft. Deze omleidingsweg is tevens de route voor fietsers en is bereikbaar via de Museumstraat.

De 2 sportvelden, de speeltuin en de hondenloopzone langs de Vlaamsekaai verdwijnen tijdens deze fase van de werken. In de lente van 2022 opent het eerste deel van het park ter hoogte van Steendok met een nieuw sportveld en een speeltuin. In de laatste fase van de heraanleg van het park wordt er ook een nieuwe hondenloopzone voorzien. Tot die tijd kan u terecht in de hondenloopzones op de De Gerlachekaai en de Singel.

•    Fase 2: september 2022 – lente 2023

  • Aanleg park met twee waterbassins, een groot grasveld, grote zitbanken, bomen, struiken, bloemen

Bekijk hier de presentatie van 5 minuten over de werken.

Deze content kan niet getoond worden.

Door de gekozen cookie voorkeuren kan de inhoud niet weergegeven worden. Deze inhoud is enkel zichtbaar als u marketing cookies inschakelt.

Gewijzigde wijkcirculatie

De huidige wijkcirculatie zal tijdens de werken wijzigen. Op onderstaand plan ziet u de straten die vanaf 10/01/2022 van rijrichting veranderen.

thumb_202201_werf_waalse en vlaamse kaai_2.jpg stad Antwerpen
Wijkcirculatie vanaf 10 januari 2022

Lees meer
Oktober 2021
Nieuwe wijkcirculatie vanaf 1 oktober 2021

De wijkcirculatie op de Gedempte Zuiderdokken verandert: tien straten met éénrichtingsverkeer krijgen definitief een andere rijrichting.

Vanaf vrijdag 1 oktober worden de Waalse- en Vlaamsekaai tussen de Van der Sweepstraat en de Verviersstraat opnieuw opengesteld voor verkeer, nu parking Steendok af is.

Gewijzigde rijrichting
De volgende straten, alle met éénrichtingsverkeer, wijzigen van rijrichting op 1 oktober 2021, de nieuwe rijrichtingen zijn definitief en blijven ook na de werken van kracht:
•    Gijzelaarsstraat;
•    Kasteelstraat;
•    Museumstraat;
•    Namenstraat;
•    Pourbusstraat;
•    Verviersstraat;
•    Vlaamsekaai;
•    Waalsekaai;
•    Wapenstraat;
•    Verschansingstraat.

thumb_202110_circulatie_bewonersbrief_V2_DEF_webversie.png stad Antwerpen
Wijziging wijkcirculatie Gedempte Zuiderdokken vanaf 1 oktober 2021

Lees meer
28 juni 2021
Enthousiaste tuiniers gezocht voor de eerste samentuin op de Gedempte Zuiderdokken
Toekomstbeeld park Gedempte Zuiderdokken
Toekomstbeeld park Gedempte Zuiderdokken

We zoeken enthousiaste moestuiniers voor de samentuin(en) in het nieuwe park op de Gedempte Zuiderdokken.

Lees meer
Juni 2021
Nieuwsbrief Het Zuid in verandering - juni 2021

Met deze nieuwsbrief houden we je graag op de hoogte van de werken op en rond de Gedempte Zuiderdokken. Eind vorig jaar startten de werken voor de eerste fase van het park, de heraanleg van de Vlaamse- en de Waalsekaai en de tweede ondergrondse parking Kooldok. We zoeken ook enthousiaste tuiniers om de eerste samentuin mee op te starten.
 

januari 2021
Steenbrug kwam even terug aan het licht
Zicht op de archeologische opgraving van de Steenbrug
Zicht op de archeologische opgraving van de Steenbrug

Stadsarcheologen brengen de Steenbrug aan de Gedempte Zuiderdokken terug aan het licht. De brug bood als industrieel waterbouwkundig erfgoed even een levende kijk op het vroegere Antwerpen. Lees meer in het interview met de Stadsarcheoloog, terug te vinden onder 'media en nieuws'

02 december 2020
Parking Steendok opent op 3 december 2020 de deuren.
Simulatie inrit parking Steendok langs de Waalsekaai
Simulatie inrit parking Steendok langs de Waalsekaai

Op 3 december 2020, om 12 uur, opent parking Steendok zijn deuren. De parking is alle dagen, 24 op 24 uur, open. Naast een dagtarief zijn er ook verschillende abonnementsformules beschikbaar. Meer informatie over de prijzen en abonnementen vindt u terug op www.q-park.be.

november 2020
Nieuwsbrief Het Zuid in verandering

In deze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van de werken op en rond de Gedempte
Zuiderdokken. Eind dit jaar opent de eerste ondergrondse parking Steendok en verandert de parkeertariefzone tussen de Kaaien en de Leien. Ook de aanleg van de eerste fase van het park en de bouw van de tweede ondergrondse parking Kooldok gaan weldra van start.
We informeren u ook graag over de werken in de
zijstraten, de afbraak van het woonblok in de Van der Sweepstraat en de werken aan de Kaaiweg ter
hoogte van Sint-Andries en Zuid

 

najaar 2020
Bouw parking Steendok

De bouw van de parking is eind 2019 terug van start gegaan. In het najaar van 2020 is de parking klaar voor gebruik.

06 december 2019
Infomarkt Gedempte Zuiderdokken
Zicht op het nieuwe toekomstige park op de Gedempte Zuiderdokken.
Zicht op het nieuwe toekomstige park op de Gedempte Zuiderdokken.

Alle omwonenden zijn van harte welkom om de definitieve plannen, de aanpassingen aan het ontwerp voor het park en de circulatie van de straten rond de Gedempte Zuiderdokken te komen bekijken.

Lees meer
26 juni 2019
Aangepast definitief ontwerp

Hier vindt u het aangepaste definitieve ontwerp. Het in het rood aangeduide deel betreft de verleende omgevingsvergunning voor Steendok, goedgekeurd op 27 juni 2019.

24 september 2018
Start openbaar onderzoek eerste fase park
Deel van Dok Zuid waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd.
Deel van Dok Zuid waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd.

Vanaf 25 september loopt het openbaar onderzoek rond de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de uitvoering van de eerste fase van het ontwerp ‘Dok Zuid’, het rode deel op het plan. Tijdens deze periode kan iedereen de plannen inkijken en eventuele opmerkingen en bezwaren indienen. 

De dienst vergunningen van de stad Antwerpen onderzoekt deze en motiveert in de vergunning welke maatregelen noodzakelijk zijn om tegemoet te komen aan de gegronde bezwaren.

22 september 2018
Infomarkt zuiderdokken

Alle omwonenden zijn van harte welkom om de definitieve plannen, de aanpassingen aan het ontwerp 'Dok Zuid' en de circulatie van de straten rond de Gedempte Zuiderdokken te komen bekijken.

Lees meer
2018
Gedempte Zuiderdokken - Update werken

Update werken Gedempte Zuiderdokken

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft zich op 29 mei 2018 uitgesproken in de schorsingsprocedure die werd ingesteld tegen de bouw van de ondergrondse parking onder de Zuiderdokken. De Raad heeft besloten dat de stedenbouwkundige vergunning geschorst wordt. Dat betekent dat  alle werken op de Gedempte Zuiderdokken waaronder de huidige werf van parking Steendok blijven stilliggen, tot er een uitspraak ten gronde komt over de vernietiging van de vergunning.

De stad Antwerpen bekijkt wat de mogelijke volgende stappen kunnen zijn in dit dossier. Wat het effect is van deze beslissing op de timing van de volledige werken is nu nog niet duidelijk. Dra er meer nieuws is kan u het hier terugvinden.

06 mei 2018
Neem een kijkje op de werf van de Gedempte Zuiderdokken
Zicht op de oude dokmuren van de vroegere Zuiderdokken.
Zicht op de oude dokmuren van de vroegere Zuiderdokken.

Op zondag 6 mei bent u van harte welkom om eens een kijkje te nemen achter de werfafsluitingen op de Gedempte Zuiderdokken.  Daar wordt volop gebouwd aan Parking Steendok.

Lees meer
23 maart 2018
Definitief ontwerp Gedempte Zuiderdokken

Op 23 maart 2018 keurde het college het definitieve ontwerp voor de Gedempte Zuiderdokken goed.

24 oktober 2017
Aanleg tijdelijke buurtvoorzieningen

Op de Gedempte Zuiderdokken de eerste voorbereidende werken van start gegaan, het verplaatsen van de buurtvoorzieningen en de opbouw van de werfketen voor tijdens de aanleg van de parking.  Beide voorzieningen blijven gedurende de bouw van beide parkings op deze locatie.

6 oktober 2017
Voorontwerp Dok Zuid

Het voorontwerp is goedgekeurd

10 juni 2017
Atelier Dok Zuid

Op 9 en 10 juni konden bewoners het plan van de Gedempte Zuiderdokken verder verfijnen tijdens Atelier Dok Zuid.

Lees meer
11 mei 2017
Participatie met scholen uit de buurt

Op donderdag 11 mei werden de kinderen van de scholen uit de buurt van de Zuiderdokken uitgenodigd om mee na te denken over de invulling van Dok Zuid.

Lees meer
03 mei 2017
DOK ATELIER ZUID

Noteer alvast 9 en 10 juni in uw agenda. Dan is iedereen welkom om het ontwerp 'Dok Zuid' samen met het ontwerpteam te verfijnen.

Lees meer
24 maart 2017
Schetsontwerp Dok Zuid
Schetsontwerp Dok Zuid
Schetsontwerp Dok Zuid

Het schetsontwerp, met de naam 'Dok Zuid', wordt goedgekeurd.

26 november 2016
Inspraak schetsontwerp 'Dok Zuid'

Op zaterdag 26 november 2016 konden burgers kennismaken met het schetsontwerp 'Dok Zuid' en opmerkingen geven.

Lees meer
09 november 2016
Infomoment over mobiliteit Gedempte Zuiderdokken

Op woensdag 9 november was er ook een informatievergadering over de mobiliteit op en rond de Gedempte Zuiderdokken en de parkeergarages.

Lees meer
28 mei 2016
Inspraak over wedstrijdontwerp 'Dok Zuid'

Het Belgisch-Zwitsers ontwerpteam Tractebel, ADR architectes sarl en Georges Descombes won de ontwerpwedstrijd voor de Gedempte Zuiderdokken met het ontwerp ‘Dok Zuid’. Op zaterdag 28 mei stelde het ontwerpteam hun ontwerp voor in het Zuiderpershuis. Naast een infosessie konden burgers ook deelnemen aan tafelgesprekken met de ontwerpers.

Lees meer
20 januari 2016
Tentoonstelling vijf wedstrijdontwerpen

Woensdag 20 januari werden de inzendingen van de kandidaten, die deelnamen aan de open oproep voor de aanleg van de Gedempte Zuiderdokken, anoniem tentoongesteld in het Zuiderpershuis. Ze verschenen ook online.

Lees meer
10 oktober 2015
Resultaten bevraging en tafelgesprekken

In oktober werden de resultaten van de enquête over de Gedempte Zuiderdokken teruggekoppeld. Verder bespraken de aanwezigen enkele internationale voorbeelden van pleinen. Op basis daarvan gaven ze suggesties voor de toekomst van Gedempte Zuiderdokken.

Lees meer
September 2015
Goedkeuring projectdefinitie

In september 2015 werd de projectdefinitie goedgekeurd voor de heraanleg van het openbaar domein van de Gedempte Zuiderdokken.

31 augustus 2015
Online bevraging toekomst Gedempte Zuiderdokken

Helemaal aan de start van dit traject, in de zomer van 2015, werd aan de bewoners voorgelegd hoe zij de toekomst van de Gedempte Zuiderdokken zien. In twee bevragingen (jeugd en volwassenen) werd gepeild naar de wensen voor het gebruik en de inrichting van het plein.

Lees meer

Welkom!

Deze website maakt gebruik van cookies. Dat zijn kleine tekstbestanden die websites op je computer of mobiele toestel opslaan. Ze worden gebruikt om websites beter te laten functioneren, om de gebruikerservaring te verbeteren en/of om gericht advertenties te tonen.

Wanneer u onze website gebruikt, plaatsen wij de cookies die u terugvindt onder de tab 'cookie-instellingen' in de footer. Wilt u genieten van een optimale ervaring? Dan kan u best alle cookies inschakelen.

U kan uw persoonlijke voorkeuren instellen en zo bepalen welke informatie u met stad Antwerpen deelt. Houd er rekening mee dat bepaalde media enkel beschikbaar zijn indien u de cookies ervan aanvaardt. Deze website bewaart de door u ingestelde cookievoorkeuren. U kan ze altijd opnieuw aanpassen via 'cookie-instellingen' in de footer. Meer weten? Check de info over cookies in onze privacy- en gebruiksvoorwaarden.