Een lokale voedselstrategie voor Antwerpen

Stad Antwerpen
15 juni 2021
Schrijf mee aan de Antwerpse voedselstrategie
Een man verkoopt kruiden op de Antwerpse Groenplaats.
Een man verkoopt kruiden op de Antwerpse Groenplaats.

In het Antwerpse Klimaatplan staat de ambitie om het voedselsysteem te verduurzamen. De stad werkt daarom een eigen voedselstrategie uit. Daarbij onderzoeken we de hele voedselketen van productie over logistiek en verkoop, tot consumptie en voedseloverschotten. Finaal doel? Een sociaal inclusieve, innovatieve en circulaire Antwerpse strategie die onze positie als culinaire hoofdstad versterkt.

Lees meer
28 april 2021
Scholen aan tafel: samen nadenken over de impact van gezonde en duurzame voeding
Kind geniet van een boterham en appel tijdens lunch in de klas.
Kind geniet van een boterham en appel tijdens lunch in de klas.

Gezonde en duurzame voeding heeft een immense impact op kinderen en jongeren. Zowel individueel op de mentale en fysieke gezondheid maar ook breder op klimaat en milieu, armoedebestrijding, sociale cohesie. Als school zet je wellicht ook graag in op dit thema. Het is een hele uitdaging om dit geïntegreerd aan te pakken.

Lees meer
27 april 2021
Hoe kunnen burgerinitiatieven, verenigingen en buurtwerk de Antwerpse voedselstrategie helpen?
Bewoners genieten met een maaltijd van hun oogst in een samentuin.
Bewoners genieten met een maaltijd van hun oogst in een samentuin.

De stad zet volop in op een stedelijke voedselstrategie. Voedsel kan niet alleen ecologisch en economisch maar ook sociaal zeker een meerwaarde bieden. Samen voedsel kweken, oogsten, koken, verwerken en eten versterkt de sociale cohesie in straten, buurten en wijken.

Lees meer
21 april 2021
Welke ruimte mag voedsel in de stad innemen?
Samentuin Kruidkamer
Samentuin Kruidkamer

Ruimte in de stad is zeer gegeerd. Welke mogelijkheden zijn er om voedsel een plaats te geven?

Lees meer
19 april 2021
Denk mee na over de duurzame horeca van de toekomst
Horeca aan de Graanmarkt
Horeca aan de Graanmarkt

De stad zet in op een stedelijke voedselstrategie. We zijn een stad van 530.000 inwoners, bijna 200 supermarkten en meer dan 3000 eet- en drankgelegenheden. Daarom speelt ook horeca een belangrijke rol in het uitrollen van een slimme voedselstrategie

Lees meer
Voorjaar 2021
Workshops met stakeholders

In de maanden februari tot mei vinden er verkennende gesprekken plaats met mensen en organisaties die met voeding bezig zijn in de stad. Er vinden specifieke workshops plaats met mensen uit de horeca of de schoolgemeenschap. Ook de stedelijke diensten die bezig zijn met ruimte, groen en duurzaamheid worden betrokken.

2020
Goedkeuring klimaatplan 2030

In 2020 zal het nieuwe Klimaatplan 2030 worden voorgesteld aan de gemeenteraad. Daarnaast zal het Klimaatplan ook worden voorgelegd aan Europa. 

Najaar 2019
Oprichting Antwerpse Voedselraad

In 2019 werd de Antwerpse Voedselraad opgericht door Commons Lab vzw, Universiteit Antwerpen, Boeren en Buren, Boerenbond, Rikolto en andere lokale initiatiefnemers. Deze voedselraad denkt na over lokale, ecologisch en eerlijke voedseltransitie.

Welkom!

Deze website maakt gebruik van cookies. Dat zijn kleine tekstbestanden die websites op je computer of mobiele toestel opslaan. Ze worden gebruikt om websites beter te laten functioneren, om de gebruikerservaring te verbeteren en/of om gericht advertenties te tonen.

Wanneer u onze website gebruikt, plaatsen wij de cookies die u terugvindt onder de tab 'cookie-instellingen' in de footer. Wilt u genieten van een optimale ervaring? Dan kan u best alle cookies inschakelen.

U kan uw persoonlijke voorkeuren instellen en zo bepalen welke informatie u met stad Antwerpen deelt. Houd er rekening mee dat bepaalde media enkel beschikbaar zijn indien u de cookies ervan aanvaardt. Deze website bewaart de door u ingestelde cookievoorkeuren. U kan ze altijd opnieuw aanpassen via 'cookie-instellingen' in de footer. Meer weten? Check de info over cookies in onze privacy- en gebruiksvoorwaarden.