De stad wil een sociaal circulaire voedselhub uitbouwen in Antwerpen. Verschillende stadsdiensten en externe partners werken daarvoor intensief samen tijdens een innovatietraject. Door samen te experimenteren, willen we tot een baanbrekende stedelijke voedselhub komen. De voedselhub kadert in de Antwerpse voedselstrategie.
Waarom dit project?
Voeding is een belangrijk thema bij diverse stedelijke beleidsdomeinen:
- sociaal beleid: voedseloverschotten, gezonde voeding of voedselverspilling
- ecologisch beleid: impact van voeding op het klimaat, belang van lokale productie
- economisch beleid: horeca, voedingsindustrie en logistiek
Daarom gingen actoren uit de Antwerpse voedselsector samen aan de slag in een innovatietraject. Stap voor stap brachten ze de knelpunten van het voedselsysteem in kaart en detecteerden ze de bouwstenen voor een circulaire en sociale voedsehub.
Welke thema’s kwamen aan bod tijdens het traject?
- voedselhulp
- korte keten / lokale productie voor clustering en verwerking van voedseloverschotten of organisch afval
- logistieke bundeling, efficiëntere en duurzame distributie van voedselstromen
- marktplaats voor bedrijven, die producenten en afnemers met elkaar verbindt
- ondernemerschap, tewerkstelling en innovatie
- systematische aandacht voor betaalbare en gezonde voeding
- maximaal gebruik van organische reststromen (groenafval, gft-afval …)
Wil je meer weten? Lees dan het online magazine.
Wie werkt eraan mee?
Verschillende stadsdiensten werken mee: sociale dienstverdeling, ondernemen & stadsmarketing, klimaat & leefmilieu, business & innovatie.
Daarnaast zijn er ook verschillende externe partners betrokken. Designbureau Pantopicon ondersteunde het proces. Vanaf juni 2024 neemt TRI-VIZOR de rol van procesbegeleider over.
Dit project wordt gefinancierd met middelen van Vlaanderen en Stad Antwerpen.