Vacature: teamleider stadsontwikkeling
Vakpublicatie 'Antwerpen Ontwerpen. Stadsontwikkeling in Antwerpen'
De vakpublicatie ‘Antwerpen Ontwerpen. Stadsontwikkeling in Antwerpen' wordt uitgebracht. Het boek is ontstaan vanuit de ambitie om in één verhaal de vele inspanningen en investeringen te belichten die de voorbije jaren werden geleverd voor de ruimtelijke ontwikkeling van Antwerpen.
Het boek is de vertaling avan het s-RSA uit 2006 en is vandaag nog steeds te koop in drie stedelijke verkooppunten (Stadswinkel, MAS-shop en EcoHuis) voor €7,5, zowel in het Nederlands, als in het Engels.
Lees de publicatie in het Nederlands of in het Engels
Download hier de gratis webversie van beide boekenGoedkeuring structuurplan Antwerpen Ontwerpen
Het structuurplan Antwerpen Ontwerpen wordt goedgekeurd. Het uitgangspunt is ‘renovatio urbis’: stadsvernieuwing door middel van kleine, punctuele ingrepen in de publieke ruimte. Het plan bepaalt acties en maatregelen die een stimulerend effect zullen hebben op de hele omgeving en niet enkel op de plek zelf.
Verdere ontwikkeling en professionalisering van stadsontwikkeling
In 2003 volgde een uitbreiding van stadsontwikkeling met de oprichting van AG Vespa – autonoom gemeentebedrijf dat instaat voor fondsenwerving en -beheer, grond- en pandenbeleid en de bouw van publieke gebouwen – en de bedrijfseenheid stadsbeheer dat instaat voor de bouw en renovatie van stadsgebouwen.
Vanaf 1996: stadsbouwmeester als kwaliteitsbewaker
In 1996 onderschreef het stadsbestuur de ‘Architectuurnota’. Die pleitte voor het belang van architectuurkwaliteit bij nieuwe projecten. Een van de ambities was om een stadsbouwmeester aan te stellen die vanuit een onafhankelijke positie als kwaliteitsbewaker kon optreden. René Daniëls werd in 1999 de eerste stadsbouwmeester van Antwerpen. De stad erkende hiermee als eerste in Vlaanderen het belang van het stadsbouwmeesterschap voor het stadsontwikkelingsbeleid. Daarnaast werd ook de welstandscommissie opgericht en een aparte bedrijfseenheid ‘stadsontwikkeling’ met gespecialiseerde afdelingen. Ook de Vlaamse Overheid startte met structuurplanning en een decreet dat ruimtelijke ordening verplicht maakte voor steden en gemeenten.
Vanaf 1995: stadsontwikkeling voor gemeenschapsvorming
Midden jaren 90 bereikt de stadsontwikkeling in Antwerpen een keerpunt. De Europese Unie begint in deze periode aandacht te besteden aan de problematiek van steden en middelen vrij te maken voor stadsontwikkeling. Al snel volgen de Belgische en Vlaamse overheden met eigen programma’s, fondsen en organisaties zoals SOMA en de planningscel. De insteek is maatschappelijk: het gaat hier niet enkel om fysieke interventies maar om gemeenschapsvorming. Drie projecten zijn de blikvangers: vernieuwing van de stationsbuurt en Antwerpen-Noord, het project Spoor Noord en de vernieuwing van het Schipperskwartier op basis van een innovatief prostitutiebeleid.
Antwerpen ‘93: nieuw elan
In 1993 is Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa. De culturele evenementen brengen de inwoners samen en geven een nieuw elan aan cultuur in de stad. In deze periode ontstaat het prille idee voor het MAS, een museum dat de inwoners opnieuw trots moest maken op de geschiedenis van de stad.
Een onmiddellijk gevolg van het tijdelijke event Antwerpen 93 is het zomerfestival ‘Zomer van Antwerpen’. Dat wordt in 1995 voor het eerst georganiseerd en laat Antwerpenaars ongekende plekken in de stad ontdekken met locatietheater en tijdelijke invullingen. De Zomer van Antwerpen bestaat vandaag nog altijd als jaarlijks zomerevenement.
Globaal Structuurplan Antwerpen (GSA)
Er is een Globaal Structuurplan Antwerpen (GSA), maar er zijn nog te weinig middelen en ervaring voor effectieve realisaties.
Stad aan de stroom: burgers vragen nieuwe aanpak
Eind jaren 80 schudden inwoners en experten het stadsbestuur wakker. Met de vzw ‘Stad aan de Stroom’ pleiten zij voor de opwaardering van verwaarloosde havengebieden zoals het Eilandje, de Scheldekaaien en het Zuid. De stad organiseerde onder andere een internationale ontwerpwedstrijd over de toekomst van deze gebieden. Gerenommeerde ontwerpers stuurden hun voorstellen in. Maar de tijd bleek nog niet rijp: het stadsbestuur schrapte de middelen voor de vzw uit de stadsbegroting.
Gewestplanning en Bijzonder Plan van Aanleg
Er bestaan reeds gewestplanning en Bijzondere Plannen van Aanleg (BPA's), maar die zijn passief en niet initiërend.