Een centrale verwarming voor heel de stad
De stad Antwerpen wil in de toekomst zoveel mogelijk gebouwen verwarmen op een duurzame manier. Warmtenetten spelen hierbij een belangrijke rol.
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is een ondergronds buizennetwerk dat warmte vervoert in de vorm van warm water. Het netwerk is aangesloten op een warmtebron, bijvoorbeeld een bedrijf met warmteoverschot. Andere gebouwen kunnen aansluiten op het warmtenet en zo de warmte gebruiken voor hun verwarming en warm water.
Waarom dit project?
Dankzij een warmtenet kunnen gebouwen op een duurzame manier verwarmd worden. Doordat er geen aardgas of elektriciteit meer nodig is en er geen warmte verloren gaat, wordt er minder CO2 uitgestoten. Dat is een belangrijke stap om de klimaatdoelstellingen van stad Antwerpen te behalen. Het is de bedoeling om de CO2-uitstoot tegen 2030 te verminderen met 71.000 ton per jaar. Dat komt overeen met de jaarlijkse warmtevraag van 33.500 woningen.
Wat gebeurt er?
De stad maakte een Roadmap 2030, een stappenplan voor de uitrol van een aantal warmtenetten tegen 2030. Op dit moment zijn er 5 zones geselecteerd: Noord (Luithagen, Luchtbal, Rozemaai), Scheldekaaien (Eilandje, Kaaien, Nieuw Zuid, Centrum), Linkeroever, Kiel en Hoboken. In Hoboken en Nieuw Zuid is er al een warmtenet, de aanleg van het warmtenet Noord start oktober 2023. Binnen die zones worden grote verbruikers zoals scholen, ziekenhuizen, bedrijven en appartementsgebouwen in kaart gebracht om te bepalen in welke straten de leidingen moeten lopen. Zo kan het warmtenet snel veel warmte verdelen.
Voor warmtenet Antwerpen Noord zijn de precieze straten al gekend. Je vindt hieronder meer info over dat warmtenet. Zodra er voor de andere warmtenetten meer gekend is, wordt ook daarover de nodige info gedeeld.