Laatste update: 28 maart 2025
Waar komen er warmtenetten?
In de Roadmap 2030 werden de zones in kaart gebracht.
- Linkeroever
- Centrum Antwerpen (gebied binnen de Leien, en Eilandje en deel van de Brederodewijk)
- Dam en Slachthuisbuurt
- Kiel
- Nieuw Zuid
- Delen van Hoboken
- Het noorden van Antwerpen: Luchtbal, Rozemaai (en industriegebied Luithagen)
Binnen deze zones brengt Fluvius grote gebouwen zoals scholen, appartementsblokken, bedrijven en ziekenhuizen in kaart om te bepalen in welke straten er leidingen zullen lopen. De plannen voor het warmtenet zijn nog volop in ontwikkeling.
Kan je jouw woning aansluiten op een warmtenet?
Als je woning in een van de zones ligt kan je in principe aansluiten tegen 2030. Of jouw individuele woning aangesloten kan worden, hangt nog af van een aantal factoren. Zo is de aansluiting het voordeligst voor grote(re) gebouwen. Daarnaast zijn er bepaalde technische vereisten en moeten de leidingen ook tot bij jouw woning kunnen komen. Fluvius zorgt voor de aanleg en koppeling van de warmtenetten, meer informatie lees op Fluvius.be. De stad en Fluvius informeren tijdig iedereen die in aanmerking komt om aan te sluiten.
Wat zijn de voordelen van een warmtenet?
Een warmtenet is voordelig en duurzaam op lange termijn.
- Als gebruiker word je volledig ontzorgd op gebied van je warmteinstallatie.
- De warmteaanvoer is op elk moment verzekerd.
- De prijzen van een warmtenet zijn stabieler dan gasprijzen.
- Het is goed voor het klimaat. Warmte die anders verloren gaat, wordt opnieuw gebruikt. Zo wordt er minder CO2 uitgestoten.
Hoeveel kost de aansluiting op een warmtenet? Hoeveel kost het verbruik?
Op Fluvius vind je de huidige tarieven voor de aansluiting en het verbruik.
In het stedelijk reglement warmtenetten legt stad Antwerpen een maximumtarief voor het verbruik vast. Het tarief mag niet hoger zijn dan dat van een duurzaam alternatief zoals een warmtepomp.
Opgelet: de prijs voor een aansluiting op het warmtenet is ook afhankelijk van eventuele aanpassingen die nodig zijn in het gebouw. Deze kosten maken geen deel uit van de aansluitingskost aangerekend door Fluvius. Een energiedeskundige of verwarmingsspecialist kan een inschatting maken met behulp van de technische vereisten aangeleverd door Fluvius.
Is het verplicht om aan te sluiten op het warmtenet?
Iedereen die in aanmerking komt om aan te sluiten op het warmtenet zal tijdig geïnformeerd worden. De aansluiting is echter niet verplicht.
Ik ben nu al op zoek naar een duurzame manier om mijn woning te verwarmen. Wat kan ik doen?
Als je niet kan wachten tot 2030 of niet zeker bent of je kan aansluiten op het warmtenet, vind je hier alvast enkele tips om duurzaam te verwarmen voor als je in een huis woont en hier voor wie in een appartement woont.