De stad wil van Sint-Anneke Plage terug een recreatieve hotspot maken zoals vroeger, maar dan met een hedendaagse invulling. Samen met de De Vlaamse Waterweg nv wil ze ook de dijken langs de Schelde ophogen om mogelijke overstromingen tegen te gaan en ons te wapenen voor de gevolgen van de klimaatverandering.
Sint-Anneke Plage moet een aangename publieke ruimte worden met bijzondere aandacht voor kwalitatief groen en voldoende ruimte voor water. Vooral de 'toegangspoort' tot het gebied op het einde van de Gloriantlaan biedt veel mogelijkheden voor een recreatieve ruimte met veel ruimte voor water, natuur en groen.
De concrete invulling vergt heel wat creatief denkwerk. En daarvoor heeft de stad een innovatieve en cocreatieve 'design sprint' opgezet, samen met Stadslab2050 (het innovatielabo van stad Antwerpen). De design sprint was een bijeenkomst van interne en externe betrokkenen die samen nadachten over de toekomst van deze plek. Op zaterdag 24 november werden experimenten en testinrichtingen voorgesteld aan passanten en bezoekers. Niet veel later haalde de stad eenVlaamse subsidie binnen voor de heraanleg van de openbare ruimte aan het einde van de Gloriantlaan, met als belangrijke voorwaarde: ontharden.
Alle feedback van de aanwezigen werd verwerkt en diende samen met de ideeën uit de design sprint als input voor het ontwerp van de heraanleg.
Lees hieronder het volledige verslag van de design sprint.
Volgende stappen
Voorafgaand aan de volledige heraanleg van Sint-Anneke Plage wil de stad kijken welke ingrepen mogelijk zijn om de inkomzone Gloriantlaan te ontharden. De heraanleg van de publieke ruimte op het einde van de Gloriantlaan wordt volop uitgewerkt. Bovendien wil de stad alle betrokkenen en stakeholders activeren en zo meer draagvlak en enthousiasme creëren.