Een passerelle voor voetgangers verbindt binnen- en buitenstad. Een fietsbrug laat het Ringfietspad eindelijk doorlopen naar het noorden. Snelle verbindingen voor traag verkeer.
Een passerelle voor voetgangers verbindt binnen- en buitenstad. Een fietsbrug laat het Ringfietspad eindelijk doorlopen naar het noorden. Snelle verbindingen voor traag verkeer.
Het kruispunt Schijnpoort is vandaag een zeer druk kruispunt waar zowel autoverkeer, openbaar vervoer, fietsers als voetgangers gebruik van maken. Dankzij passerelle over de Schijnpoortweg, kunnen voetgangers veilig oversteken tussen Spoor Oost en het Sportpaleis of de Lotto Arena.
Een fietsbrug, die aansluit op de passerelle, laat in de toekomst het Ringfietspad verder doorlopen langs het Sportpaleis naar de nieuwe fietsbrug over het Albertkanaal.
Er worden twee hoofdconstructies gebouwd: een passerelle en een fietsbrug. Dankzij de passerelle kan je veilig de Noordersingel en de Schijnpoortweg oversteken. De passerelle is bedoeld voor voetgangers, maar kan ook gebruikt worden door fietsers.
Via de fietsbrug fiets je vlot van het Ringfietspad naast het Groot Schijn naar het nieuwe Ringfietspad naast het Sportpaleis. De fietsbrug is in eerste instantie een fietsverbinding, die ook gebruikt kan worden door voetgangers.
De passerelle en de fietsbrug worden met elkaar verbonden ter hoogte van het mogelijke stedelijke plein aan het Sportpaleis. Via een lus of twee trappen geraak je vanaf de passerelle of fietsbrug op de begane grond. De verdere vormgeving van Ringpark Lobroekdok en Ringpark het Schijn zal nog een invloed hebben op de finale uitwerking van deze fietsbrug en de aansluiting ervan op de omgeving.
Begin oktober 2018 is de bouw van de passerelle van start gegaan. Het tweede weekend van januari 2020 zijn alle brugdelen op hun plek gezet. Sinds 27 mei 2020 kunnen voetgangers gebruik maken van de passerelle.
Het brugdeel over de Schijnpoortweg is een tijdelijke brug, en een trap (met fietsgoot) sluit de passerelle aan op het vernieuwde voetpad langs de Schijnpoortweg en de toekomstige kades van het Lobroekdok. Zo is er al tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding een veilige verbinding voor voetgangers naar het Sportpaleis mogelijk, los van de drukke kruispunten.
De fietsbrug en de aansluiting op de passerelle en het stedelijke plein worden pas op het einde van de Oosterweelwerken aangelegd. Met de recente vernieuwing van het fietspad langs deze kant van de Schijnpoortweg kunnen fietsers eveneens op een snelle en veilige manier de stad bereiken.
Dit project is een samenwerking tussen de stad Antwerpen, die instaat voor de realisatie van de passerelle, en Lantis (de vroege Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel ) die instaat voor de realisatie van de fietsbrug.
De brug is zes meter breed en zo’n 180 meter lang en sluit via een trap aan op het bestaande voetpad langs de Schijnpoortweg. De verlichting van de passerelle is ingewerkt in de balustrade van de brug. Ook de verkeerslichten op de Noordersingel aan het kruispunt met de Schijnpoortweg zijn mee verwerkt in het ontwerp van de brug. De brug, een ontwerp van de bureaus RoTs en Zwarts&Jansma, is volledig gebouwd in de provincie Antwerpen.