Waterplan
Oproep ontwerp- en onderzoeksteam om het Ekerse bekenlandschap mee vorm te geven
Oproep ontwerp- en onderzoeksteam om het Ekerse Bekenlandschap mee vorm te geven
De stad wil Antwerpse wijken voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering zoals extreme regen, hete zomers en droogte. Daarom zorgt de stad de komende jaren dat in de Antwerpse wijken voldoende groene koelteplekken en opvang voor regenwater komt.
De stad zoekt daarom een enthousiast, interdisciplinair ontwerp- en onderzoeksteam voor de opmaak van Masterplan Water. Dit om het bekenlandschap rond het natuurgebied Oude Landen in Ekeren beter bestand te maken tegen wateroverlast en droogte.
Gaat jouw team de uitdaging aan om mee te bouwen aan het Antwerpen van Morgen? Stel je kandidaat tot 5 juli via deze link.
Waterplan wint Vlaamse Planningsprijs
Het Waterplan van stad Antwerpen en team De Urbanisten, Witteveen+Bos en Common Ground won op 18 november 2021 de Vlaamse Planningsprijs. Het Waterplan getuigt volgens de jury van een zeer gedurfde en doordachte ruimtelijke aanpak.
Waterplan wint Vlaamse Planningsprijs
Het Waterplan won op 18 november 2021 de Vlaamse Planningsprijs. Deze prijs van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) zet innovatieve ruimtelijke projecten in de kijker om zo gelijkaardige, kwalitatief hoogstaande projecten te stimuleren. De prijs werd uitgereikt aan stad Antwerpen, team De Urbanisten, Witteveen+Bos en Common Ground
Het Waterplan van stad Antwerpen getuigt volgens de jury van een zeer gedurfde en doordachte ruimtelijke aanpak voor een bijzonder urgente opgave. Er was lof voor de integrale benadering, van een stadsbrede visie tot lokaal straatniveau. De jury benadrukte dat het plan een volledig verhaal vertelt, vertrekkend van de geschiedenis van water in Antwerpen tot hoe water vandaag gebruikt wordt in de stad. Verder biedt het ook echt een antwoord op de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande wateroverlast en –tekorten. De VRP Planningsprijs bestaat sinds 2004 en wordt traditioneel uitgereikt op de Werelddag van de Stedenbouw.
Oproep ontwerpteam wijkinrichtingsplannen water en groen
AFGELAST: Wereldwaterdag
Het waterplan samengevat
Wat staat er in het onderzoek? Deze samenvatting voor professionals en partners rond het thema water, geeft een overzicht van de belangrijkste punten. Bekijk en download het hier.
Waterplan goedgekeurd
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 20 september het waterplan goed. Dit plan omvat een analyse en voorstellen om water opnieuw een plek te geven in de stad. De komende maanden wordt met enkele partners bekeken hoe deze voorstellen in de praktijk kunnen worden gebracht.
Afronding Waterplan
Het waterplan zal afgerond worden in de zomer van 2019. Het wordt een leidraad in ruimtelijke plannen om te zorgen voor een waterrobuuste en waterbewuste stad.
Workshops met experten
De visie over het waterplan wordt in workshops verfijnd met experten uit allerlei organisaties, zoals de provincie Antwerpen, Aquafin, Water-link en de Vlaamse overheid. In het voorjaar van 2019 wordt de visie getoetst aan de hand van cases, real-life situaties in de Antwerpse wijken. Kloppen de bouwstenen, zijn ze bruikbaar ed. Deze cases zullen een versterking zijn voor het Waterplan, dat in de zomer van 2019 klaar is.
VRT reportage over het waterplan in opmaak
Waterplan in opmaak
In januari 2018 wordt gestart met de opmaak van het waterplan. Dit Waterplan moet leiden tot een visie en concrete tools om de stad waterbestendiger te maken.
Hemelwaterplan klaar
Het ‘Hemelwaterplan’ geeft de visie op hemelwater en klimaatverandering in relatie tot de ondergrondse rioleringsinfrastructuur.
Studie over regenwater klaar
De KU Leuven heeft een regenwaterstudie uitgevoerd voor de stad Antwerpen. Deze studie voorspelt dat de zomers door de klimaatverandering langere en extremere periodes van droogte zullen kennen, terwijl de winters mogelijk natter worden. Wanneer het dan wel regent in de zomer, zullen de regenbuien en zomerstormen extremer worden.
Grondwaterkaarten opgemaakt
Studie hitte-eilandeffect
In 2013 liet de stad Antwerpen door VITO een hittestudie maken van haar grondgebied. De kaarten met nachttemperaturen en de bijhorende prognose voor 2030 zijn raadpleegbaar.
Code riolering
De code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen moet ervoor zorgen dat de verschillende onderdelen van het rioleringssysteem consistent ontworpen, op elkaar afgestemd en beheerd worden. De oude code dateerde van 1996 en was aan herziening toe, onder meer om de verwachte klimaatverandering in rekening te brengen, beter te beschermen tegen wateroverlast en de laatste stand van techniek te vertalen.
Decreet integraal waterbeleid
Het decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003, gewijzigd door het wijzigingsdecreet Integraal Waterbeleid van 19 juli 2013, vormt het juridisch kader voor het integraal waterbeleid in Vlaanderen. Het decreet bevat ook de omzetting van de kaderrichtlijn Water en de Overstromingsrichtlijn. Meer info is hier te vinden.
EU-richtlijn water
Het doel van de kaderrichtlijn Water is de watervoorraden en de waterkwaliteit in Europa veilig stellen en de gevolgen van overstromingen en perioden van droogte afzwakken. Meer info is hier te vinden.