Warmtetransitie
Stedelijk reglement warmtenetten
Het 'stedelijk reglement warmtenetten' wil zorgen voor kwaliteitsvolle en duurzame warmtenetten in Antwerpen, van ontwerp over realisatie tot exploitatie. Daarnaast wil het ook investeringszekerheid bieden aan partijen die warmtenetten willen ontwikkelen op het grondgebied van de stad.
Proces
- 8 september 2023: Goedkeuring 'ontwerp stedelijk reglement warmtenetten'
- 29 maart 2024: Goedkeuring kennisgevingnota binnen MER-procedure
- 27 september 2024: Kennisname ontwerp plan-MER
- Najaar 2024: Openbaar onderzoek en adviesvraag adviesinstanties
- 31 maart 2025: Goedkeuring definitief plan-MER en vaststelling stedelijk reglement door GR
Visie en kaart
Strategische Energievisie Antwerpen
De “Strategische EnergieVisie Antwerpen” (SEViA) is een ruimtelijke analyse die een kader wil bieden voor het lange termijn energiebeleid van de stad wat betreft de warmtevoorziening. Het is geen volledig afgewerkte puzzel maar wel een gefundeerde basis voor verdere energiebeleidsuitbouw. Dit rapport kwam tot stand in samenwerking met Fluvius.
Warmtezoneringskaart
De stad Antwerpen wil in de toekomst zoveel mogelijk gebouwen op haar grondgebied verwarmen op een duurzame manier. Dit kan bijvoorbeeld met warmtenetten of warmtepompen. De stad onderzoekt het potentieel van klimaatneutrale warmtetechnologieën per buurt. De warmtezoneringskaart wijst uit waar welke technologie maatschappelijk gezien het goedkoopste is.
Warmtenetten - Road map
Roadmap 2030
20 juni 2022 - Met de Roadmap 2030 heeft de stad een stappenplan klaar voor een stadsbreed warmtenet. Dit document is de leidraad voor de uitvoering van de komende warmenetten in Antwerpen.
10 maart 2022 - Roadmap Zuid. Een bron- en netstrategie voor het zuiden van Antwerpen.
Voor de aanleg van warmtenetten zijn infrastructuur, investeringen en samenwerkingen nodig. Om warmtenetten economisch interessant te maken, zijn afspraken met grote leveranciers en afnemers noodzakelijk. De stad heeft een stappenplan klaar om de warmtenetten stadsbreed uit te rollen. Het eerste warmtenet op Nieuw Zuid en Blue Gate is al aangelegd en effectief in werking. In Antwerpen Noord wordt een tweede net aangelegd, het Warmtenetwerk Antwerpen Noord.
Het warmtenet is voorzien op verdere groei, zodat tegen 2050 tot 200.000 gezinnen of 50% van de Antwerpse gebouwen kunnen genieten van deze duurzame verwarmingsmethode. Het eerste net zal zich uitstrekken langs de Scheldekaaien en op Linkeroever. In een latere fase kan ook langsheen de Ring een warmtetransportverbinding worden aangelegd. De reservatiestroken voor de buizen van het warmtenet worden daarvoor nu reeds voorzien.
Plan van aanpak Warmtenetten
2020 - Dit plan van aanpak vormt de basis voor de stapsgewijze uitrol van warmtenetten op het grondgebied van
Stad Antwerpen. Doel is om bestaande en nieuwe gebouwen te verwarmen via restwarmte of groene warmte, als fossielvrij alternatief. Het definieert de stappen om tot prioritaire investeringsbeslissingen te komen:
- Afbakening van de 9 pilootzones voor de aanleg van warmtenetten in de bestaande omgeving.
- Opmaak van de rolverdeling voor de uitrol van warmtenetten.
- Opdrachtentabel voor de uitrol van de warmtenetten.