Waarom dit project?
In 2018 is het dertig jaar geleden dat het archief van Léon Stynen werd overgedragen aan de Provincie Antwerpen, wat het startschot vormde voor de uitbouw van een rijke collectie architectuurarchieven. Vandaag behoren zijn archiefstukken tot de belangrijkste in de collectie van het Architectuurarchief Vlaanderen – de erfgoedafdeling van het Vlaams Architectuurinstituut.
Enkele sleutelwerken van het modernisme in België zijn van de hand van Léon Stynen. Hij was het brein achter deSingel en de BP-building in Antwerpen, de casino's van Oostende en Knokke en winkelhuizen voor onder andere C&A en verschillende woon- en kantoorcomplexen in Brussel en Antwerpen.
Weinig Belgische architecten hebben zo’n markant en verscheiden oeuvre nagelaten als Léon Stynen. Meer dan vijftig jaar lang, van de vroege jaren 1920 tot aan het einde van zijn professionele loopbaan in 1977, was hij actief als architect, stedenbouwkundige en designer. Als directeur van het Hoger Instituut voor de Sierkunsten Ter Kameren beïnvloedde hij generaties kunstenaars en architecten, en als eerste voorzitter van de Orde van Architecten was hij een belangrijk promotor van de moderne architectuur.
Léon Stynen werd in zijn tijd erkend voor zijn grote verdiensten als architect, zijn betrokkenheid in het architectuuronderwijs en zijn rol bij de uitbouw van het architectenberoep in België. Toch is hernieuwde aandacht voor de architect en zijn archief op zijn plaats en vraagt zijn gebouwde oeuvre (zoals andere oeuvres van andere Belgische modernisten) vandaag de nodige zorg.
Wat gebeurt er?
Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert verschillende activiteiten om Léon Stynen te vieren. deSingel is hierbij het middelpunt. Monumentenzorg van de stad Antwerpen zet Stynen centraal tijdens het programma van Open Monumentendag 2018. Ontdek onder de knop Doe Mee hierboven wat u allemaal kan bezoeken.
Wie werkt eraan mee?
Het Vlaams Architectuurinstituut en zijn erfgoedafdeling Architectuurarchief Vlaanderen zijn de initiatiefnemers van het Stynenjaar. Belangrijke partners zijn deSingel, de Provincie Antwerpen en stad Antwerpen. Dit project werd mee mogelijk gemaakt dankzij Delen Private Bank en Bulo.
Meer info
Het feestjaar is voorbij. Herbeleef Stynen op sociale media via #stynen2018, de wandel- en fietsroute Léon Stynen in de Antwerp Museum App of de downloadbare kaart en de brochure Open Monumentendag 2018.