Open Monumentendag Antwerpen

Lucid
Brochure Open Monumentendag 2019

Op zondag 8 september 2019 vindt Open Monumentendag plaats in Antwerpen. Er valt heel wat te beleven. Alle deelnemende locaties kan u terugvinden op www.openmonumentendag.be. De stad Antwerpen stelt 39 locaties voor die rond het thema Gilbert Van Schoonbeke werken. Daarnaast zijn er nog de 5 kandidaten van Het Schoonste Gebouw.

Ontdek de digitale versie van de programmabrochure hieronder. De versie in print kan u ophalen in de districtskantoren, Visit Antwerpen, de Cultuurmarkt, CC's en bibliotheken en op 8 september aan het infopunt op de Komedieplaats.

Gilbert Van Schoonbeke-route

Wandel door de Gouden Eeuw met Gilbert Van Schoonbeke. 

thumb_190721_O&S_campagnebeeld-Gilbert-van-Schoonbeke-route-2000x1400-v1.jpg Volta
Wandeling Gilbert Van Schoonbeke-route

Niemand drukte zijn stempel zo sterk op de stedelijk eontwikkeling van Antwerpen als Gilbert Van Schoonbeke. Geen betere manier om dit te ervaren dan zelf door de stad te wandelen. Gilbert Van Schoonbeke gidst je als het ware in eigen persoon langs tien plekken in de stad waar zijn invloed nog steeds voelbaar is. 

De Gilbert Van Schoonbeke-route wordt aangeboden in de Antwerp Museum App en is gratis beschikbaar. 

 

 

 

Open Monumentendag | archief brochures

Sinds 2011 brengt de stad Antwerpen jaarlijks een brochure uit met de verschillende locaties die deelnemen aan Open Monumentendag. Hieronder kan u de brochures van de voorbije jaren downloaden. 

 

 

Brochure Open Monumentendag 2018

9 september 2018: In 2018 stond de architectuur van Léon Stynen, zijn leermeesters en leerlingen centraal.
Downloaden

Brochure Open Monumentendag 2017

10 september 2017: In 2017 stelden grote en kleine erfgoedparels hun deuren open in verschillende wijken van Antwerpen: Quartier Latin, Hendrik Conscienceplein, Stationsbuurt, Stadspark, Victor Jacobslei, Te Boelaer- en Boekenbergpark. Naast de klassiekers zoals de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Sint-Carolus Borromeus en het Koninklijk Atheneum in de binnenstad, waren er ook verrassende nieuwkomers zoals de Chinese Pagode in het Te Boelaer- en Boekenbergpark, de synagoge nabij het Stadspark en talrijke privéwoningen. Antwerpen bracht de verhalen dit jaar vanuit 8 pleinen en parken die elk een eigen sfeer en boeiende geschiedenis hebben en mee kleur geven aan de monumenten.
Downloaden

Brochure Open Monumentendag 2016

11 september 2016: In 2016 stelden meer dan 55 locaties de deuren open. Antwerpen zette 3 wijken in de kijker: Deurne Dorp, Het Zuid en de Tentoonstellingswijk. Er waren ook tal van activiteiten voor kinderen.
Downloaden

Brochure Open Monumentendag 2015

13 september 2015: In 2015 zette de stad Antwerpen het industrieel erfgoed en Antwerpen als handelsmetropool in de kijker. Door het waardevol varend, rijdend, rollend en vliegend erfgoed te belichten, tonen we de gevarieerdheid van het industrieel erfgoed in onze stad en leggen we de relatie met de transportrevolutie. Daarnaast schenken we aandacht aan de opkomst van de burgerlijke maatschappij en de rol van Duitse inwijkelingen in de opbloei van Antwerpen als handelsmetropool.
Downloaden

Brochure Open Monumentendag 2014

14 september 2014: Onder het motto ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’ vond op zondag 14 september 2014 de 26ste editie van Open Monumentendag plaats. De nadruk lag op het bewaren van monumentaal erfgoed: het onderhoud, de herbestemming en de restauratie. Unieke locaties openden de deuren, waaronder het religieus erfgoed, o.a. het Vredegerecht in Deurne, Het Steen aan de Kaaien, La Riva aan het Eilandje en de kastelen van Hoboken.
Downloaden

Brochure Open Monumentendag 2013

2013: In 2013 was het exact 25 jaar geleden dat Open Monumentendag in Vlaanderen werd opgestart. Het was de bedoeling om de rijkdom van het bouwkundig erfgoed te tonen, door het gedurende één dag open te stellen voor iedereen. 25 locaties openden de deuren waaronder het Paleis op de Meir, het Brouwershuis, het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Fort 8, De Braemblokken, de Nationale Bank e, de Synagoge.
Downloaden

Brochure Open Monumentendag 2012

2012: Open Monumentendag draaide in 2012 rond woord, muziek en beeld. 35 locaties openden de deuren, waaronder het Zuiderpershuis, Troubleyn/ Laboratiorium, Rubenianum, Amuz en talrijke andere.
Downloaden

Brochure Open Monumentendag 2011

11 september 2011: In 2011 stond het thema ‘conflict’ centraal. Gebouwen met een link naar militaire, burgerlijke en ideologische conflicten konden langs binnen worden bezocht. Een 38-tal locaties deden mee, waaronder de bunker, militair commando provincie Antwerpen, Kruitmagazijn, Vredegerecht van Deurne en andere.
Downloaden
Architectuurroute Léon Stynen (1899-1990)

thumb_00 Campagnebeeld Stynen2018.jpg Vlaams Architectuurarchief

#Stynen2018

Fiets of wandel langs 28 van de meesterwerken van de architect Léon Stynen in Antwerpen via de handige kaart "Architectuurroute Léon Stynen (1899-1990).

De kaart bestaat in twee versies: de beknopte kaart hieronder en een uitgebreide kaart met archiefbeelden en originele plannen van de woningen via de Antwerp Museum App in de App store of Play store. Open vervolgens de Stynen-architectuurroute.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer