Door de gekozen cookie voorkeuren kan de inhoud niet weergegeven worden. Deze inhoud is enkel zichtbaar als u marketing cookies inschakelt.
Afgelopen: Expo 'Onder de Leien. Een gracht vol schatten.'
Archeologieroute: een teletijdsmachine langs 16 straffe plekken in Antwerpen
Kipdorpsite wordt geopend voor het publiek
Een deel van de Kipdorpbrug, -muur en -bastion zullen permanent zichtbaar blijven na de werken aan de Noorderlijn. U zal deze kunnen zien vanuit de tram of langs de site.
Herbeleef de Kipdorpsite in 3D
In 2018 kwam de Kipdorpsite - de brug, de stadsmuur en de kazemat - voor het eerst terug aan het licht. Archeologen onderzochten de site in het kader van de werken aan de Noorderlijn. De indrukwekkende resten van de stadsomwalling bleken goed bewaard tot bijna 8 meter onder het maaiveld. In de oorspronkelijke gracht werd een rijkdom aan vondsten opgegraven. De site werd waar mogelijk geïntegreerd in de autotunnels en de tramsporen. Hierbij werden grote stukken gereconstructueerd. Andere delen werden afgebroken. Om de kennis niet verloren te laten gaan, werd gebruik gemaakt van de laatste nieuwe technologie om deze te vereeuwigen: 3D modellen.
3D model
Wandel door het 3D model en klik op de punten waar u meer info over wenst. Dit model werd gemaakt op basis van allerlei foto's die gemaakt werden van de brug. (Fotogrammetrie)
Of vlieg mee over de volledige Kipdorpsite. Deze opnames werden gemaakt op basis van 3D-scanning.
In samenwerking met
De 3D-opnames werden gemaakt in samenwerking met Ubi3D voor de 3D fotogrammetrie en met PelserHartman 3D Measuring Solutions voor de 3D laser scanning.
Publieksmoment Kipdorpsite juni
Onderzoek: Kipdorppoort zichtbaar
Antwerpse stadsarcheologen hebben bij de Noorderlijn-werken middeleeuwse resten teruggevonden op het kruispunt van de Italiëlei en de Kipdorpbrug. Het gaat om de noordelijke vleugel van de middeleeuwse Kipdorppoort, meer bepaald de centrale poortdoorgang en een stuk van de toegangsbrug. Deze poort is 700 jaar oud en maakte deel uit van de voorganger van de Spaanse omwalling.
Kipdorpsite laureaat Provinciale Erfgoedprijs
Op 24 november 2018 wordt voor de eerste keer de nieuwe Provinciale Erfgoedprijs uitgereikt. Met deze prijs focust de provincie op het onroerend erfgoed en wordt een organisatie of initiatief bekroond dat het rijke onroerend erfgoedverleden aan een ruim publiek bekend maakt. De stad Antwerpen heeft het publieksweekend van de Kipdorpsite van 10 en 11 februari 2018 ingediend en wordt laureaat. De jury looft de sterk sensibiliserende kracht van het evenement, zowel naar het grote publiek als naar de betrokken beleidsmakers. De prijs van 5000 euro gaat integraal naar onze publiekswerking.
Onderzoek: Kipdorppoort terug zichtbaar
Op 12 september 2018 kwamen de fundamenten van de middeleeuwse Kipdorppoort terug aan het licht ter hoogte van de Italiëlei en de Kipdorpbrug. Het gaat om restanten van een gebouw dat dateert uit het begin van de 14de eeuw. De stad brengt hiermee een goed bewaard deel van deze belangrijke toegangspoort tot de middeleeuwse stad in kaart. Tramreizigers konden de archeologische vondst van dichtbij bekijken.
Wat was even zichtbaar? Een grote ronde toren, een kleinere traptoren met binnenruimten en een gedeelte van de toegangsbrug van het middeleeuwse poortcomplex werd teruggevonden. Ze geven een unieke kijk op de middeleeuwse stadstoegang aan Kipdorp. Alhoewel het poortcomplex naar middeleeuwse maatstaven indrukwekkend was, laat het schaalverschil met de latere 16de-eeuwse omwalling zich duidelijk voelen.
Na de afbraak van de omwalling werd op deze plaats in 1884 een standbeeld opgericht ter herinnering aan de Franse Furie, die zich hier in 1583 afspeelde. Ook de fundering van dit gedenkteken is tijdens het lopende onderzoek aangetroffen.
Publieksmoment: vondsten zichtbaar tijdens Museumnacht
Tijdens Museumnacht 2018 was het Felixatelier geopend. Vondsten uit de gracht van de Kipdorpsite en dronebeelden van de opgravingen werden voor het eerst getoond.
Onderzoek: grondstalen uit de gracht tonen kleinste vondsten
De grondstalen van de gracht die in januari en februari 2018 werden verzameld, worden nu gezeefd. Zo komen kleine vondsten toch nog aan het licht, zoals knikkers, muntjes, leersnippers, kraaltjes, musketkogels, kleipijpjes en andere voorwerpen. Weetje: een grondstaal is een grote zak met 1 kubieke meter aarde en vondsten.
Publieksmoment Kipdorpsite februari
Publieksmoment Kipdorpsite oktober
Start opgraven van de Kipdorpsite
In september 2017 start na de verschillende vooronderzoeken de opgraving van de Kipdorpsite.
Onderzoek: Kipdorpbrug terug zichtbaar
Deze brug aan de historische Kipdorppoort is 90 meter lang en 7 meter breed. De Kipdorpbrug ligt onder de Leien tussen de huidige straat met die naam en de Franklin Rooseveltplaats. De resten worden later permanent zichtbaar.
Vooronderzoek archeologische mogelijkheden Kipdorpsite
De plannen voor de Noorderlijn liggen op tafel. Van bij het begin wordt het archeologisch onderzoek mee in de planning opgenomen. Het voorzonderzoek in 2012 wees uit dat de Kipdorpsite zich nog in een goede staat bevindt. Er wordt beslist dat het geïntegreerd wordt in het nieuwe Operaplein.
Voor het vooronderzoek werden er diepe schachten gegraven om de de opbouw, bewaringstoestand en locatie van de vestingmuur verder onder te onderzoeken.
Kipdorpbrug is het strijdtoneel van de Franse Furie en de Val van Antwerpen
In de late 16de eeuw is de stad in handen van de Calvinistische Willem van Oranje. Hij sloot in1581 een bondgenootschap met de Franse hertog van Anjou. Samen zouden ze de stad verdedigen tegen een Spaanse belegering. Maar in een poging om zijn macht uit te breiden, wilde de hertog de stad bij verrassing innemen, om ze onder zijn gezag te brengen.
Op 17 januari 1583 stond een Frans garnizoen voor de Kipdorppoort. Maar het plan lekte uit en de Antwerpenaren waren voorbereid. Er volgde een bloedig gevecht tussen de troepen en de Antwerpse burgers ‘waar de lijken hoopen vormden van meer dan twee meters hoog’. Vele burgers en Franse soldaten en edellieden werden gedood of verdronken in de gracht. Na zijn nederlaag trokken de hertog en zijn legers uit de stad.
Dit volksverzet betekende het einde van de Franse steun voor de Nederlandse opstand tegen de Spaanse overheersing. Deze mislukte alliantie opende de weg naar de herovering door Farnese in augustus 1585. Die ‘Val van Antwerpen’ wordt vaak gezien als de definitieve scheiding tussen noord en zuid. De Zuidelijke Nederlanden bleven onder het bewind van een landvoogd die door de koning van Spanje benoemd werd. Het katholicisme bleef hier de enige toegestane godsdienst. In de Noordelijke Nederlanden werd dit het protestantisme. De binnenzijde van de Kipdorppoort werd rond 1600 vernieuwd als herdenking aan deze overwinning.
Bouw van de Kipdorppoort
Voor de bouw van de nieuwe Kipdorppoort sloot de stad een contract met Gilbert van Schoonbeke, aannemer, projectontwikkelaar avant-la-lettre. Tussen 1543-1548 werd gestart met de bouw. De laat-middeleeuwse voorloper met ronde torens werd deels opgenomen in het nieuwe poortgebouw in Renaissancestijl. Deze monumentale toegang werd verdedigd door een bastion (1549-1551) en was toegankelijk via een brug (1552-1553) over de stadsgracht. Het is de uitvalsweg naar de Kempen en Noord-Brabant. Langs deze poort konden burgers, handelaars en notabelen via de landrug ‘Eyendijk’, nu de Turnhoutsebaan, de stad in. De Kipdorppoort was in de winter geopend van 5 uur 30 tot 22 uur, in de zomer van 3 uur 30 tot 23 uur. Nadien ging de poort onherroepelijk dicht en moesten laatkomers buiten de stadswallen overnachten.
Kipdorp, een oud gehucht in het Middeleeuwse Antwerpen
Kipdorp was een oud gehucht ten oosten van de Wijngaardpoort (aan het einde van de huidige straat Kipdorp), die later de Binnenste Kipdorppoort genoemd werd. Het gehucht werd een eerste keer vermeld in 1223. Bij archeologisch onderzoek zijn sporen van pre-stedelijke bewoning (voor 1221) gevonden. Bij de vierde stadsuitbreiding (1314-1410) kwam deze wijk binnen de stad te liggen.
Het woord ‘kip’ verwijst naar een ‘kleine verhoging’. In de buurt van Kipdorp lag een hoger gelegen zandrug. In deze omgeving wordt een Nieuwe Kipdorppoort gebouwd, één van de vijf toegangen tot de stad Spaanse Omwalling.