Kipdorpsite

vanaf 2 februari 2021
Expo 'Onder de Leien. Een gracht vol schatten.'
Campagnebeeld expo: de Kipdorpbrug en 4 uitzonderlijke vondsten
Campagnebeeld expo: de Kipdorpbrug en 4 uitzonderlijke vondsten

De expo 'Onder de Leien. Een gracht vol schatten.' is geopend. Alle info over je bezoek lees je hier.

Lees meer
03 augustus 2022
Archeologieroute: een teletijdsmachine langs 16 straffe plekken in Antwerpen
Twee kinderen zijn op stap met de Spaanse soldaat langs tal van archeologische locaties in Antwerpen. 
De Antwerp Museum App toont de weg.
Twee kinderen zijn op stap met de Spaanse soldaat langs tal van archeologische locaties in Antwerpen. De Antwerp Museum App toont de weg.

Stap je mee door de tijd? (De route is beschikbaar)

Lees meer
2019
Kipdorpsite wordt geopend voor het publiek
Een visualisatie van hoe de Kipdorpsite er zal uitzien vanaf 2019.
Een visualisatie van hoe de Kipdorpsite er zal uitzien vanaf 2019.

Een deel van de Kipdorpbrug, -muur en -bastion zullen permanent zichtbaar blijven na de werken aan de Noorderlijn. U zal deze kunnen zien vanuit de tram of langs de site.

juni 2019
Herbeleef de Kipdorpsite in 3D

In 2018 kwam de Kipdorpsite - de brug, de stadsmuur en de kazemat - voor het eerst terug aan het licht. Archeologen onderzochten de site in het kader van de werken aan de Noorderlijn. De indrukwekkende resten van de stadsomwalling bleken goed bewaard tot bijna 8 meter onder het maaiveld. In de oorspronkelijke gracht werd een rijkdom aan vondsten opgegraven. De site werd waar mogelijk geïntegreerd in de autotunnels en de tramsporen. Hierbij werden grote stukken gereconstructueerd. Andere delen werden afgebroken. Om de kennis niet verloren te laten gaan, werd gebruik gemaakt van de laatste nieuwe technologie om deze te vereeuwigen: 3D modellen.

3D model

Wandel door het 3D model en klik op de punten waar u meer info over wenst. Dit model werd gemaakt op basis van allerlei foto's die gemaakt werden van de brug. (Fotogrammetrie)

thumb_Screenshot Link 1a.jpg

Of vlieg mee over de volledige Kipdorpsite. Deze opnames werden gemaakt op basis van 3D-scanning. 

Deze content kan niet getoond worden.

Door de gekozen cookie voorkeuren kan de inhoud niet weergegeven worden. Deze inhoud is enkel zichtbaar als u marketing cookies inschakelt.

In samenwerking met

De 3D-opnames werden gemaakt in samenwerking met Ubi3D voor de 3D fotogrammetrie en met PelserHartman 3D Measuring Solutions voor de 3D laser scanning. 

 

Lees meer
16 juni 2019
Publieksmoment Kipdorpsite juni

Benieuwd naar hoe de grootste werf van Antwerpen er momenteel uitziet? Stap mee onder het Operaplein en bezoek de tunnels, ondergrondse parking en lichtkoker van de Noorderlijn. Wie van archeologie houdt, ziet hoe de 16de-eeuwse stadsmuur en de Kipdorpbrug zijn uitgegroeid tot een openluchtsite.

Lees meer
mei 2019
Onderzoek: Kipdorppoort zichtbaar
Archeologen aan het werk tijdens de opgraving van de oude stadspoort op de Kipdorpsite.
Archeologen aan het werk tijdens de opgraving van de oude stadspoort op de Kipdorpsite.

Antwerpse stadsarcheologen hebben bij de Noorderlijn-werken middeleeuwse resten teruggevonden op het kruispunt van de Italiëlei en de Kipdorpbrug. Het gaat om de noordelijke vleugel van de middeleeuwse Kipdorppoort, meer bepaald de centrale poortdoorgang en een stuk van de toegangsbrug. Deze poort is 700 jaar oud en maakte deel uit van de voorganger van de Spaanse omwalling.

24 november 2018
Kipdorpsite laureaat Provinciale Erfgoedprijs

Op 24 november 2018 wordt voor de eerste keer de nieuwe Provinciale Erfgoedprijs uitgereikt. Met deze prijs focust de provincie op het onroerend erfgoed en wordt een organisatie of initiatief bekroond dat het rijke onroerend erfgoedverleden aan een ruim publiek bekend maakt. De stad Antwerpen heeft het publieksweekend van de Kipdorpsite van 10 en 11 februari 2018 ingediend en wordt laureaat. De jury looft de sterk sensibiliserende kracht van het evenement, zowel naar het grote publiek als naar de betrokken beleidsmakers. De prijs van 5000 euro gaat integraal naar onze publiekswerking.

 

12 september 2018
Onderzoek: Kipdorppoort terug zichtbaar

Op 12 september 2018 kwamen de fundamenten van de middeleeuwse Kipdorppoort terug aan het licht ter hoogte van de Italiëlei en de Kipdorpbrug. Het gaat om restanten van een gebouw dat dateert uit het begin van de 14de eeuw. De stad brengt hiermee een goed bewaard deel van deze belangrijke toegangspoort tot de middeleeuwse stad in kaart. Tramreizigers konden de archeologische vondst van dichtbij bekijken.

Wat was even zichtbaar? Een grote ronde toren, een kleinere traptoren met binnenruimten en een gedeelte van de toegangsbrug van het middeleeuwse poortcomplex werd teruggevonden. Ze geven een unieke kijk op de middeleeuwse stadstoegang aan Kipdorp. Alhoewel het poortcomplex naar middeleeuwse maatstaven indrukwekkend was, laat het schaalverschil met de latere 16de-eeuwse omwalling zich duidelijk voelen.

Na de afbraak van de omwalling werd op deze plaats in 1884 een standbeeld opgericht ter herinnering aan de Franse Furie, die zich hier in 1583 afspeelde. Ook de fundering van dit gedenkteken is tijdens het lopende onderzoek aangetroffen.

4 augustus 2018
Publieksmoment: vondsten zichtbaar tijdens Museumnacht

Tijdens Museumnacht 2018 was het Felixatelier geopend. Vondsten uit de gracht van de Kipdorpsite en dronebeelden van de opgravingen werden voor het eerst getoond.

maart 2018
Onderzoek: grondstalen uit de gracht tonen kleinste vondsten
Zeven en proper maken van de kleinere vondsten uit de gracht aan de Kipdorppoort.
Zeven en proper maken van de kleinere vondsten uit de gracht aan de Kipdorppoort.

De grondstalen van de gracht die in januari en februari 2018 werden verzameld, worden nu gezeefd. Zo komen kleine vondsten toch nog aan het licht, zoals knikkers, muntjes, leersnippers, kraaltjes, musketkogels, kleipijpjes en andere voorwerpen. Weetje: een grondstaal is een grote zak met 1 kubieke meter aarde en vondsten. 

10 en 11 februari 2018
Publieksmoment Kipdorpsite februari

11 000 bezoekers namen deel aan het publieksweekend op zaterdag 10 en zondag 11 februari 2018.

Lees meer
1 oktober 2017
Publieksmoment Kipdorpsite oktober

Kipdorp uitnodiging

Lees meer
september 2017
Start opgraven van de Kipdorpsite
Opgravingen in september - oktober 2017
Opgravingen in september - oktober 2017

In september 2017 start na de verschillende vooronderzoeken de opgraving van de Kipdorpsite. 

4 september 2017
Onderzoek: Kipdorpbrug terug zichtbaar

Deze brug aan de historische Kipdorppoort is 90 meter lang en 7 meter breed. De Kipdorpbrug ligt onder de Leien tussen de huidige straat met die naam en de Franklin Rooseveltplaats. De resten worden later permanent zichtbaar.

2012
Vooronderzoek archeologische mogelijkheden Kipdorpsite
Zicht op de schachten onder de 'Ijzeren brug' waar de restanten van de Kipdorpsite terug aan het licht komen.
Zicht op de schachten onder de 'Ijzeren brug' waar de restanten van de Kipdorpsite terug aan het licht komen.

De plannen voor de Noorderlijn liggen op tafel. Van bij het begin wordt het archeologisch onderzoek mee in de planning opgenomen. Het voorzonderzoek in 2012 wees uit dat de Kipdorpsite zich nog in een goede staat bevindt. Er wordt beslist dat het geïntegreerd wordt in het nieuwe Operaplein. 

Voor het vooronderzoek werden er diepe schachten gegraven om de de opbouw, bewaringstoestand en locatie van de vestingmuur verder onder te onderzoeken.

17 januari 1583
Kipdorpbrug is het strijdtoneel van de Franse Furie en de Val van Antwerpen
FranseFurie te Antwerpen 1583
FranseFurie te Antwerpen 1583

In de late 16de eeuw is de stad in handen van de Calvinistische Willem van Oranje. Hij sloot in1581 een bondgenootschap met de Franse hertog van Anjou. Samen zouden  ze de stad verdedigen tegen een Spaanse belegering. Maar in een poging om zijn macht uit te breiden, wilde de hertog de stad bij verrassing innemen, om ze onder zijn gezag te brengen.

Op 17 januari 1583 stond  een Frans garnizoen voor de Kipdorppoort. Maar het plan lekte uit en de Antwerpenaren waren voorbereid. Er volgde een bloedig gevecht tussen de troepen en de Antwerpse burgers ‘waar de lijken hoopen vormden van meer dan twee meters hoog’. Vele burgers en Franse soldaten en edellieden werden gedood  of verdronken in de gracht. Na zijn nederlaag trokken de hertog en zijn legers uit de stad.

Dit volksverzet betekende het einde van de Franse steun voor de Nederlandse opstand tegen de Spaanse overheersing. Deze mislukte alliantie opende de weg naar de herovering door Farnese in augustus 1585. Die ‘Val van Antwerpen’ wordt vaak gezien als de definitieve scheiding tussen noord en zuid. De Zuidelijke Nederlanden bleven onder het bewind van een landvoogd die door de koning van Spanje benoemd werd. Het katholicisme bleef hier de enige toegestane godsdienst. In de Noordelijke Nederlanden werd dit het protestantisme. De binnenzijde van de Kipdorppoort werd rond 1600 vernieuwd als herdenking aan deze overwinning.

1543
Bouw van de Kipdorppoort

Voor de bouw van de nieuwe Kipdorppoort sloot de stad een contract met Gilbert van Schoonbeke, aannemer, projectontwikkelaar avant-la-lettre. Tussen 1543-1548 werd gestart met de bouw. De laat-middeleeuwse voorloper met ronde torens werd deels opgenomen in het nieuwe poortgebouw in Renaissancestijl. Deze monumentale toegang werd verdedigd door een bastion (1549-1551) en was toegankelijk via een brug (1552-1553)  over de stadsgracht. Het is de uitvalsweg naar de Kempen en Noord-Brabant. Langs deze poort konden burgers, handelaars en notabelen via de landrug ‘Eyendijk’, nu de Turnhoutsebaan, de stad in. De Kipdorppoort was in de winter geopend van 5 uur 30 tot 22 uur, in de zomer van 3 uur 30 tot 23 uur. Nadien ging de poort onherroepelijk dicht en moesten laatkomers buiten de stadswallen overnachten.

1223
Kipdorp, een oud gehucht in het Middeleeuwse Antwerpen

Kipdorp was een oud gehucht ten oosten van de Wijngaardpoort (aan het einde van de huidige straat Kipdorp), die later de Binnenste Kipdorppoort genoemd werd. Het gehucht werd een eerste keer vermeld in 1223. Bij archeologisch onderzoek zijn sporen van pre-stedelijke bewoning (voor 1221) gevonden. Bij de vierde stadsuitbreiding (1314-1410) kwam deze wijk binnen de stad te liggen.

Het woord ‘kip’ verwijst naar een ‘kleine verhoging’. In de buurt van Kipdorp lag een hoger gelegen zandrug. In deze omgeving wordt een Nieuwe Kipdorppoort gebouwd, één van de vijf toegangen tot de stad Spaanse Omwalling.

Welkom!

Deze website maakt gebruik van cookies. Dat zijn kleine tekstbestanden die websites op je computer of mobiele toestel opslaan. Ze worden gebruikt om websites beter te laten functioneren, om de gebruikerservaring te verbeteren en/of om gericht advertenties te tonen.

Wanneer u onze website gebruikt, plaatsen wij de cookies die u terugvindt onder de tab 'cookie-instellingen' in de footer. Wilt u genieten van een optimale ervaring? Dan kan u best alle cookies inschakelen.

U kan uw persoonlijke voorkeuren instellen en zo bepalen welke informatie u met stad Antwerpen deelt. Houd er rekening mee dat bepaalde media enkel beschikbaar zijn indien u de cookies ervan aanvaardt. Deze website bewaart de door u ingestelde cookievoorkeuren. U kan ze altijd opnieuw aanpassen via 'cookie-instellingen' in de footer. Meer weten? Check de info over cookies in onze privacy- en gebruiksvoorwaarden.