Geluidsoverlast en omgevingslawaai in kaart
Geluidsbelastingskaarten geven aan hoeveel lawaai veroorzaakt wordt door wegverkeer, spoorverkeer, luchtverkeer en industrie.
Waarom dit project?
In steden is omgevingslawaai één van de belangrijkste milieufactoren die de kwaliteit van de leefomgeving bepalen. In Europa heeft geluidshinder na luchtkwaliteit de belangrijkste negatieve impact op de volksgezondheid van alle milieugerelateerde factoren.
De Europese richtlijn omtrent de evaluatie en de beheersing van omgevingslawaai streeft naar een gemeenschappelijke Europese aanpak om de gezondheidsschadelijke effecten door blootstelling aan omgevingslawaai te voorkomen of te verminderen. Hierdoor zijn lidstaten sinds 2006 verplicht minstens elke vijf jaar strategische geluidsbelastingskaarten op te maken van alle agglomeraties met meer dan 100.000 inwoners.
De geluidsbelastingskaarten geven aan welke delen van de stad het meest te lijden hebben onder lawaai. Vervolgens zijn de kaarten het vertrekpunt om gerichte acties te ondernemen om geluidshinder te voorkomen of te beperken.
In 2023 werden de strategische geluidsbelastingskaarten voor de agglomeratie Antwerpen voor de vierde maal aan de Europese Commissie gerapporteerd. Deze zijn opgemaakt op basis van verkeersgegevens van 2021. Aansluitend werkt de stad aan een nieuw stedelijk geluidsactieplan 2025-2029.
Wat gebeurt er?
Geluidsbelastingskaarten geven de geluidssituatie weer in een bepaald gebied. Voor de agglomeratie Antwerpen wordt de geluidsbelasting weergegeven in de omgeving van de wegen, spoorwegen (trein en tram), industriële bronnen en de luchthaven van Deurne.
Voor de opmaak van geluidsbelastingskaarten gebruiken de makers speciale modelleringssoftware. Op basis van een aantal in te voeren gegevens zoals verkeersintensiteiten, geometrie van de omgeving, snelheidsregimes of inventaris van de wegdektypes berekent de computer hoeveel geluid de bronnen veroorzaken op elke plaats in de stad. De bekomen resultaten zijn dus een inschatting van de te verwachten jaargemiddelde geluidsniveaus. De kaarten moeten worden opgemaakt voor twee soorten geluidsniveaus: tijdens de nacht (Lnight), en tijdens een etmaal (Lden of Lday-evening-night) waarbij de geluidsniveaus van de avond met 5 decibel worden verhoogd en van de nacht met 10 decibel.
Wie werkt eraan mee?
Stad Antwerpen is zelf verantwoordelijk voor de opmaak en goedkeuring van de geluidsbelastingskaarten die betrekking hebben op haar grondgebied. Voor de kaarten met de belangrijke wegen en spoorwegen die Antwerpen doorkruisen, ligt de bevoegdheid bij Vlaanderen. Stad Antwerpen legt zowel de geluidsbelastingskaarten als de geluidsactieplannen voor aan de Vlaamse overheid, die ze nadien rapporteert aan Europa.
Meer informatie
In het tabblad 'Media en Nieuws ' vind je de recentste geluidsbelastingskaarten van de agglomeratie Antwerpen terug. Je vindt er ook een rapport met een uitgebreide beschrijving van de methode en de resultaten en een rapport over de geluidsmetingen. Op de website van de Vlaamse overheid kan je de Vlaamse geluidsbelastingskaarten raadplegen. De kaarten zijn ook beschikbaar als open data via Geopunt.be.