800 jaar 't Stad
Vroegste bewoning
Vuurstenen gebruiksvoorwerpen vormen de vroegste sporen van menselijke aanwezigheid in Antwerpen.
Eerste vermelding van de naam Antwerpen
Een Merovingische munt draagt het opschrift ‘Anderpus’, een vroege vorm van de latere naam Antwerpen.
Antwerpen wordt markgraafschap
De Ottoonse heersers van het Heilige Roomse Rijk richten langsheen hun rijksgrens markgraafschappen op, waaronder Antwerpen.
De eerste schepenen
Zeven ‘scabini’ (schepenen) helpen de plaatselijke heer bij het bestuur en spreken recht volgens het mondeling overgeleverde gewoonterecht.
Antwerpen krijgt stadsrechten
Hendrik I, hertog van Brabant, verleent Antwerpen stadsrechten. Lees hier meer over het charter van 28 februari 1221.
Een kraan op de Werf
Eerste vermelding van een kraan voor het laden en lossen van goederen. Deze stond opgesteld aan het Steen, op de Werf, de kern van de middeleeuwse haven.
Eerste jaarmarkten
De eerste Antwerpse jaarmarkten worden vermeld. Het zijn belangrijke gebeurtenissen die de handel stimuleren. Kooplui van heinde en verre worden hierdoor aangetrokken.
Start bouw Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
De eerste stenen van de huidige Onze-Lieve-Vrouwekathedraal worden gelegd. Deze enorme gotische kerk vervangt een ouder kerkgebouw in romaanse stijl.
Middeleeuwse stadsomwalling is klaar
Een stenen omwalling met talrijke torens en monumentale poorten beveiligt het middeleeuwse Antwerpen.
Stichting Sint-Lucasgilde
De Sint-Lucasgilde brengt schilders en beeldhouwers samen. Hiermee is de basis gelegd van de succesvolle Antwerpse schilderschool in de 16de en 17de eeuw.
Toekenning voorrechten door Maximiliaan van Oostenrijk
Keizer Maximiliaan van Oostenrijk beslist dat vreemde kooplieden in Antwerpen voortaan dezelfde voorrechten krijgen als in Brugge.
Keizer Karel V bezoekt Antwerpen
Onder het bewind van Keizer Karel V kent de stad een grote economische bloei en wordt een nieuwe stadsomwalling gebouwd.
Beeldenstorm
Tijdens de beeldenstorm worden in de Lage Landen heiligenbeelden en kerkinterieurs vernield.
Kruisafneming van Peter Paul Rubens
De Kruisafneming van Peter Paul Rubens, een altaarstuk in opdracht van de Kolveniersgilde, wordt in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal geplaatst.
Dijken breken
Bij een stormvloed breken de dijken van Lillo, Oorderen en Oosterweel. Ook de binnenstad heeft te kampen met overstromingen.
Doden buiten de stad begraven
Edict van keizer Jozef II waardoor niet meer in de stad begraven mag worden. Het Groen Kerkhof wordt Groenplaats.
Napoleon moderniseert de haven
Napoleon bezoekt Antwerpen en moderniseert de haveninfrastructuur: de eerste dokken worden gegraven, scheepswerven worden gebouwd.
Bestorming citadel
De Hollandse generaal Chassé beschiet de stad vanuit de citadel. Pas twee jaar later worden de Hollanders met behulp van de Fransen verdreven.
Bouw Brialmontomwalling
Leopold I ondertekent de wet voor de bouw van een nieuwe omwalling rond Antwerpen. Na de bouw verliest de 16de-eeuwse Spaanse omwalling haar functie en wordt afgebroken.
Afkoop Scheldetol
Internationaal verdrag tot afkoop van de Scheldetol. Het verkeer op de Schelde is vanaf dat moment vrij.
Rechttrekken Scheldekaaien
Start van de rechtmaking van de rechter Schelde-oever ter hoogte van het Antwerpse stadscentrum, waarvoor een deel van de middeleeuwse stadskern moet wijken.
Olympische Spelen in Antwerpen
Antwerpen is gaststad voor de zevende editie van de Olympische Spelen.
Eerste vaste oeververbinding
Start van de bouw van een auto- en een voetgangerstunnel onder de Schelde. Voor het eerst is er een vaste oeververbinding met Linkeroever.
Antwerpen onder de V-bommen
Op het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft Antwerpen zwaar te lijden onder de V-bommen met tal van burgerslachtoffers en grote materiële schade.
Oosterweel verdwijnt
Voor de groei van de haven moeten de polderdorpen ten noorden van Antwerpen wijken. In 1958 verdwijnt Oosterweel, enkele jaren later verdwijnen ook de polderdorpen Oorderen en Wilmarsdonk.
Fusie van Antwerpen en randgemeenten
Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk fusioneren tot één bestuurlijk geheel. In 1958 waren de gemeenten Berendrecht, Lillo en Zandvliet al bij de stad gevoegd.
Culturele Europese Hoofdstad
Het project ‘Antwerpen, culturele hoofdstad van Europa’ zet de stad op cultureel vlak internationaal op de kaart.
Bezoek het Paleis op de Meir
Antwerpen viert 800 jaar 't Stad
In 2021 vieren we 800 jaar stad Antwerpen. 800 jaar geleden werden immers belangrijke documenten ondertekend, die een aantal rechten geven aan de Antwerpenaar. Onder andere dat de groeiende Antwerpse gemeenschap over de mogelijkheden moet beschikken om een aantal bestuursdaden te stellen. Ontdek het programma hier.