De riolering, bestrating en groenzone van de Wouter Haecklaan zijn aan vernieuwing toe. Ook de werken voor de vervanging van de bruggen E313/E34 over de Sterckshoflei en Cornelissenlaan (door Agentschap Wegen en Verkeer) heeft een impact op deze straat. Daarom wordt de Wouter Haecklaan heraangelegd aansluitend op de bouw van de nieuwe bruggen.
Heraanleg Wouter Haecklaan
Wat gebeurt er?
De Wouter Haecklaan en Vaartweg worden aangename en verkeersveilige woonstraten met ruimte voor groen en water. Wandelen en onthaasten staan hier centraal.
Wat wordt er vernieuwd?
• de riolering,
• de voetpaden, rijweg en parkeerstrook,
• de verlichting.
Wat verandert er?
• De groenzone biedt na de heraanleg plaats om water op te vangen.
• Plateaus op de kruispunten zorgen voor veiliger verkeer.
• Er komen verkeersveilige oversteken ter hoogte van de Sterckshoflei en Cornelissenlaan.
• Er komt een aansluiting op de nieuwe fietsostrade.
Wat is de aanleiding?
- De bruggen van de E313 over de Cornelissenlaan en Sterckxhoflei worden vernieuwd. Daarvoor bouwt het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een werfzone in Wouter Haecklaan. De volledige straat en de groenzone worden werf.
- AWV voorziet een comfortabele en brede fietsbrug over de Sterckshoflei.
- Na deze werf worden er weer struiken en bomen aangeplant, in aangepaste plantmaat, zodat er snel een volwassen groene zone komt.
- Onderbrekingen in het geluidsscherm op de bruggen worden gedicht.
- De Wijk Morckhoven ondervindt wateroverlast. Hier moet de riolering vernieuwd worden.
Hoe verlopen de werken?
De timing van de werken aan de Wouter Haecklaan is nog niet concreet, maar staat momenteel gepland aansluitend op de bouw van de nieuwe bruggen E313/E34 over de Sterckshoflei en Cornelissenlaan (door Agentschap Wegen en Verkeer).
Mobiliteit
voetgangers
- Aan de zijde van de gebouwen worden er voetpaden van minimaal 2,5 m voorzien.
- Aan de kruispunten komen snelheidsremmers met zebrapaden. Hierdoor vertraagt het verkeer en komen de voetgangers duidelijk in beeld.
- Aan de school is er voldoende plaats voorzien om te wachten en fietsen te stallen en komt er een oversteekplaats voor voetgangers.
- In de Sterckshoflei kunnen de voetgangers aan beide kanten in twee tijden oversteken. De middenberm is 2,5 m breed.
Gemotoriseerd vervoer
- Vandaag is het een te brede straat met overdreven snelheid. Er is een schoolomgeving in de straat. De rijweg wordt versmald tot 4,8 m om het verkeer te vertragen.
- De schoolomgeving wordt veilig ingericht.
- Er komen snelheidsremmers in de vorm van plateaus.
Openbaar vervoer
-
De bushaltes worden verlegd tot onder de brug en kunnen door iedereen gebruikt worden. Er wordt goede en veilige verlichting voorzien.
Fietsers
- Een fietspad van minimaal 4 m verbindt Collegelaan met Vaartweg, met een brug over de Sterckshoflei.
- Lokale fietsers maken gebruik van de rijweg in de Wouter Haecklaan.
- In de Sterckshoflei zijn enkelrichtingsfietspaden van 2,5 m voorzien.
- Op verschillende locaties in de straat zijn er fietsnietjes voorzien.
- In de Sterckshoflei kunnen de fietsers in twee tijden oversteken. De middenberm is 2,5 m breed, zodat ook bakfietsen veilig kunnen wachten op de middenberm.
Parkeren
Het langs- en dwarsparkeren blijft behouden: 214 plaatsen.
Om de verkeersveiligheid te verhogen, moeten in totaal 34 parkeerplaatsen verdwijnen:
- ten voordele van snelheidsremmers in de straat,
- om de schoolomgeving aan te leggen met vlaggenmasten en bomen om deze omgeving meer zichtbaar en dus veiliger te maken.
- Om de straat extra te vergroenen, komen er bomen bij de dwarse parkeervakken.
Water
Al het afval- en regenwater van de wijk wordt afgevoerd via het rioleringsstelsel. Dat rioleringsstelsel watert af naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Deurne. Maar bij hevige regenval kan het teveel aan water niet weg via de riool.
De Wouter Haecklaan is het laagste punt van de wijk. Al het regenwater komt hier samen en kan niet door de riolering worden opgevangen. Het botst bovengronds op de E313, waardoor het niet weg kan. Om dit op te lossen, zetten we in op drie verschillende maatregelen.
Er is veel verharding bijgekomen in de wijk. En de hoeveelheid neerslag is toegenomen. Daardoor is de afvoercapaciteit van de riolering te klein geworden. En omdat er geen overstortlocatie is om het water tijdelijk op te vangen, komt het water op de laagste punten op straat te staan.
Bij de heraanleg wordt een bergbezinkingskoker geïnstalleerd, waar het eerste overstortwater uit de riolering in opgevangen wordt en vervolgens opnieuw vertraagd afgevoerd kan worden naar de riolering.
Daarnaast worden bovengrondse infiltratiekommen voorzien, die bij extreme regen extra water opvangen en het water vertraagd in de ondergrond laten sijpelen. De Oude Herentalse Vaart, aan de zijde van het Rivierenhof, wordt terug uitgediept, zodat ook die extra water kan opvangen.
De infiltratiekommen en de Oude Herentalse Vaart worden ondergronds met elkaar verbonden zodat het water over beide locaties verdeeld wordt.
Als deze maatregelen nog niet voldoende zijn, wordt het water naar het Groot Schijn gevoerd, weg van de straten.
Groen
We zorgen ervoor dat de nieuwe planten en bomen snel kunnen groeien. Hierdoor wordt de Wouter Haecklaan snel een koele, groene plek. Ook de snelwegberm wordt vergroend met bomen en struiken om snel een groen scherm te vormen tegen de snelweg.
Wie werkt eraan mee
De heraanleg van de Wouter Haecklaan is een samenwerking tussen stad Antwerpen, Water-link en district Deurne.