Waarom dit project?
Het bedrijventerrein uit de jaren ’70 is (nog) niet aangepast aan alle noden van vandaag. Het bedrijventerrein is grotendeels verhard, wat vanwege de ligging tussen het hoger gelegen Fort 7 en de Grote Struisbeek voor wateroverlast zorgt bij zware neerslag. Verbindingen voor groen en water zijn noodzakelijk om het bedrijventerrein klaar te maken voor de toekomst.
Wat gebeurt er?
De stad wil bedrijventerrein Ter Beke Zuid klaar maken voor de toekomst. Het moet een aantrekkelijk gebied worden met ruimte voor duurzame en economische groei. Dat betekent het bedrijventerrein opwaarderen, met ruimte voor grootschalige detailhandel, en door de realisatie van een robuuste waterhuishouding.
De stad maakt een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op voor het bedrijventerrein Ter Beke Zuid. Het college keurde de start- en procesnota voor het plan goed.
Meer groen en meer ruimte voor water
Het RUP probeert een antwoord te geven op de wateroverlast, vanuit de Waterstudie Ter Beke (2018).
- De definitieve aankoop van het Ferrarisbos in 2022 zorgt ervoor dat ongeveer 5 hectare bos - oorspronkelijk als industriegebied ingekleurd - definitief beschermd is en toegankelijk zal zijn voor iedereen.
- Er komen grachten en buffers voor regenwater en ecologische verbindingen tussen het Klaverblad en het Ferrarisbos, tussen Hof ter Beke en de Grote Struisbeek en ter hoogte van de reservatiestrook.
Behoud en uitbouw van grootschalig bedrijventerrein
- De stad wil de grootschalige detailhandel een plaats blijven geven in deze zone.
- In het RUP wordt een geschikte locatie voor een publieke vrachtwagenparking gezocht, om veilig te kunnen parkeren tijdens de rusttijden.
- De ruimtelijke opwaardering van het bedrijventerrein houdt ook het versmallen van de reservatiestrook voor pijpleidingen in.
Verdere stappen
De feedbackperiode liep van 24 maart tot en met 25 mei 2023. Op 27 april 2023 was er een infomoment. De ambitie is om tegen de zomer van 2025 een definitief ontwerp voor het ruimtelijk uitvoeringsplan te hebben.
Wie werkt eraan mee?
De stad Antwerpen, het district Wilrijk, water-link ism Aquafin en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen werken samen om het bedrijventerrein op te waarderen.