Samen één project
Fietsostrade
De fietsostrade F11 maakt een directe, comfortabele en veilige verbinding tussen het station van Lier en het Ringfietspad in Antwerpen. Ze komt langs de Saffierstraat op hoogte, naast de spoorweg.
Publiek groen lint
De huidige, afgesloten en privé-gebruikte berm in de Saffierstraat wordt omgevormd tot een openbaar groen lint, waarin de hele buurt van de natuur kan genieten.
Om de biodiversiteit terug te brengen, komen er veel nieuwe - zorgvuldig geselecteerde - bomen, struiken en planten bij. Bijna alle bestaande kastanjebomen blijven behouden en krijgen bescherming.
Saffierstraat
De Saffierstraat krijgt een volledige heraanleg, met een rijweg in asfalt. Verkeersdrempels remmen de snelheid af. De maximale snelheid is 30 km/uur. Er wordt zoveel mogelijk onthard en vergroend.
Riolering
De riolering is in slechte staat en is aan vervanging toe. Er komt een gescheiden rioleringsstelsel.
Fietsostrade F11
De F11 loopt van het station van Lier tot het Ringfietspad in Antwerpen (11 km). Het grootste deel van deze fietsostrade is al aangelegd.
Vanaf de Vosstraat in Mortsel zal de fietsostrade langs de Saffierstraat lopen, op hoogte van de spoorweg, over 3 nieuwe fietsbruggen (1 in Morstel, 2 in Antwerpen):
- Deurnestraat-Vosstraat
- Ter Nieuwerbrugge-Bikschotelaan
- Arbeidersstraat-Edelgesteentestraat
Vervolgens komt de fietsostrade via de Edgar Tinelstraat, die een fietsstraat wordt, op het Ringfietspad aan. De stad heeft de ambitie om de fietsostrade via een fietsbrug over de Ring door te trekken naar het station Antwerpen-Berchem (zie mobiliteitsplan Antwerpen).
Vanuit Groenenhoek zal de fietsostrade bereikbaar zijn:
- via een trap met fietsgoot aan de Pervijzestraat,
- via een aansluiting aan de Vosstraat of
- via de Edgar Tinelstraat.
Hoe comfortabeler, veiliger en efficiënter de fietsostrade is, des te sneller mensen geneigd zijn om hun auto in te ruilen voor de fiets. Zo speelt deze fietsostrade een belangrijke rol in de modal shift naar meer duurzame mobiliteit. De groeiende populariteit van elektrische fietsen maakt de fietsostrade ook voor langere afstanden aantrekkelijk.
Rustige woonstraat
De Saffierstraat krijgt een volledige heraanleg. Het is een woonstraat met gemengd verkeer, met een maximumsnelheid van 30 km/u.
- De rijweg wordt gemaakt van asfalt, zodat het prettig is om erop te fietsen en te rijden.
- Om de snelheid van auto’s te verminderen, komen er verhoogde verkeersdrempels.
- Het huidige rondpunt aan de Edelgesteentestraat wordt omgevormd tot een verhoogd kruispunt.
- De nieuwe straatverlichting komt op de gevels van de huizen of op de rooilijn bij huizen met een voortuin.
- De Saffierstraat wordt zoveel mogelijk onthard. De afmetingen worden aangepast volgens het draaiboek openbaar domein, waardoor het groene lint dichter bij de woningen komt.
- De parkeerstroken worden gemaakt van materiaal dat regenwater doorlaat. Langs de kant van het park worden grasdals gebruikt, zodat dit goed past bij het groene karakter van het park. Langs de kant van de huizen worden er kasseien met waterdoorlatende voeg gebruikt.
- Niet enkel in het buurtpark, maar ook in de Saffierstraat komen er nieuwe bomen. Deze vinden een plek in de parkeerstrook aan de kant van de huizen. De grootte van deze bomen wordt afgestemd op de locatie.
- Door de verhoogde verkeersdrempels, de nieuwe bomen en betere oversteekmogelijkheden zullen er na de werken 56 parkeerplaatsen minder zijn in de Saffierstraat zelf. Dit werd voor een groot stuk gecompenseerd bij de heraanleg van de Lodewijk Van Berckenlaan, daar zijn toen 30 plaatsen bijgekomen.
- Doorheen de straat worden er 77 fietsbeugels voorzien, verspreid over de straat en voornamelijk aan de zijstraten. Aan de Bikschotelaan en de Edelgesteentestraat worden er overdekte buurtfietsenstallingen geplaatst met 2 x 60 plaatsen.
- Bij de heraanleg van de straat komt er ondergronds een nieuwe sorteerstraat. Dit om de aantrek van zwerfvuil te verminderen. Deze komt in de parkeerstrook aan de kant van de huizen.
Woon je in de Saffierstraat? Wil je graag een geveltuin aan je eigen huis? Mail dan je adres, naam en telefoonnummer naar wijkoverleg.berchem@antwerpen.be. De aannemer zorgt voor de boordstenen en de teelaarde. De plantjes voorzie je zelf.