De stad Antwerpen en het district Wilrijk streven naar een beter evenwicht tussen wonen en werken in het gebied tussen de Boomsesteenweg, Krijgslaan, Kernenergielaan en het aanpalende KMO-bedrijf in Wilrijk.
Hiervoor startte de stad met de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), gebaseerd op de ruimtelijke studie LaboXX over de ontwikkeling van de 20ste -eeuwse gordel.
Waarom dit project?
Het gebied waarop dit RUP van toepassing is, wordt volgens de huidige bestemming opgedeeld in deels woongebied en deels industriegebied. Door het schrappen van een oud verkavelingsplan liggen een aantal appartementsgebouwen in de Kernenergiestraat bovendien zonevreemd. Hierdoor is er onvoldoende ruimte om de ruimtes die voorzien zijn voor zowel wonen als werken te kunnen scheiden volgens de normen van het gewestplan.
Een onbebouwde hoek op zulk een zichtbare locatie ziet de stad Antwerpen graag kwalitatiever ingevuld. Bovendien toonde de studie ‘laboXX werk’ aan dat economische activiteiten in een stedelijke context niet meer te vergelijken zijn met de industrie die men voor ogen had bij de opmaak van het gewestplan. Om voor deze atypische locatie met niet vanzelfsprekende uitdagingen een oplossing op maat te zoeken, maakt de stad Antwerpen een ruimtelijk uitvoeringsplan op.
Wat gebeurt er?
De Krijgslaan is als schakel tussen Fort 6 en Fort 7 tegelijkertijd een grens tussen de stedelijke kern van Wilrijk en het randstedelijke gebied van Neerland. Met dit plan wil de stad Antwerpen deze schakel behouden en combineren met ruimte voor wonen en werken (met een sterke focus op het lokale en kleinschalige karakter).
Mobiliteit
In de fase van de startnota worden vier alternatieven voorgesteld voor de geplande ontsluiting van gemotoriseerd verkeer. Het uitgangspunt is dat er een goed functionerende ontsluiting wordt gekozen die het kruispunt van de N177 met de Krijgslaan zo min mogelijk belast. In het plan wordt voldoende rekening gehouden met zachte weggebruikers en er zullen goede en logische wandelpaden voorzien worden (bv. van en naar openbaar vervoer).
Een nieuw bouwblok
De stad Antwerpen streeft naar een gezond evenwicht tussen wonen, werken en handel. Hoewel de uitstraling naar de Boomsesteenweg toe belangrijk is, is het plan voor de ontwikkeling van een nieuw bouwblok eerder gericht op het buurtniveau. Binnen het gebied zullen er - waar mogelijk in functie van geluidsoverlast - nieuwe woningen en allerlei voorzieningen komen die gericht zijn op het buurtniveau, zoals een lokale supermarkt, reca en dienstverlening.
Op maat van de omgeving
Het nieuwe bouwblok zal een gesloten vorm hebben, waardoor het beter aansluit bij de grotere industriële gebouwen in de omgeving. De open ruimte tussen de gebouwen zal echter een rustigere en buurtgerichte invulling krijgen. Bovendien zorgt de bebouwde rand voor een verbetering van het geluids- en luchtklimaat voor zowel het achterliggende gebied als voor de ruimere omgeving.
Groen en water
De open ruimte tussen de gebouwen krijgt een groene invulling om een aangename woonomgeving te garanderen. Het gebied zelf is niet onderhevig aan wateroverlast. Stroomafwaarts van dit gebied leidt de overbelasting van de rioleringen echter regelmatig tot zeer ernstige overstromingen. Daarom dient zeer sterk te worden ingezet op maatregelen om het water lokaal vast te houden en te hergebruiken.
Labo XX Werk: een studie over stedelijke vernieuwing in de 20ste-eeuwse gordel
Labo XX was een onderzoek van de stad gericht op de vernieuwing van het stedelijk gebied buiten de Ring. Na de vernieuwing van de 19e-eeuwse binnenstad, richt de stad haar blik nu op de districten. Kenmerkend is dat deze woonwijken of industriële zones na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd. Dit betekent dat ze stillaan toe zijn aan renovatie of vernieuwing. Daarom is dit het uitgelezen moment om dit gebied aantrekkelijker te maken, te moderniseren en klaar te stomen voor de komende jaren.
Door de verschillende ruimtelijke context vergt de vernieuwing van deze wijken een andere aanpak, bijvoorbeeld door gebieden slim te 'verdichten'. De ontwikkeling van dit stadsblok wordt dus een pilootproject voor innovatieve woon- en werkvormen in de 20ste-eeuwse gordel.
Volgende doelstellingen werden daarom opgeteld:
- Het benutten van een potentiële verdichtingslocatie;
- Het bestendigen van de bestaande zonevreemde appartementen op hun locatie en het verbeteren van de woonkwaliteit;
- Een nieuw stadsblok als schakel tussen wonen, verblijven en werken;
- Een duurzame ontwikkeling met hoge duurzaamheidseisen.
Wie werkt eraan mee?
Dit RUP wordt verwezenlijkt door de stad Antwerpen in samenspraak met AG VESPA en het district Wilrijk.