Noorderlijn

Frederik Beyens
18 februari 2021
Werken Noorderlijn volledig afgerond
Tram 1 die via het Operaplein naar het zuiden rijdt.
Tram 1 die via het Operaplein naar het zuiden rijdt.

Op vrijdag 19 februari 2021 stelde de aannemer van de Noorderlijn het kruispunt van de Van Ertbornstraat en de Franklin Rooseveltplaats opnieuw open voor verkeer. De heraanleg van de Franklin Rooseveltplaats is hiermee voltooid. Deze werken vormden het sluitstuk van de werken aan de Noorderlijn.

08 december 2019
Publieksmoment: opening Kipdorpsite en tram
Arbeiders hangen signalisatie op in premetrostation Opera
Arbeiders hangen signalisatie op in premetrostation Opera

Na bijna 4 jaar intensief werken is het zover. Vanaf 8 december rijdt de tram op de Noorder­leien en heropent het premetro­sta­tion Opera! Dat vieren we graag met u!

Lees meer
solliciteren tot en met 17 november 2019
Vacature: werftoezichter infrastructuurwerken
Word u de nieuwe werftoezichter infrastructuurwerken bij de stad Antwerpen?
Word u de nieuwe werftoezichter infrastructuurwerken bij de stad Antwerpen?

Antwerpenaars zijn trots op hun stad, haar straten en haar pleinen. Ook bezoekers en pendelaars maken er veelvuldig gebruik van.

Lees meer
01 september 2019
Vacature: straffe ervaren teamleiders voor complexe mobiliteits- infrastructuur of publieke ruimte projecten

De stad Antwerpen staat voor grote uitdagingen en is op zoek naar straffe ervaren teamleiders die samen met een team projectleiders complexe mobiliteitsprojecten, infrastructuurprojecten of projecten publieke ruimte willen realiseren. Bouwt u mee aan een aangenaam en leefbaar Antwerpen?

Lees meer
25 juni 2019
Het infopunt verhuist naar een nieuwe locatie
Vanaf woensdag 26 juni zijn bezoekers welkom in het nieuwe infopunt op het Operap­lein. Ons nieuwe adres is Frankrijklei 12.
Vanaf woensdag 26 juni zijn bezoekers welkom in het nieuwe infopunt op het Operap­lein. Ons nieuwe adres is Frankrijklei 12.

Vanaf woensdag 26 juni zijn bezoekers welkom in het nieuwe infopunt op het Operap­lein. Ons nieuwe adres is Frankrijklei 12.

Wie vragen heeft over de werken aan de Noorder­lijn kan vanaf woensdag 26 juni terecht in het nieuwe infopunt op het Operap­lein (Frankrijklei 12). Het communi­ca­tie­team helpt u graag verder.

Samen met de verhuis passen we ook onze openings­uren aan. Voortaan is het infopunt gesloten op vrijdag. Wilt u toch langskomen? Maak dan vooraf een afspraak via 03 22 11 333 of info@noorderlijn.be.

16 juni 2019
Publieksmoment Kipdorpsite juni

Benieuwd naar hoe de grootste werf van Antwerpen er momenteel uitziet? Stap mee onder het Operaplein en bezoek de tunnels, ondergrondse parking en lichtkoker van de Noorderlijn. Wie van archeologie houdt, ziet hoe de 16de-eeuwse stadsmuur en de Kipdorpbrug zijn uitgegroeid tot een openluchtsite.

Lees meer
19 juli 2018
Het Operaplein is open
Zicht op het deel van het Operaplein dat vandaag klaar is.
Zicht op het deel van het Operaplein dat vandaag klaar is.

Na iets meer dan een jaar is het Operaplein bijna volledig afgewerkt. Sinds vrijdag 20 juli verwelkomt het nieuwe plein dagelijks zo'n 50.000 bezoekers van de stad.

Kom alles te weten over het operaplein op www.noorderlijn.be

juli 2018
Operaplein timelapse

Deze content kan niet getoond worden.

Door de gekozen cookie voorkeuren kan de inhoud niet weergegeven worden. Deze inhoud is enkel zichtbaar als u marketing cookies inschakelt.

Van bouwput tot plein, er is hard gewerkt het afgelopen jaar 

undefined
💪 Volg de timelapse van het Operaplein.

Benieuwd naar het volledige verhaal? Klik hier: https://youtu.be/RSUv0jWl0Lo

Lees meer
25 juni 2018
Rooseveltplaats: ingebruikname kwadrant Opera
De werkmannen die de laatste hand leggen aan het kwadrant Opera op de Rooseveltplaats
De werkmannen die de laatste hand leggen aan het kwadrant Opera op de Rooseveltplaats

Op dinsdag 26 juni zijn de busperrons aan de Opera in gebruik genomen en start de heraanleg van het kwadrant voor de President Building.  De bussen richting Turnhout vindt u dan terug aan de Opera. De haltes in de Quellinstraat blijven behouden tot de Rooseveltplaats helemaal is heraangelegd.

24 mei 2018
Eerste testrit over de Londenbrug
De eerste tram die over de Londenbrug rijdt.
De eerste tram die over de Londenbrug rijdt.

Vandaag heeft de eerste testtram voor lijn 70 over de Londenbrug gereden. De tram heeft het toekomstige traject afgelegd tussen de Havana-site en het MAS. Als alles goed verloopt, gaat de tijdelijke tramlijn 70 in gebruik in de loop van de zomer.

13 maart 2018
Opening fiestenstalling Havana-site
Via de fietsenparking kunnen reizigers veilig van de fiets- en autoparking tot aan de perrons.
Via de fietsenparking kunnen reizigers veilig van de fiets- en autoparking tot aan de perrons.

Na de opening van de tramlijn en de tijdelijke Park and Ride aan Havana, opent vandaag het nieuwe paviljoen met de overdekte fietsenstalling op de Havana-site.

Via het paviljoen met een overdekte fietsenstalling voor 440 plaatsen boven de sporen geraken reizigers veilig van de fiets- en autoparking tot aan de perrons. Ze kunnen hier op een aangename en comfortabele manier wachten op hun tram of bus.

voorjaar 2018
Start aanleg tramantenne naar het havenhuis

Via de Kattendijkdokoostkaai kan je tegen eind 2018 tram 7 nemen naar het Cadixplein of het nieuwe havenhuis. De Kattendijkdokoostkaai is hiervoor in de loop van 2016/2017 helemaal heraangelegd.

voorjaar 2018
Heraanleg Noorderlaan klaar

De Noorderlaan is helemaal heraangelegd met twee rijstroken in elke richting en een groene middenberm.  Aan de kant van de wijk luchtbal rijdt tram 6 helemaal tot aan het kruispunt met de A12 en zijn er brede fiets- en voetpaden voorzien. Ook tussen de rijweg, de trambaan en het fietspad is telkens een groen berm met bomen voorzien.

De bedrijven zijn bereikbaar via een ventweg. Aan die kant delen de fietsers en voetgangers het voetpad.

Op 22 februari 2018 heeft de aannemer een aangepaste fasering bezorgd. Overzicht gesteund op voorstel van planning van de aannemer onder voorbehoud van nader onderzoek door de opdrachtgevers.

begin 2018
start heraanleg Hardenvoortviaduct

De Hardenvoortviaduct krijgt net als de Noorderlaan en de Italiëlei twee rijstroken in elke richting en een groene middenberm.

10 november 2017
Londenbrug open voor het verkeer
De nieuwe Londenbrug met de hameistijlen langs de zijde van de Amsterdamstraat.
De nieuwe Londenbrug met de hameistijlen langs de zijde van de Amsterdamstraat.

Vandaag is de Londenbrug terug open voor alle gebruikers.  Naast het autoverkeer zijn er ook nieuwe fiets- en voetpaden voorzien en een trambaan in het midden van de brug.

De nieuwe brug is nog steeds een klapbrug van het Hollandse type. De nieuwe brug is breder dan dat ze lang is en dat is heel uitzonderlijk. Het brugdek of de val bestaat uit 2 rijstroken, een voet- en fietspad in beide richtingen en een trambaan. In totaal goed voor zo’n 320 ton. De priembalken of balanspriemen van de brug wegen 135 ton per stuk, daaraan werd nog eens 230 ton ballast toegevoegd om de brug te openen. De constructie is ook van oever veranderd. Vroeger stonden de hameistijlen langs de zijde van de Londenstraat, vandaag staan ze in de Amsterdamstraat. 

19 juni 2017
start tweede fase Noorderlaan

Het autoverkeer richting Antwerpen rijdt op de tijdelijk aangelegde rijstroken in de middenberm. Het verkeer richting nooden rijdt al op het afgewerkte deel van de Noorderlaan. De werfzone verschuift naar de kant van de bedrijven. 

Ook het dubbelrichtings fietspad en het voetpad aan de kant van de wijk Luchtbal zijn helemaal klaar.

De aanleg van het groen tussen de verschillende delen van de Noorderlaan volgt in een latere fase.

04 juni 2017
start werken Operaplein en Italiëlei

Vanaf 5 juni dit jaar, tot en met december 2018, worden de Leien onderbroken voor doorgaand verkeer tussen de Maria-Theresialei en de Violierstraat. Deze ‘knip van de Leien’ is nodig om het nieuwe Operaplein te realiseren, samen met de parking en de autotunnels waardoor het verkeer na de werken niet meer bovengronds zal rijden. Ook de Franklin Rooseveltplaats en de Italiëlei worden heraangelegd.

02 juni 2017
Ingebruikname twee nieuwe tramlijnen

We nemen 2 nieuwe tramlijnen in gebruik die we tijdens de eerste fase van de werken realiseerden.  Tram 6 rijdt dan van P+R Luchtbal naar het centrum van de stad en lijnen 8 en 10 duiken ondergronds op de Leien.

31 januari 2017
start aanleg tramantenne naast Hardenvoortviaduct

Vanaf 1 februari start de aannemer met de aanleg van de tramsporen in de Kempenstraat. Eerst wordt de tramantenne naast het Hardenvoortviaduct en de aansluiting met de Noorderplaats aangelegd.De tram zal via de Kempenstraat onder het viaduct door rijden en daar afbuigen naast het viaduct. Hij sluit aan op het kruispunt met de Ijzerlaan en spoort zo verder op de Noorderlaanbrug.

31 augustus 2016
Metrostation Opera sluit de deuren

Vanaf 1 september sluit premetrostation Opera voor twee jaar zijn deuren. De bestaande niveaus -1 en -2 krijgen een grondige facelift. In 2019 zal er ook een tram rijden op niveau -3. Na 40 jaar wordt het perron afgewerkt en in gebruik genomen. Door deze ingrijpende werken is het station gedurende 2 jaar gesloten. De trams rijden nog wel door station Opera, maar zullen er niet stoppen. 

07 augustus 2016
Londenbrug toe voor alle verkeer

Vanaf 8 augustus gaat de Londenbrug op het Eilandje dicht voor alle gemotoriseerd verkeer. De brug wordt vervangen door een nieuw en breder exemplaar. Voetgangers en fietsers kunnen een pontonbrug het dok oversteken. De werken aan de Londenbrug duren tot september 2017.

29 februari 2016
start werken Noorderlijn

De eerste werken voor de Noorderlijn zijn van start gegaan aan het eerste deel van de Frankrijklei, op het Eilandje en op de Noorderlaan aan de kant van de wijk Luchtbal.  Ook de bouw van de tram- en autotunnel onder het nieuwe Operaplein zijn van start gegaan.

26 januari 2016
infomoment ondernemers Noorderlijn

Een infomoment op maat van de vele ondernemers, winkeliers en horeca in de omgeving van de werken.

21 januari 2016
infomomenten Noorderlijn

Een algemeen infomoment rond de start van de werken Noorderlijn.  Naast info over wat de werken inhouden informeren we ook over de omvang en de fasering van de werken. Zo kan iedereen zich voorbereiden op de werken.

18 november 2015
aannemer werken Noorderlijn gekend

De volgende stap in het ambitieuze project Noorderlijn is gezet.  Vandaag wordt het contract met TramContractors NV ondertekend. In maart 2016 starten de eerste werken op de Frankrijklei en de Noorderlaan.

07 januari 2015
Goedkeuring bouwaanvraag Noorderlijn

De bouwaanvraag voor het project Noorderlijn is goedgekeurd door de Vlaamse Overheid. Het volledige dossier van Ruimte Vlaanderen kan u hier raadplegen.

In het dossier staan alle voorwaarden, lasten en bepalingen waaraan de werken tijdens de uitvoering moeten voldoen.  Ook alle ontvangen bezwaarschriften worden in dit dossier behandelt.

31 juli 2014
start openbaar onderzoek Noorderlijn

In het voorjaar van 2014 werd het milieueffectenrapport voor de aanleg van de Noorderlijn afgerond en werd de bouwaanvraag ingediend. In augustus startte het openbaar onderzoek rond het project

Welkom!

Deze website maakt gebruik van cookies. Dat zijn kleine tekstbestanden die websites op je computer of mobiele toestel opslaan. Ze worden gebruikt om websites beter te laten functioneren, om de gebruikerservaring te verbeteren en/of om gericht advertenties te tonen.

Wanneer u onze website gebruikt, plaatsen wij de cookies die u terugvindt onder de tab 'cookie-instellingen' in de footer. Wilt u genieten van een optimale ervaring? Dan kan u best alle cookies inschakelen.

U kan uw persoonlijke voorkeuren instellen en zo bepalen welke informatie u met stad Antwerpen deelt. Houd er rekening mee dat bepaalde media enkel beschikbaar zijn indien u de cookies ervan aanvaardt. Deze website bewaart de door u ingestelde cookievoorkeuren. U kan ze altijd opnieuw aanpassen via 'cookie-instellingen' in de footer. Meer weten? Check de info over cookies in onze privacy- en gebruiksvoorwaarden.