15 miljoen vierkante meter extra groen
Antwerpen steunt experimenten met klimaatrobuuste daken. Onder de vlag van Stadslab2050 werden dakeigenaars van grote daken gezocht die hun dak willen omvormen tot innoverende, klimaatrobuuste daken met ruimte voor biodiversiteit. Van de 23 kandidaten die een voorstel indienden, koos de jury 4 initiatiefnemers die konden rekenen op advies van internationale experten om hun dakplannen nog ambitieuzer te maken.
Waarom dit project?
Met het oog op de klimaatsverandering worden innovatieve, klimaatrobuuste oplossingen voor daken steeds relevanter.
Wat is een klimaatrobuust dak?
Een klimaatrobuust dak, is een dak waar er ruimte is voor hemelwaterbeheer, hittebestrijding en biodiversiteit. De stad zocht pilootprojecten om combinaties van klimaatrobuuste maatregelen met andere dakfuncties zoals recreatie of energieopwekking te koppelen en daar leerlessen uit te trekken.
De kandidaten die momenteel begeleiding krijgen tijdens de ontwerpfase, zijn erg verschillend qua oppervlakte, gebruik en dakvisie. Uit hun plannen haalt de stad tips over welke mogelijke combinaties dakopbouw goed werken op het vlak van klimaatbeheersing.
De jury selecteerde deze vier kandidaten om te steunen:
- Een klimaatrobuuste dakspeelplaats voor middelbare Steinerschool Hibernia.
- Een natuurlijk koel speelhuis voor kinderdagverblijf Elief.
- Een gemeenschappelijke daktuin voor de appartementsbewoners van Tabakvest 5.
- Een openbare daktuin op bib Te Couwelaer in Deurne.
Dat het niet altijd haalbaar is om een klimaatrobuust dak uit te bouwen, blijkt uit de getuigenis van Aquafin, die een water-educatief wandeldak op de waterzuiveringsinstallaties naast de ring in gedachten hadden.