Waarom deze werksessie?
De stad werkt aan een nieuw Klimaatplan met doelstelling voor 2030.
Tijdens verschillende themagebonden werksessies denken we samen met burgers en experten na over concrete maatregelen om CO₂ te verminderen, en hoe we de stad Antwerpen kunnen voorbereiden op de klimaatverandering zoals hitte, droogte en wateroverlast.
Op 27 september ging de werksessie door over de financiering van het nieuwe Klimaatplan.
Verloop
Zo'n 20 experten uit de financiële sector, de energiesector, de bouwnijverheid, burgers, KMO's, academici en stad Antwerpen zaten rond te tafel om twee belangrijke vragen te beantwoorden:
Welke doelgroepen hebben het meeste nood aan financieringsmethoden?
Welke klimaatdoelstellingen hebben het meeste nood aan financieringsmethoden?
Financiering
Een belangrijke succesfactor voor het Klimaatplan is de financiering ervan. We zullen in de toekomst moeten investeren om huidige technologieën te optimaliseren zoals bijvoorbeeld warmtenetten, zonnepanelen, windturbines, renovatie en elektrische wagens. Maar hoe pakken we dit aan?
We zochten tijdens deze werksessie samen naar financieringsmethoden om bepaalde doelgroepen te steunen en de verschilende klimaatdoelstellingen te financieren. We bekeken in groep zowel klassieke als innovatieve financieringsmodellen.
De echte oplossing is investeren.
Renovatie
Al snel bleek duidelijk dat renovatie bijzondere aandacht verdient. Zowel de renovatie van woningen als die van KMO-gebouwen. Als we van Antwerpen een klimaatneutrale stad willen maken, zullen we onze gebouwen moeten aanpassen en vernieuwen zodat het gebruik ervan minder CO₂ zal uitstoten. En dat zijn natuurlijk soms kostelijke investeringen. Hoe pakken we dit aan?
Voor de renovatie van woningen werd er bijvoorbeeld heel concreet nagedacht over het innovatief concept van de 'gebouwgebonden lening'. De lening is dan verbonden aan de woning zelf. Een ingrijpende energierenovatie, na aankoop, kan dan als voorwaarde gesteld worden voor een gebouwgebonden lening. Maar er werd ook nagedacht over de verhuur van duurzame toestellen, werken met onderhoudscontracten en nieuwe businessmodellen voor energie (Energy as a service) en verwarming (Heating as a service).
Er werd ook verder nagedacht over hoe bepaalde maatregelen te handhaven zoals bijvoorbeeld de verkwisting van energie. Hoe kunnen we dit gaan meten en daar iets aan veranderen? Kunnen we een duurzaamheidscontract opleggen aan bepaalde bedrijven? Verschillende vragen werden op tafel gegooid, die verder zullen uitgewerkt worden in het nieuwe Klimaatplan.
Ontzorgen
Wat er tijdens deze werksessie ook opvallend naar voren kwam was het volgende: het moet gemakkelijker worden. Mensen moeten advies op maat kunnen krijgen bij een soort klimaatloket. Ze moeten begeleid worden in deze materie en ondersteuning krijgen waar nodig. Renovatie moet voor iedereen een mogelijkheid worden.
Ontzorgen en coaching zijn van essentieel belang.
Alle input van deze workshop wordt verzameld en mee opgenomen bij de opmaak van het nieuwe Klimaatplan 2030. Heeft u nog goede ideeën over de financiering van het Klimaatplan of wilt u graag meer informatie? Of werkt u graag mee tijdens de volgende werksessies? Dan kan u een mailtje sturen naar klimaatplan@antwerpen.be