Waarom dit project?
We krijgen steeds vaker te maken met wateroverlast en daar willen stad Antwerpen en brandweerzone Antwerpen zich op voorbereiden. Dit gebeurt o.a. via het Waterplan en verschillende projecten in het kader van ‘Antwerpen Breekt Uit’. Een aangepaste infrastructuur alleen is niet voldoende om de klimaatextremen het hoofd te bieden. We kunnen water op straat immers nooit volledig uitsluiten. Door te experimenten met zoveel mogelijk betrokkenen over hoe een wijk zelfredzamer kan zijn bij wateroverlast, zetten we de eerste stappen in de goede richting. We willen samen met de brandweer en een geselecteerde wijk op zoek naar innovatieve oplossingen om wateroverlast in de toekomst aan te pakken.
'Zelfredzaamheid' kan hierbij beter omschreven worden als 'samenredzaamheid': een mechanisme om de veerkracht van de wijken in Antwerpen te versterken zodat burgers weten hoe te handelen in samenwerking met de stad en brandweer.
Wat gebeurt er?
Hoe kan de zelfredzaamheid bij wateroverlast van wijken versterken? Dat gaat de stad Antwerpen samen met brandweerzone Antwerpen onderzoeken aan de hand van experimenten in een weloverwogen geselecteerde wijk. De startvraag van dit innovatietraject is: Hoe verhogen we de paraatheid van Antwerpse wijken bij wateroverlast vanuit het perspectief van de inwoners? Sterk netwerken, sociale cohesie, hulpmiddelen en kennis rond het thema zullen alvast een belangrijke rol spelen bij de experimenten.
Het einddoel is om lessen te trekken uit de experimenten die mogelijk relevant zijn voor de zelfredzaamheid van alle wijken in Antwerpen, de werking van de brandweer en het beleid van de stad.
Experimenteren in wijk Dam
In wijk Dam vonden we een goede wijk om experimenten bij wateroverlast op te zetten. Uit een lijst van een achttal wijken kwam Den Dam er als de meest geschikte buurt uit.
Dit waren de criteria voor de selectie:
- Wateroverlast is een reële problematiek in de wijk.
- Er werden waterwerken uitgevoerd in de wijk, zodat er zowel wordt ingezet op bescherming als op paraatheid.
- Het thema wateroverlast leeft in de wijk, zodat er een basis is om samen een succesvol project op te starten.
- De wijk is voldoende representatief voor andere wijken in de stad zodat opschaling naar andere wijken mogelijk is.
Wie werkt eraan mee?
Dit innovatietraject is een initiatief vanuit de Innovatieruimte Klimaat en Leefmilieu van stad Antwerpen. Het is een samenwerking tussen stad Antwerpen en brandweerzone Antwerpen. Voor de experimenten zal er ook nauw samengewerkt worden met het district van de gekozen wijk en andere relevante partners en organisaties in de buurt.
Wil je meer weten of meewerken aan dit innovatietraject? Mail je ideeën, vragen of inzichten naar Innovatieruimte Klimaat- en Leefmilieu.