Verduurzamen administratief centrum den Bell

De stad Antwerpen wil het administratief centrum 'den Bell' een nieuwe groene invulling geven. De stad wil hiermee een voorbeeldrol opnemen en in de binnenstad ruimte creëren voor groen en water.

Waarom dit project?

Het administratief centrum den Bell aan het Francis Wellesplein op het Zuid in Antwerpen bestaat naast de bekende toren uit een driehoekig gebouw en een semipubliek binnenplein, dat vrij toegankelijk is vanop de straat. Het huidige plein is verhard en heeft een beperkte hoeveelheid groen. Stad Antwerpen maakt er al een hele tijd werk van om plekken in het straatbeeld te ‘vergroenen’. Dat is niet enkel nodig voor de klimaatverandering, maar maakt het ook veel aangenamer voor iedereen om te leven, wonen, werken en te ontspannen. Door het plein en de omgeving te vergroenen, wil de stad een voorbeeldrol opnemen om de klimaatuitdagingen het hoofd te bieden en samen met bewoners op zoek naar meer groen in de buurt. 

Wat gebeurt er?

Meer ruimte voor groen

Het driehoekige binnenplein wordt een groene stadsoase met maar liefst 31% groen. Daardoor ontstaat ruimte voor natuur en biodiversiteit en wordt het plein een heel stuk aangenamer. Bijkomende bomen zorgen voor extra schaduw op warme zomerdagen.

Om een vergroening van den Bell mogelijk te maken zet het ontwerp ook in op de vergroening van de gevels. In totaal komt er 335 m² groene gevel met klimplanten die via een stalen kabelsysteem omhoogklimmen.

De enorme oppervlakte aan platte daken op den Bell geeft mogelijkheden om er groene daken van te maken. Groene daken zorgen voor afkoeling in de zomermaanden, vangen regenwater op en zorgen voor meer biodiversiteit. En als dat niet genoeg is, zorgt het ook voor een aangenamer uitzicht. Een enorme meerwaarde voor iedereen die den Bell bezoekt of er werkt.

Op de daken van den Bell zijn twee soorten groendaken mogelijk. Afhankelijk van de draagkracht van het dak wordt er 141 m² intensief groendak en 2.767 m² extensief groendak voorzien. Het binnenplein is trouwens ook het dak van de ondergrondse fietsenstalling en is de ideale plek om te experimenteren met het vergroenen van publiek toegankelijke daken.

Meer zitplaatsen

Op het volledige plein worden meer zitbanken voorzien om samen te lunchen, elkaar te ontmoeten of rond te hangen met vrienden. Voor de cafetaria komen houten banken met 220 zitplaatsen en ook in en rond de plantvakken komen extra zitbanken.

Ruimte om te spelen en te sporten

Er blijft voldoende ruimte om te kunnen sporten, spelen en skaten. Het basketbal- en voetbalveld worden verplaatst en samengevoegd. De nieuwe plantvakken krijgen stapstenen, zodat je door het groen kan gaan. In het nieuwe ontwerp wordt extra speelgroen voorzien zoals boomschijven tussen de beplantingen.

Slim omgaan met regenwater

Om wateroverlast na hevige regenbuien in de wijk tegen te gaan, wil de stad het regenwater in en op den Bell maximaal uit het riool te houden. Het regenwater wordt vastgehouden door de groene plantvakken en de daken. Het regenwater wordt opgevangen en wordt dan gebruikt om bijvoorbeeld planten water te geven op warme zomerdagen.

Via een ander project zal het opgepompte water van de parking en de ondergrondse bouwdelen hergebruikt worden. De stad wil het grondwater zuiveren tot vis- en vijverkwaliteit en via een leiding naar de Stadsparkvijver transporteren. Meer info

Planning

  • Aanvraag omgevingsvergunning: zomer 2022
  • Aanbesteding, zoeken aannemer: najaar 2022
  • Start realisatie: najaar 2023
  • Feestelijke opening: voorjaar 2024

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan in op onze online nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte

Wie werkt eraan mee?

Het initiatief voor dit geïntegreerd project gaat uit van AG Vespa/Vastgoed en de dienst Stadsontwikkeling van de stad Antwerpen. De uitwerking ervan zal gebeuren in samenwerking met verschillende betrokken stadsdiensten. Het project wordt ook financieel ondersteund door een subsidie van de Vlaamse Overheid - Departement omgeving.

Het ontwerpteam OMGEVING maakte in samenwerking met Bollinger Grohmann, PAKT, B-GT en Yellow Window het ontwerp op. 

thumb_AG VESPA_LOGO_BASELINE
thumb_Tekengebied 1.png

Gerelateerde projecten

Welkom!

Deze website maakt gebruik van cookies. Dat zijn kleine tekstbestanden die websites op je computer of mobiele toestel opslaan. Ze worden gebruikt om websites beter te laten functioneren, om de gebruikerservaring te verbeteren en/of om gericht advertenties te tonen.

Wanneer u onze website gebruikt, plaatsen wij de cookies die u terugvindt onder de tab 'cookie-instellingen' in de footer. Wilt u genieten van een optimale ervaring? Dan kan u best alle cookies inschakelen.

U kan uw persoonlijke voorkeuren instellen en zo bepalen welke informatie u met stad Antwerpen deelt. Houd er rekening mee dat bepaalde media enkel beschikbaar zijn indien u de cookies ervan aanvaardt. Deze website bewaart de door u ingestelde cookievoorkeuren. U kan ze altijd opnieuw aanpassen via 'cookie-instellingen' in de footer. Meer weten? Check de info over cookies in onze privacy- en gebruiksvoorwaarden.