De Hollebeekvallei verbindt het Schoonselhof met de Schelde. De Hollebeek loopt vandaag voor een groot stuk ondergronds via buizen. De stad onderzoekt nu of ze de beek deels opnieuw kan openleggen en herstellen.
Waarom dit project?
Het gebied rond de Lageweg kampt regelmatig met wateroverlast. Het gebied is overstromingsgevoelig.
Ons klimaat is wereldwijd aan het veranderen. Uitzonderlijke regenval zal in de toekomst meer voorkomen. Er zal op kortere periodes meer regen vallen. Daarnaast zullen er langere periodes van droogte zijn, waardoor er minder water in de grond zit en bijvoorbeeld vijvers komen droog te staan.
Er moet gezocht worden naar andere manieren om water op te vangen of sterk vertraagd af te voeren. Doordat we ruimte geven aan overstromingen in de natuur, beschermen we de buurt tegen die overstromingen.
Verstedelijking heeft ervoor gezorgd dat delen van de oorspronkelijke Hollebeek zijn ingebuisd en dat er woningen en infrastructuur bovenop terecht zijn gekomen. Hierdoor is het natuurlijke karakter van het beekdal grotendeels verloren gegaan en is de wateropvangcapaciteit te klein.
Wat gebeurt er?
Stad Antwerpen kreeg een subsidie van de Vlaamse Blue Deal voor onderzoek en maatregelen voor groen en water in de bebouwde ruimte.
De Hollebeek heeft een groot potentieel om het water in de buurt te bufferen. Er wordt onderzocht hoe we het natuurlijk verloop van de Hollebeek opnieuw kunnen herstellen en de beek opnieuw openleggen. Dat doen we voor de gebieden van de Lageweg en de Zeelandstraat. Concreet betekent dit:
- Waar moet de beek precies stromen?
- Hoe breed en diep moet de beek zijn?
- Hoe kunnen we dat plan effectief uitvoeren?
Ook worden er maatregelen op korte termijn genomen. In het groene gebied 'de Blikvelden' (aan de Frieslandstraat) is er vandaag een gracht die de historische ligging van de Hollebeek volgt. De Hollebeek zelf volgt vandaag een ander traject via ondergrondse buizen. Op 8 oktober 2023 hebben de vrijwilligers van Natuurpunt de bestaande gracht opgeschoond, door het verwijderen van ongewenste beplanting en afval. Zo ontstaat er al meer ruimte voor de opvang van regenwater. Later wordt de gracht verder uitgegraven omde buffercapaciteit sterk te verhogen. Hiermee bereiden we de gracht voor om in de toekomst terug aan te takken op de Hollebeek. Zo wordt het terug een beek met stromend water.