Van 1 februari 2021 tot 25 maart 2021 kon iedereen die de afgelopen vijf jaar een pand restaureerde, renoveerde of herbestemde zich kandidaat stellen. Alle kandidaturen werden ingediend. Hieronder vind je de voorwaarden terug. Hou vanaf midden augustus deze website verder in de gaten voor meer nieuws over de vijf finalisten.
4 STAPPEN OM JE KANDIDAAT TE STELLEN
Stel je kandidaat voor de eerste editie van Het Erfgoedjuweel 2021. Op deze pagina lees je hoe je dit precies doet en met welke voorwaarden je best rekening houdt. Alle dossiers dienen ingediend te zijn voor donderdag 25 maart, 17 uur op dit mailadres: erfgoedjuweel@antwerpen.be.
Stap 1: Kom je in aanmerking voor de prijs?
- Je bent bouwheer, architect of ontwikkelaar van een project in Antwerpen of in één van de andere districten.
- Het pand dat je voorstelt, is herbestemd, gerenoveerd of gerestaureerd.
- Het pand heeft erfgoedwaarde. Let op: Ook panden die geen officieel statuut hebben als beschermd monument, deel uitmaken van de inventaris of in een CHE-gebied liggen, komen in aanmerking. Contacteer bij twijfel de dienst monumentenzorg: erfgoedjuweel@antwerpen.be of 03 338 66 34.
- Het project dient (voorlopig) opgeleverd te zijn tussen 25 maart 2016 en 25 maart 2021.
- De werken dienen conform de eventueel noodzakelijke vergunningen/toelatingen te zijn uitgevoerd.
Stap 2: Hoe stel je je kandidaat?
- Download het inschrijfformulier, onderaan deze pagina.
- Vul alle vragen op het inschrijfformulier in .
- Voeg via We Transfer alle plannen, representatieve foto’s (300 dpi, hoge resolutie), schetsen en andere zaken toe. Omschrijf zo duidelijk mogelijk wat er op de foto’s te zien is. (Bv. foto 1 gelijkvloers voor de werken, foto 2 keuken na de werken)
Tip: De jury beoordeelt het project op basis van alle ingediende stukken. Beperk je dus niet tot het inschrijfformulier om je project te omschrijven. Maak van WeTransfer gebruik om een uitgebreider dossier te bezorgen, waarin alle interessante beelden (verleden en heden), een omschrijving van de historiek en het proces dat je hebt doorgemaakt toelicht.
Stap 3: Lees het reglement na
In het reglement mag je een antwoord verwachten op de vragen: Wie kan zich kandidaat
stellen? Waar moet het project aan voldoen om in aanmerking te komen? ...
Stap 4: Verstuur je dossier voor 25 maart 2021, 17 uur.
Mail het inschrijfformulier en de link van We Transfer naar erfgoedjuweel@antwerpen.be.
De deadline verstrijkt op donderdag 25 maart 2021 om 17 uur.
Je krijgt een ontvangstbevestiging via mail. Heb je deze niet ontvangen, neem dan telefonisch contact op met ons via 03 338 66 34.
Nuttige info
De vakjury
De vakjury die de dossiers doorneemt en 5 finalisten selecteert, bestaat uit de volgende leden:
- De heer Bernard Colenbrander, professor TUEindhoven, architectuurhistoricus en –theoreticus, lid Integrale Kwaliteitskamer Antwerpen;
- De heer Michiel Van Balen, ingenieur-architect, medestichter van het studiebureau Miss Miyagi;
- Mevrouw Mira Van Olmen, directeur van de dienst Monumentenzorg en Stadsarcheologie van de stad Gent;
- De heer Luc Verpoest, professor emeritus KULeuven, Raymond Lemaire International Centre for Conservation, architectuurhistoricus;
- Mevrouw Edith Wouters, artistiek coördinator bij Ar-Tur, Centrum voor Architectuur, Stedelijkheid en landschap in de Kempen, trajectbegeleider herbestemming kerken voor Parcum.
De criteria waarop de vakjury de inzendingen beoordeelt, zijn:
- Wat is de maatschappelijke relevantie van het project?
Kreeg het gebouw een gepaste (nieuwe) bestemming? Heeft het project voldoende toekomstwaarde en flexibiliteit? Is er aandacht voor duurzaamheid? Getuigt het project van een uitzonderlijke inspanning vanwege de opdrachtgever? Zorgt het project voor een maatschappelijke meerwaarde?, …
- Vervult het project een voorbeeldfunctie?
Is het project een vernieuwend voorbeeld van onroerend erfgoedzorg? Werkt het project inspirerend voor andere projecten? Blaast het project het erfgoed nieuw leven in? Maakt het gebruik van vernieuwende ideeën of technieken? Is het een voorbeeld voor de buurt?, …
- Vertrekt het project vanuit een duidelijke erfgoedvisie en -concept?
Zijn de binnen het project doorgevoerde ingrepen kwalitatief? Ondersteunen ze het/de historische gebouw/en? Integreren ze zich goed in het/de historische gebouw/en? Integreert het project zich goed in de ruimtelijke context?, …
- Houdt het project voldoende rekening met de erfgoedkenmerken?
Werden de bestaande erfgoedkenmerken gerespecteerd en/of versterkt? Werden de gepaste (restauratie)technieken en materialen gebruikt? Is het uitgevoerde project een meerwaarde voor het erfgoed? Vertrekt het project vanuit de analyse van de erfgoedwaarden?, …
De publieksjury
Van augustus tot en met september kan iedereen 1 stem uitbrengen op zijn/haar favoriet uit de selectie van 5 finalisten.
De stad voorziet hiervoor promotiemateriaal voor elk van de finalisten en zet hiervoor een brede communicatiecampagne uit via digitale kanalen en één kijkdag die samenvalt met Open Monumentendag (onder voorbehoud van de coronamaatregelen.) Elke finalist mag aanvullend zelf ook promotie maken om stemmen voor het project te winnen.
Van de vijf finalisten wordt verwacht dat:
- Het pand wordt opengesteld voor een fotograaf.
- Het pand wordt opengesteld voor een reportageploeg voor een kort promotiefilmpje. (Steeds in overleg met de eigenaar.)
- Bezichtiging van het pand tijdens Open Monumentendag (kan zeer beperkt zijn).
- Beschikbaarheid voor een persvoorstelling. (Afhankelijk van de coronamaatregelen is dit digitaal of fysiek.)
- Beschikbaar zijn tijdens de prijsuitreiking.
De prijs
De titel: Het Erfgoedjuweel
Publieksprijs: 4.000 euro
Vakjuryprijs: 4.000 euro
Media-aandacht
Meer info
Raadpleeg zeker het reglement en inschrijfformulier.
erfgoedjuweel@antwerpen.be