Visie voor Antwerps groen
De stad Antwerpen en het district Antwerpen maken samen een visie op voor het groen in in district Antwerpen. De bedoeling van deze visie is om het bestaande groen te beschermen, te verbinden en kwalitatief te versterken.
Waarom dit project?
Om in de toekomst beter om te gaan met het groen dat hier vandaag al is, is er een visie onder de noemer ‘Groenplan’. Zo wil de stad een duurzame leefomgeving creëren voor mens, plant en dier, nu en in de toekomst.
Er worden Groenplannen uitgerold per district. Het eerste was voor Deurne, nu is het de beurt aan Antwerpen.
Wat gebeurt er?
Het Groenplan Antwerpen wordt een document dat een gewenste groenstructuur omschrijft met verbindingen tussen bestaande groene plekken en adviezen om kwalitiatief te vergroenen.
Het districtsgroen wordt omschreven aan de hand van vier thema’s: gebruik, ecologie, water en temperatuur. Voor elk van deze thema’s worden de ontbrekende elementen in kaart gebracht. En daarbij deden we een beroep op jou tijdens onze participatietour.
Van analyse naar definitief ontwerp
De ontwikkeling van zo’n visie gebeurt in fases, waarbij de Antwerpenaars telkens geïnformeerd en betrokken worden. Dit zijn de fases:
- analyse
- visie
- definitief ontwerp
De stad en het district maakten eerst een analyse en een inventaris op van alle groenelementen in Antwerpen. Op basis van deze analyse wordt een visie gevormd. De laatste stap is dan het definitief ontwerp van het Groenplan Antwerpen.
Groen in Antwerpen vandaag
Het district Antwerpen heeft een oppervlakte van 3856,6 ha. Zo’n 1406,6 hectare of 36,5% van die oppervlakte bestaat uit publieke open ruimte. Daarvan is 15,8% gebruiksgroen of groengebied dat specifiek ingericht werd om te recreëren.
Het merendeel ervan bevindt zich in de districtsdelen Linkeroever en Middelheim. In alle andere districtsdelen is er in verhouding heel weinig gebruiksgroen. Met 393 hectare of 10,2% grondoppervlak heeft district Antwerpen ook een aanzienlijk aandeel natuurlijk groen. Dat bevindt zich ook vooral op Linkeroever en een klein stukje van de Hobokense Polder op rechteroever.
Het publieke groenareaal van het district Antwerpen wordt aangevuld met groen dat zich in private tuinen en voortuinen bevindt. Dat is nog eens 218,1 hectare of 5,6% van de districtsoppervlakte. Ook van het privaat groen is er in Linkeroever en Middelheim opvallend meer dan elders.