Stadsarcheologie mag gezien worden
Het Felixatelier is de ontmoetingsplek voor archeologie in Antwerpen. Je vindt er sinds mei 2024 de expo 'Zeven eeuwen Falcon.’ Het Felixatelier is ook de plek waar de stadsarcheologen aan het werk zijn met de verwerking van vondsten en bodemstalen van recente archeologische opgravingen in de stad.
Nieuwe expo 'Zeven eeuwen Falcon'
‘Zeven eeuwen FALCON’ is een kleinschalige archeologische expo in het Felixatelier en biedt een overzicht van zeven eeuwen geschiedenis van het bouwblok achter de Falconpoort. Zeventig vondsten reconstrueren wat er zich ooit op deze plek heeft afgespeeld. Sinds 2007 werd het bouwblok aan de Falconpoort systematisch onderzocht door archeologen.
Bezoek de expo:
- elke dinsdag en woensdag van 10.00 uur tot 16.00 uur
- elke donderdag van 13.00 uur tot 17.00 uur
- gratis
- locatie: Felixatelier, Sint-Felixpakhuis, Oudeleeuwenrui 29, 2000 Antwerpen
Felixatelier - Stadsarcheologie in Antwerpen
In het Felixatelier zijn de archeologen dagelijks aan het werk. Ze onderzoeken hier de vondsten die bij opgravingen verzameld werden. Vakspecialisten en vrijwilligers passen allerlei methodes toe om het bodemarchief van Antwerpen zo goed mogelijk te conserveren.
Het Felixatelier is de plek waar het archeologisch erfgoed van de stad wordt onderzocht. De medewerkers reinigen, puzzelen, nummeren, verlijmen en beschrijven de aardewerkscherven, pikken zeefstalen uit, voeren microscopisch onderzoek uit en verwerken de opgravingsgegevens tot rapporten. Nadien worden deze vondsten verpakt en krijgen ze een plaatsje in het onroerenderfgoeddepot van de stad in Luchtbal. In het Felixatelier bevindt zich ook een gespecialiseerde vakbibliotheek. Deze is te raadplegen op afspraak via archeologie@stad.antwerpen.be of op het nummer 03 338 23 23
Door de gekozen cookie voorkeuren kan de inhoud niet weergegeven worden. Deze inhoud is enkel zichtbaar als u marketing cookies inschakelt.
-
Wassen: De meeste materiaalsoorten mogen na de opgraving gewassen worden. Met behulp van stromend water en een tandenborstel wordt alle zand en vuil zorgvuldig verwijderd. Zo komen er vaak prachtige versieringen en/of vormen tevoorschijn. Na het wassen worden de vondsten gedroogd in speciale droogbakken.
-
Registreren en nummeren: Alle vondsten die in het atelier terecht komen, worden zorgvuldig geregistreerd en geïnventariseerd.
-
Puzzelen en lijmen van keramiek: De verwerking van de keramiekfragmenten gebeurt eveneens in het archeologisch atelier. Nadat de scherven genummerd, gewassen en gedroogd zijn, worden ze per context en per aardewerksoort op tafel gelegd. Op dat moment kan het puzzelen van start gaan, een werkje waarbij men letterlijk het verleden reconstrueert.
-
Zeven: Tijdens het veldwerk worden vaak grondmonsters genomen voor wetenschappelijk onderzoek. Alle grond die men op deze manier verzamelt, wordt in het archeologisch atelier gezeefd op drie verschillende maaswijdtes (4 mm, 2 mm en 0,5 mm). Het zeefresidu wordt nadien opgedeeld in verschillende categorieën met een verschillend doel voor ogen.
-
Uitpikken: Het zeefresidu wordt 'uitgepikt', dit wil zeggen dat men de verschillende vondstcategorieën van elkaar scheidt. Meestal gaat het over keramiek- en glasfragmenten, stukjes bot, visresten, zaden en stukjes textiel. Dit uitpikken gebeurt onder een vergrootglas, want het zijn vaak uiterst kleine stukjes. De visresten en de zaden worden nadien naar specialisten gebracht voor natuurwetenschappelijk onderzoek. De resultaten van deze studies vertellen meer over de vegetatie en de eetgewoontes in het verleden.
-
Bewaren: Uiteindelijk worden de vondsten verpakt en krijgen ze een plaatsje in het onroerenderfgoeddepot van de stad in de wijk Luchtbal.
-
Tonen: Het Felixatelier is open op dinsdag en woensdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en op donderdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Het neemt ook geregeld deel aan publieksdagen zoals Open Monumentendag en Archeologiedagen.