Meten is weten
De uitstoot van broeikasgassen wordt jaarlijks gemeten en opgevolgd via de emissie-inventaris. Via deze weg kan de stad nagaan of ze op koers zit om de klimaatdoelstellingen te halen en welke extra inspanningen nodig zijn om de CO2-uitstoot verder te doen dalen.
Waarom dit project?
In de CO2-emissie-inventaris geldt het jaar 2005 als nulmeting. Om de twee jaar laat de stad een nieuwe volledige emissie-inventaris opmaken. Sinds 2015 worden de doelstellingen uit de Burgemeesterconvenant jaarlijks in kaart gebracht. Deze inventarissen dienen om de voortgang en impact van de maatregelen uit het klimaatplan op te volgen. De laatste gevalideerde resultaten, zijn die van 2020.
Wat gebeurt er?
De stad formuleerde ambitieuze, maar haalbare doelstellingen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Uiteraard zijn ook jij, de andere bewoners, bedrijven, middenveld en kennisinstellingen continu bezig om de impact op de klimaatverandering te beperken.
Wat doet de stad om de CO2-uitstoot te verminderen?
Als een van de eerste steden ondertekende Antwerpen begin 2009 het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors). Daarin engageerden Europese steden zich om tegen 2020 minstens twintig procent minder CO2 uit te stoten. Die doelstelling behaalde de stad. De stad ondertekende ook de updates van het Burgemeesterconvenant, waaronder die van 2021.
Het Antwerpse klimaatplan was in juni 2011 het eerste dat werd goedgekeurd in de Benelux. In 2015 werd het Klimaatplan geactualiseerd. En in 2020 werd het Klimaatplan 2030 voorgesteld dat vooruitblikt tot aan 2050 en een klimaatnuetrale stad. In het Klimaatplan vind je concrete maatregelen en acties voor:
- de eigen stedelijke werking,
- de ondersteuning van bewoners, via het EcoHuis en de woonkantoren,
- ondersteuning van creatieve en innovatieve oplossingen dankzij het Klimaatfonds,
- duurzame stadsontwikkeling, met onder meer onderzoek naar en de aanleg van warmtenetten,
- het stimuleren van fiets en openbaar vervoer, de verstrenging van de lage-emissiezone,
- hernieuwbare energie zoals een windpark in het havengebied,
- de ondersteuning met het halen van klimaatdoelstellingen door de tertiaire sector en lichte industrie (B2B) en appartementsgebouwen via Samen Klimaatactief en het Energiehuis Antwerpen
Resultaten 2021
De Burgemeestersconvenant vraagt om metingen uit te voeren in de sectoren waarop het stedelijk beleid impact heeft. Voor de volledigheid is ook een ruimere meting uitgevoerd waarin ook de broeikasgassen en de lokale energieproductie van de ETS-industrie (emissions trading scheme voor energie-intensieve industrie) in kaart zijn gebracht.
In het tabblad Media & Nieuws vind je de voorbije rapporten.
Ten opzichte van 2005 stellen we een daling van 29,1% vast in de emissies. De sterke daling kan verklaard worden door lager verbruik van fossiele brandstoffen, een lager elektriciteitsverbruik over alle sectoren heen, een daling van de emissiefactor voor elektriciteit en de toename van lokale hernieuwbare elektriciteitsproductie met wind- en zonne-energie.