Het meer dan 450 jaar oude kasteel Veltwijck schittert weer.
Momenteel vervult het kasteel de functie van districtshuis.
Waarom dit project?
De districtshuizen zijn belangrijk voor een goede dienstverlening naar de bewoners. Daarom investeert de stad in renovatie- en verbeteringswerken.
Door waardevolle historische gebouwen goed te bewaren en te onderhouden kunnen toekomstige generaties er ook van genieten.
Wat gebeurt er?
De werken zullen in hoofdzaak gebeuren aan de buitenzijde van het hoofd- en poortgebouw.
- Het herstellen en reinigen van de gevel en de grachtomwallingen, werken aan de regenwaterafvoer en de restauratie van de daken staan op de planning.
- Er komen duivenweringen en het buitenschrijnwerk wordt onder handen genomen.
- Het 17e eeuwse uurwerk van het poortgebouw krijgt een opknapbeurt. Door de restauratie van het gesmeed torenuurwerkmechanisme kan de originele werking met gewichten opnieuw in gebruik worden gesteld.
Wie werkt eraan mee?
De stad Antwerpen stelde Patrick Heylen & architectenbureau K. Beeck bvba aan voor de opmaak van het restauratiedossier.
Geschiedenis kasteel Veltwijck
Het U-vormige Kasteel Hof van Veltwijck, met hoektorens en binnenkoer, is in traditionele bak- en zandsteenstijl opgebouwd in de 16e eeuw. De tweede verdieping aan de zuidkant van het gebouw werd in 1905 toegevoegd. Het kasteel is het laatst overgebleven Hof van Plaisantie in Ekeren. De lusthoven werden gebruikt als buitenverblijf nabij de grote handelssteden door koopleden en rijke patriciërs. In de loop van de eeuwen werd het gebouw regelmatig gerenoveerd en aangepast.
Het kasteel ligt in het domein Hof van Veltwijck. Het kasteelpark is aan de voorkant afgesloten door het poortgebouw en aan de zuidzijde door de Donkse Beek. De hofgrachten van vroeger zijn verdwenen. Enkel de vijver die het historische bouwwerk omringt en één sluis uit 1861 blijven over.
In november 2016 keurde het Agentschap Onroerend Erfgoed een beheersplan voor kasteel Veltwijck goed. Dit beheersplan omvat een visie en doelstellingen voor het beheer en de ontwikkeling van dit beschermde monument. Hierbij staat de erfgoedwaarde steeds centraal.