Gebiedsontwikkeling Loodswezensite
Het Bonapartedok en de gebiedsontwikkeling rond het Loodswezen is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Het gebied bevindt zich in het noorden van de stad, op het Eilandje. De kaaistrook ter hoogte van het Bonapartedok en het Loodswezen vormt een scharnierpunt tussen de centrale kaaizone en de dokken van het Eilandje. Het Bonapartedok, naast het imposante MAS, doorbreekt hier de continuïteit van de 100 meter brede kaaistrook.
Waarom dit project?
Om de band tussen de stad en de Schelde te herstellen, worden de Scheldekaaien de komende jaren in een nieuw kleedje gestoken. Het masterplan Scheldekaaien, ook bekend als het Kaaienplan, pakt in totaal 7 deelgebieden aan.
Wat gebeurt er?
Het beschermde Loodswezengebouw en de Boeienloods op de site aan de Tavernierkaai worden gerestaureerd en herbestemd tot een Vlaams Culinair Centrum, de Smaakhaven. Het loodsgebouw is met zijn neogotische en kenmerkende gevel sinds 1895 een historisch baken in de skyline van Antwerpen. De Vlaamse diensten die hier gehuisvest waren, zijn in de zomer van 2017 verhuisd, waarna de gebouwen een tijdelijke invulling kregen. Samen met Toerisme Vlaanderen plannen we ondertussen de Smaakhaven: dé thuishaven van gastronomisch Vlaanderen voor de promotie en ondersteuning van onze eetcultuur. De studie- en ontwerpfase loopt, de start van de werken is gepland in 2027 en de opening is voorzien in 2030.
Voor de heraanleg van het openbaar domein is in januari 2022 een ontwerpteam gekozen. Zij zorgen ook voor de integratie van een namenmonument ter herdenking van de overleden Antwerpse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Lees hier alles over het ontwerp op de website van AG Vespa.
Wie werkt eraan mee?
AG Vespa coördineert de heraanleg van de Scheldekaaien in de verschillende deelgebieden en legt samen met de stad het openbaar domein aan. De Vlaamse Waterweg nv is verantwoordelijk voor de kaaimuurstabilisatie en de waterkering. AG Vespa is eigenaar van de Loodswezensite, waarvoor Toerisme Vlaanderen het concept invult met de Smaakhaven.