Beoordelingskader voor scholen en kinderdagverblijven houdt rekening met luchtkwaliteit en geluidshinder.
Bij het vergunnen van scholen en kinderdagverblijven van minstens 9 opvangplaatsen maakt de stad Antwerpen gebruik van een beoordelingskader dat rekening houdt met luchtvervuiling en geluidshinder.
Waarom dit project?
Het aantal kinderen in de stad neemt toe. Daarom zijn er steeds meer scholen en kinderdagverblijven nodig. Omdat kinderen en jongeren extra gevoelig zijn voor luchtverontreiniging en geluidshinder, werkte de stad Antwerpen een beoordelingskader uit dat gebruikt wordt bij de adviesverlening voor de bouw, inrichting of capaciteitsuitbreiding van scholen en kinderdagverblijven. Nieuwe scholen en kinderdagverblijven worden niet meer toegelaten in zones met hoge luchtverontreiniging of veel omgevingslawaai. In zones waar de concentraties in de buurt van de norm liggen worden in de vergunning extra milderende maatregelen opgelegd. Ook bij uitbreiding van bestaande scholen en kinderdagverblijven zullen milieucriteria meespelen in de beoordeling van de vergunningsaanvraag.
Wat gebeurt er?
Bij een aanvraag voor de bouw, inrichting of uitbreiding van een school of kinderdagverblijf, wordt er rekening gehouden met de luchtkwaliteit en de geluidshinder op de plaats waar het gebouw zich bevindt of gebouwd zou worden.
Beoordeling luchtkwaliteit
De concentratie stikstofdioxide (NO2) in de lucht is een belangrijke indicator voor luchtverontreiniging. De Europese Unie hanteert een jaargemiddelde grenswaarde van 40 μg/m³. De beoordeling van een geselecteerde locatie gebeurt op basis van de gemodelleerde NO2-kaart van 2020 (zie Media & Nieuws). Er wordt nagegaan of bijkomende maatregelen zoals de plaatsing van ventilatie- of filtersystemen kunnen zorgen voor verbetering.
Beoordeling geluidshinder
De beoordeling van geluidshinder vertrekt van twee uitgangspunten:
- van een kwalitatieve leefomgeving is sprake als Lden lager is dan 60 dB(A);
- vanaf een Lden van 70 dB is het geluidsklimaat onaanvaardbaar.
De beoordeling van een geselecteerde locatie gebeurt op basis van de meest recente geluidskaart met de geaccumuleerde geluidsbelasting voor alle bronnen (Lden totaal). Je vindt deze bij Media & Nieuws.
Milderende maatregelen
Van bij de ontwerpfase van een gebouw moet rekening gehouden worden met ingrepen die de blootstelling aan luchtverontreiniging of geluidshinder kunnen voorkomen of beperken. Mogelijke maatregelen zijn aanpassingen aan het ontwerp van de gebouwen zoals de meest gebruikte klaslokalen aan de verkeersluwe kant situeren en bouwtechnische ingrepen zoals de plaatsing van ventilatie- en filtersystemen die lucht zuiveren.
Wie werkt er aan mee?
Het beoordelingskader milieukwaliteit is een project van de stad Antwerpen dat tot stand kwam door een samenwerking tussen de diensten Klimaat en Leefmilieu, Onderwijs en regie Kinderopvang van de stad, en met het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid.