Via een infobrief (gebust bij 200 adressen), online aankondigingen en sandwichborden met QR-code vroeg de stad tussen 9 en 16 september 2022 aan buurtbewoners, handelaars en gebruikers om een bevraging in te vullen over de heraanleg van het Koningin Astridplein. 1.327 mensen vulden de bevraging volledig in.
Hieronder ontdek je de resultaten.
Hoe vaak doe je volgende activiteiten op het Koningin Astridplein?
Welke mobiliteitsvoorzieningen gebruik je op het Koningin Astridplein en omgeving?
Hoe ervaar je het gebruik van deze voorzieningen?
Andere voorzieningen die hoog scoren zijn het autodeelsysteem, de deelfietsen van BlueBike en Fietspunt en de deelstep.
Noteer maximaal 3 goede dingen op, onder of rond het Koningin Astridplein
Als het gaat over goede dingen op, onder en rond het Koningin Astridplein vermelden respondenten regelmatig het uitzicht op de vele mooie gebouwen (het Centraal Station, De Zoo en de Koningin Elisabethzaal) en de historische lantaarns. Een andere troef is de centrale ligging van het plein: alles is bereikbaar en de open ruimte wordt ook gewaardeerd. Het groen dat er nu is, wordt ook sterk gewaardeerd, al kan het nog beter. Tot slot zijn de verschillende mobiliteitsmogelijkheden een troef, zowel de bus, het Velo Station, de fietsenstalling, de metro en tram en alle verbindingen daartussen worden regelmatig vermeld.
Wat moet er verbeteren op, onder of rond het Koningin Astridplein?
Wat verbeteringen betreft is de meest voorkomende vraag is om meer groen op het plein te voorzien (bomen, bloemen, planten, gras). Ook naar veiligere fietspaden en duidelijkere aanduidingen voor fietsers is er veel vraag. De huidige ondergrondse fietsparking is nuttig, maar wordt als vuil en onveilig ervaren. Dat gevoel komt ook terug bij de rest van het plein: mensen vinden het vuil, onveilig, gevaarlijk en geven aan dat er regelmatig overlast is van daklozen. Tot slot vragen respondenten om het plein overzichtelijker te maken, bijvoorbeeld door verkeersstromen te scheiden, het plein autovrij te maken, Flixbussen weg te halen en het openbaar vervoer beter te organiseren.
Wat moet het Koningin Astridplein voor jou in de eerste plaats zijn?
Bij de vraag wat het Koningin Astridplein in de eerste plaats moet zijn geven respondenten voorkeur aan een 'aangename verblijfs- en voetgangersruimte', gevolgd door 'functioneel mobiliteitsknooppunt' en 'grandeur en uitstraling'.
Deze resultaten worden verwerkt in de projectdefinitie die Stad Antwerpen momenteel uitschrijft.