Waarom dit project?
Bij het Oosterweelproject komen verschillende archeologische sites terug aan het licht. De archeologen van de stad zijn op de hoogte van deze sites dankzij eerder vooronderzoek in het archief en op het terrein. Ze zorgen ervoor dat nieuw archeologisch onderzoek van bij de start mee onderdeel uitmaakt van de werfplanning. Zo wordt het verleden onderzocht, en soms zelfs bewaard, terwijl de stad verder bouwt aan haar toekomst.
Wat gebeurt er?
Procedure archeologie
De werken voor de Oosterweelverbinding volgen dezelfde procedure als andere bouwwerken. Een archeologienota, die een onderdeel uitmaakt van de omgevingsvergunning, zorgt ervoor dat alle partijen weten hoe er moet worden omgegaan met de archeologische sites tijdens de geplande werken.
In een eerste fase brengt de archeologienota de archeologische waarden van het gebied in kaart. De belangrijkste doelstelling is om op voorhand zoveel mogelijk te weten te komen over de geschiedenis van Antwerpen. Er wordt ook gekeken of het relevant is om verder archeologisch onderzoek te doen. Daarna worden archeologische zones met veel potentieel geselecteerd voor vooronderzoek of begeleiding van de werken. Dit betekent dat vanaf het begin van de werken rekening wordt gehouden met mogelijke archeologische ontdekkingen.
De werken voor de Oosterweelverbinding zijn gestart. De archeologische werken worden opgesplitst in 5 grote zones.
Wie werkt er aan mee?
Lantis en stad Antwerpen
Er is een samenwerking tussen Lantis en de stedelijke dienst archeologie van stad Antwerpen.
De opgravingen gebeurden in opdracht van Lantis en in samenwerking met:
- Linkeroever en Scheldetunnel : COTU
- Rechteroever: ROCO
- Oosterweelknooppunt en Zwijndrecht: RINK
Meer info
Meer weten over de Oosterweelverbinding? Kijk op Oosterweelverbinding.