Antwerpen Breekt Uit en maakt zich klaar voor de toekomst
De stad wil haar straten en pleinen zo aangenaam mogelijk maken en wil extra ruimte creëren voor groen en water. Antwerpen Breekt Uit bundelt verschillende projecten die hieraan meewerken.
De stad wil haar straten en pleinen zo aangenaam mogelijk maken en wil extra ruimte creëren voor groen en water. Antwerpen Breekt Uit bundelt verschillende projecten die hieraan meewerken.
De stad Antwerpen werkte al aan een Groenplan, Waterplan en Klimaatplan om meer uit de stad te halen. Met de projecten van Antwerpen Breekt Uit worden de visies van deze plannen gerealiseerd in elke Antwerpse straat en op elk Antwerps plein.
Antwerpen wil meer ruimte maken voor groen en water in de straat door te gaan ontharden. Bij het ontharden van een straat wordt een onnodig verhard oppervlakte, zoals een stuk verhard plein, vervangen door een oppervlak dat water doorlaat, zoals een plantvak voor een boom. De stad ontwikkelt daarom verschillende projecten om haar straten, pleinen en parken klaar te maken voor de toekomst.
Een straat ontharden zorgt voor meer woonkwaliteit en helpt ons uitdagingen aan te gaan zoals hete, droge zomers en wateroverlast door hevige regens. Door meer ruimte te creëren voor groen en water in een straat of op een plein, zoekt de stad manieren om overstromingen te vermijden bij hevige regen, verkoeling te brengen tijdens warme zomerdagen en water op te vangen om tijdens extreme droogte te hergebruiken.
‘Antwerpen Breekt Uit’ omvat verschillende deelprojecten die elke op hun manier meer uit een straat willen halen. Zo is er de verdere uitrol van de Tuinstraten, waar het groene karakter van de straat voorop staat. Bewoners gaan hier samen met ontwerpers aan de slag om hun straat te vergroenen. Andere projecten onderzoeken of er bij een heraanleg meer kan gefocust worden op groen en water, en hoe bewoners hier zelf ook aan kunnen deelnemen door bijvoorbeeld hun eigen voortuin te vergroenen of regenwater op te vangen. En er zijn natuurlijk ook veel snelle oplossingen die op korte termijn zorgen voor een minder grijze woonkern met plek voor meer groen.
Bij het selecteren van straten voor de deelprojecten wordt er rekening gehouden met: de klimaatopgave van het project, de link met bestaande plannen van de stad Antwerpen zoals het Groenplan en Waterplan, de bereidheid tot participatie van bewoners, de ruimtelijke spreiding van verschillende projecten en de ouderdom en toestand van straat/plein/park. Voor de Quick win ontharding worden grotere oppervlaktes sterk aangemoedigd.
1. Tuinstraten
het project situeert zich in één straat of in een aaneengesloten cluster van straten zodat één fysieke ervaarbare ruimte ontstaat;
de nieuwe aanleg moet volgens de principes van een gelijkgrondse inrichting ontworpen kunnen worden;
het moet gaan om straten waar geen openbaar vervoer doorrijdt;
de straten mogen niet op een aanrijroute voor brandweer gelegen zijn;
de straat mag geen belangrijke circulatiefunctie hebben voor de wijk, bij voorkeur gaat het om een doodlopende straat of een straat met eenrichtingsverkeer. De straat is niet gelegen op het hoofdwegennet of hoofdfietsnet opgenomen in het mobiliteitsplan Antwerpen;
de woningen in de straat hebben geen voortuin;
in de straat mag geen publieke parking of rotatieparking aanwezig zijn;
er heeft geen heraanleg plaatsgevonden in de laatste 15 jaar tenzij de straat een slechte score (D of C3) in het wegeninformatiesysteem (WIS) heeft.
2. Woonstraten
het project situeert zich in één straat of in een aaneengesloten cluster van straten zodat één fysieke ervaarbare ruimte ontstaat;
maximale samenwerking met gebruikers (bewoners, scholen, handelaars);
de heraanleg vertrekt vanuit de klimaatopgave van de straat;
er heeft geen heraanleg plaatsgevonden in de laatste 15 jaar tenzij de straat een slechte score (D of C3) in WIS heeft.
3. Quick win ontharding
de ontharding op korte termijn (< 1 jaar) uitvoerbaar;
minimale totale oppervlakte van 30 m² per straat/plein/park met een minimaal aaneengesloten oppervlakte van minimaal 10 m².
De stad bekijkt samen met alle districten welke straten en pleinen in aanmerking komen voor de deelprojecten van Antwerpen Breekt Uit.
Enerzijds het bestaande groen in de stad versterken en anderzijds Antwerpen gerichter vergroenen. Dat is de Groenplan-ambitie.
Water krijgt een belangrijke plek in de stad om klaar te zijn voor periodes van droogte en hevige regenval.
Steden voorbereiden op klimaatsverandering door uitbouw blauwe en groene infrastructuur.
Bouwen aan een stad waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen.