In Antwerpen, vlak bij de grens met Berchem ligt het historische Albertpark. Onder de grote bomen kan je tot rust komen, picknicken, sporten of je hond uitlaten. Het park ligt midden in een drukke omgeving. Het is een belangrijk knooppunt voor voetgangers, auto’s, trams, bussen en fietsers. De stad gaat in samenwerking met De Lijn, het Agentschap Wegen en Verkeer en water-link ism Aquafin werken aan een opwaardering van de omgeving van het Koning Albertpark. Dit project omvat een reeks geplande ingrepen en een integraal ontwerpplan voor die hele driehoek, inclusief de Koningin Elisabethlei, de Koning Albertparkweg, de Prins Albertlei, een deel van de Mechelsesteenweg en de omliggende kruispunten.
Opwaardering voor driehoek Koning Albertpark
Waarom dit project?
De komende jaren staan er enkele cruciale ingrepen op de planning:
- De Lijn zal de tramsporen op de as Grotesteenweg-Mechelsesteenweg vernieuwen;
- Halte Harmonie wordt omgevormd tot een regionaal mobiliteitsknooppunt;
- De rioleringen worden vernieuwd.
Daarnaast zijn er in de huidige situatie binnen de driehoek diverse knelpunten op het gebied van verkeersveiligheid, fietsverbindingen, leesbaarheid, verblijfskwaliteit en bereikbaarheid.
De geplande werken bieden een unieke kans om deze knelpunten samen aan te pakken. Stad Antwerpen en haar partners hebben de ambitie om een kwaliteitssprong te realiseren voor de hele driehoek Koning Albertpark. Door een integraal ontwerpplan voor de publieke ruimte op te stellen en de werken gefaseerd uit te voeren, willen de partners de leefbaarheid en functionaliteit van dit gebied naar een hoger niveau tillen.
De ambities voor het projectgebied zijn groot en beogen een duurzame transformatie:
- Toekomstbestendige doorstromingszone: Het verkeer rond en doorheen het Albertpark moet beter geregeld worden. Zo wordt de omgeving veiliger en makkelijker te gebruiken voor iedereen, of je nu te voet bent, fietst of met de auto rijdt én wordt het park vlot toegankelijk voor mensen uit de buurt. Er komen duidelijke en comfortabele fietsverbindingen in alle richtingen. Langs en doorheen het park komen kwalitatieve voetgangersroutes.
De huidige halte aan Harmonie moet een volwaardige Slimme Schakel worden. Dat is een overstappunt met goede voorzieningen zoals bijvoorbeeld kwalitatieve fietsenstallingen met laadpalen, een grote aantrekkelijke wachtruimte met zitbanken, en lange brede perrons. Al deze verbeteringen zullen bijdragen aan de modal shift, dat is de verschuiving naar duurzame manieren om jezelf te verplaatsen (zoals wandelen, fietsen of openbaar vervoer).
- Kwalitatieve publieke ruimte: We willen de verblijfskwaliteit sterk verbeteren en van het park een beter geheel maken met de omgeving. Zo zal het Albertpark transformeren tot een nog fijnere plek voor iedereen en op de mentale kaart van buurtbewoners uit Antwerpen en Berchem, stadsbewoners én bezoekers komen.
Voor de herinrichting zijn de uitgangspunten het historische parkplan, het aanwezige erfgoed én de waardevolle bomen en planten. Hierbij blijft de bestaande groenoppervlakte van het park behouden en waar mogelijk uitgebreid.
Ook rondom het park wordt een aangename publieke ruimte ingericht zodat de ganse driehoek Albertpark van gevel tot gevel een kwaliteitssprong maakt.
- Klimaatrobuuste ruimte: De herinrichting zal bestand zijn tegen klimaatverandering, met een focus op het beheersen van wateroverlast, hitte en droogte. Het park zelf zal ingezet worden om water uit de omliggende wijken op te vangen. Ook rondom het park wordt waar mogelijk ingezet op verkoelen en ontharden, en groenzones worden zoveel mogelijk met elkaar verbonden om het potentieel als groene long te vergroten.
Wat gebeurt er?
Ontwerpteam OMGEVING is aangesteld om de ambities te vertalen naar een integraal ontwerp voor het hele projectgebied. Ze starten nu met de analyse van de omgeving en werken vervolgens enkele ontwerpvarianten uit, waarna een voorkeursconcept gekozen wordt. Dat voorkeursconcept wordt verder uitgewerkt in een voorontwerp en later in een definitief ontwerp. De eerste werken starten ten vroegste vanaf 2027.
Participatie
Begin september liep er een digitale en fysieke bevraging over de driehoek. 621 mensen vulden de bevraging volledig in. Alle antwoorden zijn ondertussen zorgvuldig geanalyseerd. Ontwerpteam OMGEVING verwerkt ze in hun ontwerp. Ontdek de resultaten van de bevraging hier.
In elke ontwerpfase zal aan de Antwerpenaren hun mening gevraagd worden.
Wie werkt eraan mee?
De Stad Antwerpen, Agentschap Wegen en Verkeer, De Lijn en water-link ism Aquafin werken samen aan de omgeving van het Albertpark. Dit gebeurt in overleg met districten Antwerpen en Berchem.
Op de hoogte blijven?
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.