Op de locatie van de huidige Theunisbrug, die bestaat uit twee aparte bruggen, komen drie nieuwe bruggen te liggen. Twee bruggen voor het auto, fiets en voetgangersverkeer en één brug voor de tram.
Op de locatie van de huidige Theunisbrug, die bestaat uit twee aparte bruggen, komen drie nieuwe bruggen te liggen. Twee bruggen voor het auto, fiets en voetgangersverkeer en één brug voor de tram.
Het Albertkanaal is het belangrijkste kanaal in Antwerpen. Er wordt jaarlijks meer dan 40 miljoen ton goederen over vervoerd. Het kanaal verbindt de haven van Antwerpen met het industriebekken van Luik. Alle bruggen over het kanaal worden aangepast aan de Europese normen. Met de nieuwe doorvaarthoogte van 9,10 meter kunnen de binnenvaartschepen meer containers vervoeren.
De Theunisbrug werd verhoogd van 6,82 meter naar 9,10 meter. Daarnaast werd het kanaal, dat hier op zijn smalst was, verbreed van 48 meter naar 63 meter. De drie nieuwe bruggen zijn speciaal voor deze plek ontworpen.
De nieuwe Theunisbrug twee rijstroken voor het verkeer in beide richtingen met daartussen, op een aparte brug, de tram. Aan de kant van het Sportpaleis komt een dubbelrichtingsfietspad en een breed voetpad. Aan de kant van de wijk Kronenburg komt er een enkelrichtingsfietspad en een voetpad. De fiets- en voetpaden liggen op een balkon aan de buitenkant van de autobruggen. Zo zijn de fietsers en voetgangers volledig afgeschermd van het doorgaande autoverkeer en kunnen ze veilig en comfortabel de brug gebruiken.
Begin 2019, vanaf januari tot eind maart, vinden voorbereidende werken voor de verhoging van de Theunisbrug plaats. Deze werken omvatten het afbreken van de bestaande kaaimuur onder de brug op de rechteroever (kant Merksem) en het omleiden en inkokeren van de bestaande rivier het Schijn op de linkeroever (kant Sportpaleis). Onder het kruispunt Frans de l’Arbrelaan met Minister Delbekelaan worden dan ook de eerste waterleidingen aangelegd.
Vanaf april 2019 start de bouw van de nieuwe Theunisbrug. Als eerste wordt de nieuwe trambrug gebouwd. Deze komt aan de oostzijde van de huidige brug, dat is aan de kant van de wijk Kronenburg. Daarna wordt de nieuwe brug voor het autoverkeer naast de nieuwe trambrug gebouwd. Een balkon aan de rand van de autobrug zorgt ervoor dat fietsers en voetgangers veilig en comfortabel de brug kunnen gebruiken.
Eens deze twee bruggen klaar zijn maakt het verkeer, inclusief de tram, gebruik van de nieuwe bruggen en kan de oude brug afgebroken worden. Als laatste wordt de tweede brug voor het autoverkeer, aan de kant van het Sportpaleis gebouwd. Ook hier zorgt een balkon ervoor dat fietsers en voetgangers afgescheiden van het autoverkeer de brug kunnen gebruiken. De werken duren ruim twee jaar en moeten tegen het voorjaar van 2021 afgerond zijn.
De omgeving van het Albertkanaal in Merksem, Deurne, Schoten en Wijnegem omvat het tweede grootste bedrijventerrein van de provincie Antwerpen. Het is ook een buurt waar heel wat mensen graag wonen. Deze combinatie genereert divers verkeer.
De provincie werkt samen met haar vele partners, waaronder De Vlaamse Waterweg nv, aan een toekomstplan: ‘De Kanaalkant’. Dit heeft als doel om het gebied te transformeren tot een aangename woonplek waarbij bedrijven goed bereikbaar zijn. Deze brug is één van de acties rond wonen, werken, verkeer en een groene kwalitatieve omgeving die door verschillende overheden op het terrein uitgevoerd worden en bijdragen aan de realisatie van de toekomstvisie van de kanaalkant.
Meer informatie kan u hier terugvinden op de website van De Vlaamse Waterweg nv.