Waarom dit project?
De laatste jaren hebben het Zuid, Nieuw Zuid, de Scheldekaaien en het Zuidpark een sterke evolutie gekend. Het nieuwe RUP heeft tot doel om met respect voor het aanwezige onroerend erfgoed in het bouwblok vernieuwingen toe te laten die aansluiten bij de veranderde omgeving.
Het huidige ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Binnenstad is bijzonder complex. Voor dit bouwblok is er daardoor heel weinig flexibiliteit is voor een gemengd stedelijk programma, met plaats voor zowel woningen als werkruimte als ontspanning. Met het RUP De Gerlache wil de stad een flexibele invulling in de toekomst wel mogelijk maken.
Deze aanpassing ligt in lijn met de ambities van het nieuwe strategisch ruimteplan Antwerpen. Eén van de speerpunten in dat plan is dat de Antwerpenaar dicht bij zijn of haar woonplaats werk kan vinden.
Wat gebeurt er?
Het Antwerpse stadsbestuur keurde de proces- en startnota goed op 30 augustus 2024. De terinzagelegging start op 9 september en loopt tot en met 7 november 2024. Iedereen kan de start- en procesnota tijdens deze periode inkijken en erop reageren. Op donderdag 10 oktober organiseert de stad een openbaar infomoment om de plannen toe te lichten. Dat moment gaat door in FoMu, Waalsekaai 47, doorlopend tussen 17.30 en 19 uur.
De ambitie is om tegen het najaar van 2025 een definitief ontwerp voor het ruimtelijk uitvoeringsplan te hebben.
Je kan je suggesties over de proces- & startnota bezorgen op volgende manieren:
- aangetekend aan het college van burgemeester en schepenen:
t.a.v. Stadsontwikkeling/Omgeving/Ruimtelijke Planning, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen;
- via e-mail naar: ruimtelijkeplanning@antwerpen.be.
Meer info
Hier vind je het collegebesluit , de procesnota, en de startnota. Verder zijn er nog de bijlagen bij de startnota: omgevingsanalyse 2021-2023, kaartenbundel en memo stikstofdepositie.
Eventuele vragen kan je stellen via e-mail op ruimtelijkeplanning@antwerpen.be.