De hele Antwerpsesteenweg, vanaf de Krugerstraat tot aan de Kioskplaats, krijgt binnenkort een heraanleg. Riolering, tramsporen en straat worden samen aangepakt.
Waarom dit project?
Sinds juli 2023 rijden er geen trams meer door de Antwerpsesteenweg in Hoboken. De Lijn besliste tramlijn 4 in te korten, omdat de sporen in de straat door hun slechte staat onveilig zijn geworden.
Rioolbeheerder water-link zal in 2024 starten met de vernieuwing van de riolering onder de Antwerpsesteenweg, van de Sint-Bernardsesteenweg (Zwaantjes) tot aan de Kioskplaats. De Lijn zal er vervolgens de tramsporen vernieuwen, waarna de stad de straat terug inricht. Om de periode van hinder voor de buurt in te korten, worden deze grote werken aansluitend uitgevoerd.
De Antwerpsesteenweg is een belangrijke verkeersader in Hoboken: auto’s, fietsers, openbaar vervoer en voetgangers maken er veelvuldig gebruik van. Het is ook een hoofdroute voor de brandweer, die er voldoende plaats nodig heeft. Bewoners en bezoekers kunnen er hun wagens parkeren. Er zijn veel verschillende functies nodig in de straat, op een erg beperkte ruimte.
Wat gebeurt er?
Het profiel van de straat verandert niet zo ingrijpend, omdat er zoveel verschillende functies op een beperkte breedte nodig zijn. Het ontwerp zorgt wel voor enkele optimalisaties: zo worden bijvoorbeeld de oversteekbewegingen veiliger gemaakt. De straat krijgt een uniform profiel met fietspaden over de hele lengte. Ook komt er een flink aantal bomen bij in de straat: van 122 stuks in de huidige toestand naar 160 in de nieuwe situatie.
Om dat alles te kunnen realiseren, gaat het aantal parkeerplaatsen lichtjes omlaag. Over de hele as van ruim 1,5 kilometer lengte zijn er nu 149 plekken. In de nieuwe toestand komen er daarvan 136 terug.
Riolering
De riolering die onder de straat ligt, is niet langer in goede staat. In de loop van 2024 start water-link met de vernieuwingswerken, die in verschillende fases zullen worden uitgevoerd.
In het gedeelte tussen Kioskplaats en Draaiboomstraat verdwijnt de bestaande riolering en komt er een gescheiden systeem, om het regenwater en het vuile water apart af te voeren. Het afvalwater gaat naar de waterzuivering, het regenwater gaat terug de natuur in.
Tussen Draaiboomstraat en Zwaantjes zal de bestaande riolering dienen voor afvoer van het vuile water en komt er een regenwaterafvoer bij.
Tramsporen
Ook de tramsporen van de Antwerpsesteenweg zijn er slecht aan toe: sinds juli 2023 kunnen er geen trams meer over rijden. De Lijn vernieuwt ze, waarna ze weer volwaardig gebruikt kunnen worden. De tram komt dus zeker terug op de baan.
Tenslotte zorgt stad Antwerpen voor de heraanleg van de bestrating. Er komen nieuwe voetpaden en fietspaden, en de parkeerplaatsen en rijweg worden vernieuwd.