Archeologie

Advies en ondersteuning bij werkzaamheden in de stad

De stad is trots op haar verleden en gaat zorgzaam om met de sporen die nog in de grond zitten. Wanneer die aan het licht komen, bijvoorbeeld bij bouwprojecten of infrastructuurwerken, worden ze onderzocht en zoveel mogelijk bewaard.

De archeologische dienst komt vooral tussen bij stedelijke projecten. Ze doet bij zulke projecten op voorhand onderzoek naar de locatie en de geschiedenis. Zo schat de dienst zo goed mogelijk in wat de impact van werkzaamheden is op het archeologische erfgoed. De dienst formuleert aan de hand daarvan een advies over maatregelen om dat erfgoed te beschermen of te onderzoeken.

Bij private projecten doet de stad geen voorafgaande archeologische studie. Dat is de taak van privébedrijven. Maar de stad wil wel faciliteren en op de hoogte blijven van wat er gebeurt. Zo behoudt ze het overzicht over het archeologische erfgoed op haar grondgebied.

Wanneer archeologische vondsten gedaan worden in de stad, worden die overgebracht naar het Felixatelier. Daar wordt elke vondst verwerkt en bewaard in een depot. Het Felixatelier is een aanspreekpunt voor elke Antwerpenaar die meer wil weten over archeologische vondsten in de stad en stelt het archief ook open voor het publiek.

De grootste archeologisch site van Antwerpen bevindt zich momenteel ter hoogte van de Rooseveltplaats. Ontdek er alles over op het project Noorderlijn, een kans voor archeologen of Kipdorpsite

 

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer