Restauratie en herbestemming

Stadsparels moeten kunnen blinken

Antwerpen behandelt patrimonium met respect en zorg. De stad moet daarin zelf het goede voorbeeld geven. Als eigenaar van heel wat beschermde en andere waardevolle gebouwen is het een taak van de stad om hier op een verantwoorde manier mee om te gaan.

Veel van de waardevolle gebouwen in het bezit van de stad zijn goed onderhouden. Daar is het vooral belangrijk om dat onderhoud verder te zetten. In andere gevallen is een herbestemming nodig of is het gebouw toe aan een grondige, structurele restauratie. Dan is de vraag: hoe willen we dat het gebouw gebruikt wordt? Soms kan een gebouw, na restauratie, dezelfde functie krijgen als vroeger. Maar soms is er ook een totaal andere invulling nodig. Dat wordt project per project bekeken. Eén ding staat vast: historische gebouwen dienen niet om ongebruikt te laten.

Er zijn veel voorbeelden van gebouwen die dankzij deze aanpak echte stadsparels zijn. Denk maar aan de herwaardering van het stadhuis, de herbestemming van het Steen tot bezoekerscentrum en cruiseterminal en de uitbreiding van het Rubenshuis tot bezoekerscentrum over de Barok in Antwerpen. Maar ook bij andere ruimtelijke projecten komt een heldere erfgoedvisie goed van pas. De heraanleg van de Scheldekaaien of van de vroegere Zuiderdokken zijn daar voorbeelden van.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer