Stadsbouwmeester

Beleidsnota stadsbouwmeester 2016-2020

Op 24 november 2017 stelde Christian Rapp zijn beleidsnota '2016-2020 Atypische stadsbouwmeester' voor. Hierin legt hij zijn prioriteiten voor het ruimtelijk beleid van de stad vast.

thumb_cover_beleidsnota.jpg

Inspiratienota ‘Ruimte geven aan de stad van morgen’

De inspiratienota ‘Ruimte geven aan de stad van morgen’, goedgekeurd door het college in mei 2018, omvat de speerpunten voor een globale ruimtelijke toekomstvisie voor Antwerpen met een tijdshorizon tot 2050. Ze synthetiseert de onderzoeksfase die van 2016 tot 2018 liep en vormt de basis voor het nieuwe Strategisch Ruimteplan Antwerpen (SRA) dat vanaf 2019 wordt uitgewerkt.

De nota is opgebouwd volgens drie generieke thema’s die antwoord geven op verschillende uitdagingen waar de stad in de toekomst voorstaat: levendige woonstad, slimme netwerkstad en veerkrachtig landschap.

Download hier de digitale versie, zowel van de samenvattende brochure als van de uitgebreide versie. De brochure kan u zowel in het Nederlands als in het Engels downloaden.

thumb_©frederikbeyens_slotdebat_zuiderpershuis-119.jpg Frederik Beyens

Wedstrijdfiches

De wedstrijdfiches zijn een visueel verslag van de wedstrijd, waarin de opdracht en het wedstrijdontwerp van de geselecteerde kandidaten en de laureaat besproken worden. Download hier de wedstrijdfiches van recent gegunde wedstrijden begeleid door atelier stadsbouwmeester.

thumb_wedstrijdfiche_school_VanDuystraat.jpg

Wedstrijdfiche school Van Duyststraat

In juni 2018 werd het winnend ontwerp voor de nieuwe school in de Van Duyststraat bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche Van Strydoncklaan Noord

In juli 2018 werd het winnend ontwerp voor de Van Strydoncklaan Noord bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche school Offerandestraat

In september 2018 werd het winnend ontwerp voor de verbouwing van de basisschool in de Offerandestraat bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche school De Zwaantjes

In september 2018 werd het winnend ontwerp voor de verbouwing van de basisschool De Zwaantjes in de Krugerstraat bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche school Onderwijzerstraat

In oktober 2018 werd het winnend ontwerp voor de verbouwing van de basisschool De Molen in de Onderwijzerstraat bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche brandweerkazerne en kantoren Kielsevest

In november 2018 werd het winnend ontwerp voor de nieuwbouw van de brandweerkazerne en kantoren aan de Kielsevest bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche school De Pientere Piste

In december 2018 werd het winnend ontwerp voor de nieuwbouw van de Freinetschool De Pientere Piste in het Park Groot Schijn bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche Sint-Jozef zorgcampus

In december 2018 werd het winnend ontwerp voor een nieuwe Zorgcampus Sint-Jozef in Ekeren bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche Krugerbrug

In januari 2019 werd het winnend ontwerp voor de Krugerbrug bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche Nieuw Zuid basisschool en sporthal

In maart 2019 werd het winnend ontwerp voor de nieuwe dubbele basisschool en sporthal bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd.
Downloaden

Wedstrijdfiche Het Huis

In april 2019 werd het winnend ontwerp voor de sociale dienstverleningscluster het Huis van de Ideale Woning bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.
Downloaden

Wedstrijdfiche scholencampus Kerkstraat

In mei 2019 werd het winnend ontwerp voor de scholencampus in de Kerkstraat bekendgemaakt. Download hier de projectfiche van de wedstrijd.
Downloaden

Wedstrijdfiche Campus Meir

In juli 2019 vond de architectuurwedstrijd van de Campus Meir plaats. Er is gekozen voor het ontwerp van Binst architects en VK Architects & Engineers. Bekijk hier de wedstrijdfiche.
Downloaden

Wedstrijdfiche scholencampus De Octopus

AG VESPA verbouwt in opdracht van AG Stedelijk Onderwijs een site in Deurne om er de dubbele basisschool De Octopus te huisvesten. Studio Thys Vermeulen tekent het ontwerp. Bekijk hier het verslag van de wedstrijd.
Downloaden

Wedstrijdfiche Ringpark Groene Vesten

In januari 2020 koos een jury het ontwerpteam voor het Ringpark Groene Vesten. Lees hier het verslag van de wedstrijd.
Downloaden
Project in de kijker

In de nieuwsbrief van de stadsbouwmeester zetten we telkens een project in de kijker. Dit zijn interviews met de opdrachtgever en architecten van een recent bouwproject in Antwerpen. U komt meer te weten over de ontwerpvisie en aanpak van de architect. Download hier alle recente artikels.

thumb_artikel_schoolLakbors_def 1

 

undefined

Project in de kijker: Cadixa

Lees

Stedelijk Lyceum Lakbors

Het schoolgebouw van het Stedelijk Lyceum Lakbors in Deurne wordt binnenkort vernieuwd. Korteknie Stuhlmacher architecten neemt het bestaande gebouw aan de Lakborslei als uitgangspunt voor hun ontwerp. Download het document om het interview te lezen met Mechthild Stuhlmacher van Korteknie Stuhlmacher architecten, Silvie Kuppens van AG Stedelijk Onderwijs en Dennis Verdonck, schooldirecteur van het Stedelijk Lyceum Lakbors.
Downloaden

Restauratie en herbestemming Zaal Harmonie

De 19de-eeuwse zaal Harmonie krijgt een nieuwe functie als districtshuis van Antwerpen. Atelier Kempe Thill i.s.m. RE-ST architecten staan in voor de restauratie van het monument.  Lees hier het interview met Oliver Thill van Atelier Kempe Thill en de medewerkers die dit project coördineren vanuit de stad.
Downloaden

Renovatie Fierenshoven

De Fierensblokken, een sociaal woningbouwcomplex uit het interbellum, worden gerenoveerd en krijgen een nieuwe toekomst als betaalbare huurappartementen. De architecten Happel Cornelisse Verhoeven en Molenaar & Co architecten staan in voor de volledige verbouwing van het complex. Lees hier het interview met de architecten over hun ontwerp.
Downloaden

Wooncomplex Cadixa

CIP ontwikkelt het bouwblok 'Cadixa' op de hoek van de Londenstraat en Kattendijkdok Oostkaai. Sergison Bates architects, Bovenbouw architectuur en BULK architecten tekenden het ontwerp. Het team koos als titel van het ontwerp "Grote gebouwen, kleine momenten" om de sfeer van het bouwblok te duiden waarbij monumentaliteit gepaard gaat met kleinschaligheid en huiselijkheid.
Downloaden

Masterplan Zilverkwartier

Het Zilverkwartier is de site op de grens tussen Antwerpen en Mortsel waar de gekende AGFA-Gevaert fabriek actief is. Om het gebied klaar te maken voor een duurzame toekomst, hebben stad Antwerpen en stad Mortsel een gezamenlijk masterplan laten opmaken. Palmbout Urban Landscapes samen met De Smet Vermeulen architecten schrijven de uitgangspunten van de ontwikkelvisie. Lees hier het interview met Jeroen Ruitenbeek.
Downloaden

Stadscampus Paardenmarkt

Het historische Knechtjeshuis aan de Paardenmarkt maakt deel uit van een nieuwe campus voor de opleiding Productontwikkeling van de UA. DMT architecten i.s.m. MAAT_WERK architecten tekenden het ontwerp. Lees hier het interview met de architecten en met de Universiteit Antwerpen.
Downloaden

Het Huis

De Ideale Woning bouwt een ambitieus project op de site van haar kantoor en magazijn in de wijk Groenenhoek in Berchem. Lees hier het interview met Filip Lagiewka van De Ideale Woning en Bart Biermans van HUB architecten over hoe het ontwerp een meerwaarde kan betekenen voor de buurt.
Downloaden
Nieuwsbrieven

Bekijk hier de laatst gepubliceerde nieuwsbrieven van de stadsbouwmeester. In de nieuwsbrief wordt telkens een foto van een huidige werf in Antwerpen van Sepp van Dun, de huisfotograaf van de stadsbouwmeester, gepubliceerd. U komt er ook alles te weten over recente bouwprojecten en wedstrijden, begeleid door atelier stadsbouwmeester. 

thumb_nieuwsbrief_101_T_Pagina_1.jpg

Nieuwsbrief februari 2019

In deze nieuwsbrief brengt fotograaf Sepp Van Dun de werf van de Scheldekaaien in beeld en leest u een interview met de architecten van de vernieuwde Fierensblokken. Verder blijft u op de hoogte van de recent gegunde wedstrijden.

Nieuwsbrief april 2019

De Cadixwijk staat centraal in deze nieuwsbrief: stedelijk lyceum Cadix komt in beeld en we interviewden de architecten van het nieuwe bouwblok Cadixa van CIP.

Nieuwsbrief juni 2019

Sepp Van Dun trok naar de Lange Nieuwstraat om de werf van de Dames te fotograferen. Het artikel beschrijft de totstandkoming van het masterplan Zilverkwartier dat een nieuwe duurzame toekomst voor het gebied schetst.

Nieuwsbrief november 2019

Blue Gate Antwerp krijgt z'n eerste gebouw. Het Project in de kijker is deze keer de Stadscampus Paardenmarkt van de Universiteit Antwerpen.

Nieuwsbrief maart 2020

De nieuwbouw van 't Steen wordt stilaan zichtbaar aan de rede van Antwerpen. Het Project in de kijker is Het Huis, een sociale dienstverleningscluster van de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer