Klimaat

Antwerpen klimaatneutraal in 2050

Antwerpen wil in 2050 klimaatneutraal en klimaatrobuust zijn.

Klimaatneutraal wil zeggen dat Antwerpen geen of bijna geen broeikasgassen zoals CO2-uitstoot. En dus niet meer bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Klimaatrobuust betekent dat Antwerpen de gevolgen zoals hitte, droogte en intense neerslag aankan. En dus geen overstroomde straten en droge vijvers meer.

Antwerpen ondertekende in 2009 een ‘Burgemeestersconvenant’. Daarin engageren Europese steden zich om tegen 2020 minstens 20% minder CO2 uit te stoten. De stad tekende ook in 2017 het Burgemeestersconvenant energie en milieu. Daarin engageren Europese steden zich om tegen 2030 minstens 40%  minder CO2 uit te stoten.   

 

Wat is een klimaatplan?

Een klimaatplan is een soort stappenplan naar een klimaatneutrale en klimaatrobuuste stad. Het plan beschrijft wat we moeten doen om onze stad klaar te maken voor de toekomst en hoe we dat moeten doen. Het vertelt ons hoe de stad zich kan voorbereiden op de klimaatverandering en hoe deze ook tegen te houden. Zoals bijvoorbeeld groene trambeddingen en parkings, doordachte groenaanplanting en slimme manieren om regenwater op te vangen bij hevige regen.

Samen met de stad, inwoners, bezoekers en bedrijven kunnen we de ambities tegen 2050 waar maken.

Klimaatplan 2020

Het huidige klimaatplan werd in 2011 goedgekeurd. 

Klimaatplan 2030

Sinds 2018 werkt de stad Antwerpen aan een nieuw klimaatplan.

 

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer