URBACT III sub>urban. Reinventing the fringe

12 tot 14 september 2018
URBACT City Festival Lissabon

Van 12 tot 14 september 2018 vond het URBACT City Festival plaats in Lissabon. 573 geïnteresseerden namen deel vanuit 224 steden en 32 Europese landen. Via wandelingen, werksessie, presentaties en een infomarkt kon iedereen kennis maken met meer dan 22 netwerken die drie jaar lang aan een thema hebben gewerkt. Sub>urban. Reinventing the fringe was hier op uitgenodigd en stelde de resultaten voor. De interesse was groot en het onderwerp leeft in tal van steden. We hopen dat we met deze inzichten nog tal van stadsplanners kunnen inspireren. 

April 2018
Afronding project

Op 25 april 2018 werden de resultaten van sub>urban. Reinventing the fringe bekend gemaakt in Barcelona aan alle deelnemende steden, experten, politici en vertegenwoordigers van Europa. 

19 april 2018
Stadsdebat Are you working on your fringe. Europese inspiratie voor de transformatie van de 20ste eeuwse gordel.

Op 19 april 2018 vond het stadsdebat over stadsvernieuwing in de 20ste eeuwse gordel plaats. Ontdek de resultaten en het verslag hier.

Lees meer
31 januari tot 2 februari 2018
Zevende bijeenkomst in Brno over de volgende stappen

In Brno bekeken de 9 partners hoe ze de actieplannen ook kunnen verderzetten na Europese ondersteuning van het netwerk. Zo werd er onder andere ingezoomd op financiële ondersteuning en op de kracht van tijdelijk ruimtegebruik als een concrete actie om de aandacht terug te vestigen op onderbelichte locaties. Lees het verslag hier

Oktober 2017
Zesde bijeenkomst in Düsseldorf over sociale inclusie

In Düsseldorf stond een meer sociaal thema centraal tijdens de verschillende bezoeken aan de 20ste eeuwse gordel en bij de inspirationele sprekers. Onder meer Daniel Legault, senior stadsplanner uit Montréal sprak over betaalbaarwonen en hoe dit in plannen wordt opgenomen. Lees meer in het sfeerverslag.

12 juni 2017
Conferentie 'Urban Challenges: fringe Solutions'

Op 13 juni organiseerde het URBACT III-netwerk sub>urban. Reinventing the fringe samen met het EUROCITIES-project Edge-of-Centre Transformation in Brussel een congres met als titel ‘Urban Challenges: Fringe Solutions’. De twee Europese netwerken hebben expertise opgebouwd rond ruimtelijke planning in de rand van steden.

Antwerpen is lead partner van sub>urban. Reinventing the fringe en zet hiermee het werk van Labo XX verder in internationaal verband. In het kader van de EU Urban Agenda nodigen de netwerken Europese, nationale en lokale beleidsmakers  en deskundigen uit om na te denken over welke oplossingen voor hedendaagse stedenbouwkundige uitdagingen gevonden kunnen worden in de rand van de stedelijke centra. 

Lees meer over de resultaten, uitdagingen en concrete beleidsaanbevelingen. 

Januari 2017
Vijfde bijeenkomst in Olso over de intensiever ruimtegebruik

De stad Olso ontving de partnersteden van het netwerk voor de vijfde 'transnational meeting', met als thema 'transformatie door intensiever gebruik'. Lees het sfeerverslag.

November 2016
Vierde bijeenkomst in Casoria (Napels) over de transformatie van de private ruimte

De stad Casoria, nabij Napels, ontving de partnersteden van het netwerk voor de vierde 'transnational meeting', met als thema 'transformatie van de private ruimte'. Lees het sfeerverslag hieronder. 

Juni - juli 2016
Derde bijeenkomst met alle partners in Antwerpen over transformatie van de planningsinstrumenten

Antwerpen, als 'lead partner' van het project, ontving de partnersteden uit het netwerk voor de derde 'transnational meeting' met als thema 'transforming planning'. Dit was tevens de kick-off van het netwerk met alle partners. Naast de inhoudelijke en inspirationele uitwisselingen, werd er ook gekozen om dit te doen op voorbeeldlocaties in Antwerpen, met name het Eilandje en het militair hospitaal. Lees het sfeerverslag voor meer info. 

26 mei 2016
Book of Ideas 2 (Amsterdam) - The flexible city

In mei 2016 werd het netwerk uitgenodigd in Pakhuis De Zwijger tijdens de Europe by People conferentie om te spreken over de transformatie van de 20ste eeuwse gordel van de Europese steden. Het sfeerverslag leest u hier.

4 mei 2016
Start fase 2 van het project

Op 4 mei 2016 werd het netwerk geselecteerd uit de andere URBACT III netwerken om de samenwerking verder te zetten. De 9 partners - Antwerpen, Casoria, Barcelona metropolitane omgeving, Brno, Wenen, Oslo, Düsseldorf, Solin en Baia Mare hebben zich nu ook formeel geëngageerd met politieke ondersteuning. Ze worden bijgestaand door de expert Maarten van Tuijl, architect uit Amsterdam die reeds eerder het boek The Flexible City heeft uitgebracht. 

Februari 2016
Tweede bijeenkomst in Wenen

De eerste fase van de samenwerking wordt afgesloten in Wenen. Naast concrete bezoeken aan de stadsrand van Wenen, wordt ook bekeken of de samenwerking sterk genoeg is om verder te zetten en dus een dossier in te dienen voor fase 2. 

21 oktober 2015
Eerste bijeenkomst van de partners in Antwerpen

Op 22 en 23 oktober 2015 organiseerde de stad Antwerpen de kick-off meeting voor het project met als thema "Groei door reconversie". Dit was tevens de eerste meeting georganiseerd in fase 1 van het project. Lees het sfeerverslag.

14 september 2015
Lancering fase 1 van het project

Op 15 september 2015 beslissen 6 Europese steden om samen te werken ronde stedelijke vernieuwing in de stadsrand. Dit doen ze binnen het Europese kader van URBACT III

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer