Structuurplan in ontwikkeling

Team West (OMGEVING en De Urbanisten)

Stadsdebat 'Erfgoed in beweging?'

Dit moment is afgelopen.

Antwerpen denkt na over de stad van morgen. In die stad wordt ook veel aandacht geschonken aan het verleden. Vandaar dat dit thema de kapstok werd van een stadsdebat in de reeks debatten voor de vernieuwing van haar strategisch Ruimtelijk Structuurplan (s-RSA).

Antwerpen wil haar patrimonium beschermen een rol geven in het leven van vandaag. Want terwijl de wereld rondom ons razendsnel verandert, wordt het belang van erfgoed steeds duidelijker. Maar hoe gaan we hiermee om in de toekomst, en meer specifiek in de 20ste-eeuwse gordel van Antwerpen?

In hoeverre moeten we vasthouden aan bestaand patrimonium in een stad waar alles zo snel verandert? Moeten we erfgoed behouden waar de context ervan volledig verdwenen is? En indien we het behouden, welke invulling moet het dan krijgen? Hoe gaan we om met het straatbeeld en de onderbreking van een harmonieus patroon? 

Met dit stadsdebat wilden we meer input verzamelen rond het belang van erfgoed en hoe hiermee om te gaan in de toekomst.De twee boeiende presentaties door Antwerps stadsbouwmeester Christian Rapp en architect Tim Vekemans van RE-ST Architecten zetten de geesten meteen aan het denken. Vervolgens zijn we met betrokkenen en vakkundigen uit verschillende instanties constructief in debat gegaan aan de hand verschillende tafelgesprekken. Dit leverde heel wat relevante informatie op.

Alle verworven inzichten worden verwerkt in de vernieuwing van het structuurplan van de stad, maar ook meegenomen binnen de verschillende stadsdiensten die hier in de dagelijkse werking voortdurend mee geconfronteerd worden.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer