Stadslab2050

Stadslab2050

Stadslab2050: We experimenteren samen een toekomst

Sinds 2013 heeft Antwerpen een eigen stedelijk laboratorium voor denkers en doeners: Stadslab2050. Het lab brengt creatieve en innovatieve spelers van binnen en buiten de stad samen om in Antwerpen volop aan de toekomst te experimenteren. Zo ontstaat een divers netwerk van ondernemers, burgers, ambtenaren en kennisdragers dat werk maakt van een duurzame toekomst voor Antwerpen.

Waarom dit project?

De stad Antwerpen wil CO2-neutraal zijn tegen 2050. Werken aan een duurzame stad vraagt een andere aanpak, waarin experimenteren en innoveren sleutelwoorden zijn. Het is bovendien geen taak voor de stedelijke overheid alleen. Het vraagt een uniek samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijven, bewoners en organisaties in de stad. Stadslab2050 is een platform voor iedereen die met duurzame trajecten in de stad bezig is. Ook u kan er deel van uitmaken.

Wat gebeurt er?

We nemen heel wat toekomstuitdagingen op binnen het lab. Zo experimenteren onze partners momenteel met:

  • klimaatadaptatie
  • hittemetingen
  • circulariteit
  • evenwichtige energie
  • zuivere lucht
  • mobiliteit

In 2050 moet duurzaam leven, wonen, ondernemen en werken een vanzelfsprekendheid zijn in Antwerpen.

Wat kan u zelf doen?

Wil je meewerken met één van deze thema’s? Of zelf steun krijgen van de expertise of het netwerk van Stadslab2050? Houd dan zeker de website in het oog of volg Stadslab2050 op facebook, twitter of linkedin.

Kennis en inzicht uit experimenten

In het stedelijk laboratorium gaan we de duurzaamheidsuitdagingen van nu en straks aan via innovatieve proeftuinen. Daaruit leren we, ook wanneer een opzet op een sisser eindigt, want dat brengt ons enkel meer kennis die we kunnen delen met u en alle andere partners. Stadslab2050 werkt daarom sterk aan haar community, zodat de leerervaringen snel bij de juiste ontvanger geraken.

Verregaande ondersteuning

Hoe zet je een proeftuin op, waar vind je de juiste partners, hoe werk ik aan schaalvergroting, business models... Het Stadslab biedt begeleiding, een toolbox van methoden en technieken en financiële steun die uw proeftuin meer kans op slagen bieden. Zo zorgen we ervoor dat uw droomidee een realistisch en haalbaar initiatief wordt.

Gerelateerde projecten

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer