Stadhuis van Antwerpen

Elvire Van Ooteghem
najaar 2018
Gallo-Romeinse vondsten in de kelder van het stadhuis

Stadsarcheologen hebben sporen en vondsten aangetroffen in de kelder van het stadhuis. De oudste dateren uit de Gallo-Romeinse periode, bijna 2000 jaar geleden. De vondsten worden bewaard in het depot voor onreoerend erfgoed en de resultaten worden gebundeld in een onderzoeksrapport. De archeologische opgraving paste in de planning van de renovatie van het stadhuis. 

September 2018
Geveldoeken sieren de stellingen

Aan de Grote Markt en de Zilversmidstraat is een foto van de gevel te zien en aan de kant van de Suikerrui prijkt een tekening van kunstenares Fatinha Ramos.

Mei 2018
Illustraties werfomheining

Rondom het historische gebouw is een vaste werfomheining van 4 meter hoog geplaatst. Kunstenares Fatinha Ramos heeft illustraties uitgewerkt die te bewonderen zijn op deze omheining aan de Grote Markt.

De illustraties vertellen het verhaal van een bezoeker van de stad, de Reiziger. In de poorten van het stadhuis zijn 28 afbeeldingen verwerkt die tonen hoe hij de stad ontdekt. Elke tekening laat een klein stukje Antwerpen zien.

April 2018
Start restauratie

Het stadhuis komt in de steigers te staan. De werken gaan van start.

December 2017
Meerjarige subsidieovereenkomst voor het stadhuis en Het Steen

Op vrijdag 1 december is de meerjarenpremieovereenkomst voor de restauratie van het stadhuis en Het Steen ondertekend. Voor de  restauratie van deze historische gebouwen wordt in totaal ca. 35,5 miljoen euro uitgetrokken. Bijna 11 miljoen euro van dat budget is afkomstig van Vlaanderen dat voor deze projecten een erfgoedpremie toekent.

Met de ondertekening van deze overeenkomst tussen Vlaanderen en Antwerpen kunnen de restauratiewerken aan de twee gebouwen officieel van start gaan.

Augustus 2017
Voorbereidende werken

Aan de binnenkant van het stadhuis starten de voorbereidende werken.

Juli 2017
Leeg stadhuis

De kabinetten, trouwerijen, gemeenteraad en college verhuizen en het stadhuis wordt leeggemaakt.

maart 2017
Beheersplan stadhuis

Naar aanleiding van de geplande restauratiewerken werd er voor het stadhuis een beheersplan opgesteld. Het stadhuis is immers beschermd als monument en behoort tot het Unesco Werelderfgoed.

Het beheersplan van het stadhuis omvat een visie en doelstellingen voor het beheer en de ontwikkeling van het monument in zijn omgeving. De erfgoedwaarde van het gebouw staat hierbij centraal. De stad kiest ervoor om de elementen met erfgoedwaarde zowel aan de binnen- als buitenzijde maximaal te behouden. Om te voldoen aan de hedendaagse normen en verwachtingen komen er verbeteringen op het vlak van duurzaamheid, toegankelijkheid voor het publiek, veiligheid en technieken.

April 2015
Concept

Het concept van ontwerpteam 'Huis van de Stad' is geselecteerd.

Maart 2015
Selectie Concept

Op 13 maart 2015 wordt het winnend ontwerp voor het Stadhuis bekendgemaakt. Het concept van ontwerpteam 'Huis van de Stad' is geselecteerd.

Download hier de projectfiche van de wedstrijd voor de aanstelling van de architect.

Februari 2015
Stadhuis krijgt nieuwe verlichting voor 450ste verjaardag

Tijdens het verjaardagsfeest op 27 februari 2015 ter ere van 450 jaar stadhuis werd de nieuwe LED-verlichting van het stadhuis en de Grote Markt voor het eerst aangestoken. Het eerste project uit het Lichtplan dat goed is voor een besparing van 50% op de energiefactuur.

Juli 2014
Open oproep

De Open oproep naar ontwerpers voor een restauratieconcept is gelanceerd.

Wij gebruiken cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Lees meer